Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μεταλλαγμένος κορονοϊός: «Σε 10 εβδομάδες θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα» – Αποκαλυπτικός Σαρηγιάννης

Μέχρι τα μέσα Απριλίου, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός θα είναι το… μεγαλύτερό μας πρόβλημα όπως λέει στο newsit.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Γι...





Μέχρι τα μέσα Απριλίου, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός θα είναι το… μεγαλύτερό μας πρόβλημα όπως λέει στο newsit.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Γιατί λέει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 80.000 τεστ τη μέρα στον γενικό πληθυσμό και γιατί χτυπά «καμπανάκι».

Για την κρισιμότητα του χρονικού σημείου στο οποίο βρισκόμαστε σχετικά με το πώς «κινείται» ο μεταλλαγμένος κορονοϊός από την Βρετανία, μίλησε στο newsit.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δίνοντας και την πρόβλεψη του ΑΠΘ για το πότε θα αρχίσει την εκθετική του αύξηση στην Ελλάδα αυτό το στέλεχος.

Την ώρα που σε λίγη ώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα που «υπογράφει» ο μεταλλαγμένος κορονοϊός, οι διαρροές έχουν ήδη «δώσει» ακόμα 10 νέα κρούσματα σε Αθήνα και Κρήτη ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό αυτών των κρουσμάτων στα 72 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, μόνο σήμερα εξετάσθηκαν στο ΙΙΕΒΑ 90 ύποπτα δείγματα ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δοθούν τα αποτελέσματα για πάνω από άλλα 200.
Σημειώνεται εδώ ότι όπως έλεγε πριν από λίγες ημέρες στο newsit, η Άννα Παπά Κονιδάρη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ: «Δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια στιγμή μπορεί να αρχίσει να επικρατεί στη διασπορά το νέο μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος αντί αυτών που γνωρίζουμε ήδη. Αυτή είναι η άκρως μεταδοτική φύση των ιών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με την γρίπη και τις μεταλλάξεις της».

Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός και η εκτίμηση του Σαρηγιάννη

Τη δική του πρόβλεψη για το πότε μπορεί να γίνει αυτή η επικράτηση, μας έδωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Όπως μας είπε: «Σύμφωνα με το μοντέλο του ΑΠΘ αν θεωρήσουμε ως αρχικό αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης, τα 15, τότε η εκθετική αύξηση του μεταλλαγμένου στελέχους θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου ενώ θα αρχίσει να επικρατεί έναντι του γνωστού που ξέρουμε στα μέσα του Απριλίου.

Για να έχουμε μια επαρκή εικόνα παρακολούθησής του και να στέλνουμε ύποπτα δείγματα προς εξέταση, χρειαζόμαστε 80.000 τεστ τουλάχιστον την ημέρα στον γενικό πληθυσμό. Το timing της παρακολούθησης είναι πολύ σημαντικό. Μόνο με πολλά τεστ και εντατική αλληλούχιση του γονιδιώματος θα μπορούμε να δρούμε στοχευμένα. Θα μπορούμε να βλέπουμε δηλαδή σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει έξαρση του στελέχους και έτσι να προχωράμε σε αυστηρά τοπικά lockdown και σε αυστηρή καραντίνα και ιχνηλάτηση σε αυτούς που φέρουν τον μεