Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δεν το κρύβουν πια... «Η Τουρκία εκδιώκει την Κίνα και γίνεται ο κύριος εταίρος της Ρωσίας» λέει ρωσικό δημοσίευμα

  Μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες λόγω της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, πολλοί θεωρούσαν την Κίνα ως τον νέο βασικό σ...

 



Μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες λόγω της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, πολλοί θεωρούσαν την Κίνα ως τον νέο βασικό σύμμαχο της Μόσχας . Οι ρωσικές αρχές σε διάφορα επίπεδα μίλησαν επίσης συχνά για την καθυστερημένη «στροφή προς την Ανατολή» και ζήτησαν αυξημένη συνεργασία με το Πεκίνο, γράφει σήμερα σε ανάλυσή της η Lenta.ru.

Διστακτική η Κίνα

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι οι κινεζικές αρχές, με επικεφαλής τον Σι Τζινπίνγκ , δεν ήταν πολύ καλές στο να εκφράσουν ανοιχτή υποστήριξη στη Ρωσία και οι ελπίδες για βοήθεια για την παράκαμψη των κυρώσεων και τον μετριασμό των επιπτώσεών τους ως επί το πλείστον δεν δικαιολογήθηκαν.

Η Τουρκία, σε αντίθεση με την Κίνα, δείχνει σημάδια προσέγγισης με τη Μόσχα από τα τέλη Φεβρουαρίου και πρόσφατα επικρίθηκε για αυτό από τις Βρυξέλλες.

Μετά την επιβολή μεγάλης κλίμακας αντιρωσικών κυρώσεων, λόγω της έναρξης ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Μόσχα άρχισε να αναζητά τρόπους για να παρακάμψει τους περιορισμούς ή τουλάχιστον να μειώσει τον αντίκτυπό τους στη ρωσική οικονομία και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Πρώτα από όλα, αξιωματούχοι και πολιτικοί επιστήμονες θυμήθηκαν την Κίνα, η οποία θεωρείται ο κύριος σύμμαχος όλων όσοι για διάφορους λόγους έχουν διαφωνίες με τη Δύση.

Ο κύριος υπολογισμός συνδέθηκε με τη βοήθεια για τη δημιουργία νέων καναλιών εφοδιασμού για τις απαραίτητες εισαγωγές και την εμπορία ρωσικών προϊόντων.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι η πώληση - κυρίως πετρελαίου - στην Κίνα είναι δυνατή μόνο με έκπτωση και η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού - για παράδειγμα, τηλεπικοινωνιών από τη Huawei - δεν λειτουργεί καθόλου.

Επίσημοι εκπρόσωποι της ΛΔΚ μιλούν ανοιχτά για την απροθυμία τους να παραβιάσουν το καθεστώς κυρώσεων κατά του βόρειου γείτονά τους.

Πρόσθετες δυσκολίες προέκυψαν με την εισαγωγή εξαρτημάτων κινεζικών αεροσκαφών και τη χρήση καρτών εθνικού συστήματος πληρωμών UnionPay - πολλά δυτικά καταστήματα αρνούνται να δεχτούν εκείνες που εκδίδονται από ρωσικές τράπεζες.

Ακόμη και smartphone, φορητοί υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης που είναι γνωστά στους Ρώσους άρχισαν να φτάνουν από την Κίνα σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες από την άνοιξη: σε ορισμένες κατηγορίες, ο όγκος προμήθειας μειώθηκε κατά επτά φορές. Τα gadget της ίδιας Huawei, που παρουσιάζονται στις βιτρίνες επώνυμων ρωσικών καταστημάτων, δεν είναι διαθέσιμα για αγορά.

Ωστόσο, η Κίνα, παρά τη ρητορική των αρχών της, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικός εταίρος ενόψει των κυρώσεων και οι οικονομικές σχέσεις μαζί της είναι πολύ στενές.

Ανοικτή υποστήριξη από την Τουρκία

Η Τουρκία και οι αρχές της έχουν υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση - τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνδεθεί μόνος του με αυτήν την έννοια.

Από την αρχή της ουκρανικής σύγκρουσης, η Άγκυρα ανακοίνωσε την απόρριψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας, επικαλούμενη τα δικά της οικονομικά συμφέροντα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα λόγια των Τούρκων πολιτικών εξακολουθούν να μην αποκλίνουν από τις πράξεις.

Το 2019, οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να συνεργάζονται με το Εθνικό Σύστημα Καρτών Πληρωμών ( NSPK ) και να υποστηρίζουν τις κάρτες Mir που εκδίδονται από αυτό.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου φέτος, ο αριθμός τους αυξήθηκε: τώρα μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων (τουρκικές λίρες) από τα ΑΤΜ τεσσάρων πιστωτικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Ziraat, Halkbank και DenizBank, και μπορείτε να πληρώσετε με την κάρτα Mir στα καταστήματα εστίασης.

Με την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από τη Ρωσία, για πολλούς Ρώσους που πετούν μέσω Κωνσταντινούπολης , Άγκυρας ή Αττάλειας στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, αυτή η επιλογή έχει γίνει σωτήρια. Οι άνθρωποι εξαργυρώνουν λίρες στο αεροδρόμιο ή όταν φεύγουν από την πόλη για μεταφορά και στη συνέχεια τις αλλάζουν στο επιθυμητό νόμισμα.

Σύγκριση: στην Κίνα, μόνο η αγορά AliExpress δέχεται κάρτες Mir.

Πέρα από τις ενισχυμένες νέες αεροπορικές τουριστικές συνδέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσία, η πιο ξεκάθαρη απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες μεταξύ τους στις νέες συνθήκες ήταν η απότομη αύξηση του διμερούς εμπορίου.

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 742 εκατομμύρια δολάρια από πέρυσι σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεχωριστά, τον Ιούλιο, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τα αποτελέσματα του περασμένου έτους κατά 75 τοις εκατό (730 εκατομμύρια δολάρια). Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας λέει ότι «δεν μιλάμε για εκκρεμείς αλλαγές», αλλά η ηγεσία της ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί από αυτή την τάση και ζητά από την Άγκυρα λεπτομέρειες σχετικά με τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Τουρκία μεσολαβεί στην εισαγωγή δυτικών προϊόντων

Εκτός από τα δικά τους προϊόντα, οι τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να πουλήσουν προϊόντα άλλων. Έτσι, στα τέλη Αυγούστου έγινε γνωστό ότι ο λιανοπωλητής μόδας Flo θα πουλά πλέον ρούχα και παπούτσια στη Ρωσία από την αμερικανική Reebok, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.

Οι εισαγωγές αυξάνονται επίσης σημαντικά, τουλάχιστον από ορισμένες απόψεις.
Από την αρχή του έτους, η Τουρκία έχει διπλασιάσει τις αγορές της ρωσικού πετρελαίου - από 98.000 βαρέλια πέρυσι την ημέρα σε 200.000. Ταυτόχρονα, η επιλογή υπέρ των ποικιλιών Urals και Siberian Light γίνεται εις βάρος άλλων εμπορικών σημάτων που παραδοσιακά αγοράζουν τα τουρκικά διυλιστήρια, ιδίως μάρκες της Βόρειας Θάλασσας, του Ιράκ και της Δυτικής Αφρικής.

Δεν υπάρχουν μοχλοί πίεσης προς την Τουρκία

Ταυτόχρονα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλοί μοχλοί πίεσης προς την Τουρκία και τον Ερντογάν προσωπικά. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον χρειάζονται την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένου του διαπραγματευτή με τον Πούτιν, ο οποίος απέδειξε την αποτελεσματικότητά του στη σύναψη μιας «συμφωνίας σιτηρών» που επέτρεψε την επανεκκίνηση της εξαγωγής ουκρανικού σιταριού υπό τις συνθήκες της ρωσικής ειδικής επιχείρησης. Επιπλέον, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι κυρώσεις εναντίον της θα μοιάζουν με διάσπαση της συμμαχίας.

Υπάρχουν και ενστάσεις της Μόσχας

Ωστόσο, δεν ταιριάζουν όλες οι ενέργειες των τουρκικών αρχών απόλυτα στη Μόσχα.

Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η προσοχή όλων των ενδιαφερομένων στρέφεται στην Ουκρανία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε μια τουρκική ειδική επιχείρηση στη Συρία, όπου το Κρεμλίνο έχει τα δικά του συμφέροντα.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο αφορά την προμήθεια τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης Bayraktar στο Κίεβο.

Τούρκοι αξιωματούχοι απαντούν σε ερωτήσεις της Ρωσίας ότι μιλούν για εμπορικά έργα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία το κράτος δεν μπορεί να επηρεάσει με κανέναν τρόπο.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής Baykar Makina, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής στην Ουκρανία ενός πλήρους εργοστασίου κατασκευής drone.

Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία λαμβάνει συνήθως μια διφορούμενη θέση, προσπαθώντας να επωφεληθεί από την τρέχουσα κατάσταση και να συνεργαστεί με όλα τα μέρη της σύγκρουσης. Ο ηγέτης του κράτους, που θα αντιμετωπίσει τις επόμενες εκλογές του επόμενου έτους, αποκαλείται κύριος των πολιτικών ελιγμών και αυτή τη φορά πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο οικονομικό επίπεδο.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη μορφή, η Άγκυρα μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη Μόσχα και να αποδειχθεί πολύ πιο πολύτιμος σύμμαχος από το Πεκίνο, που παραδοσιακά θεωρείται τέτοιος.

Lenta.ru
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.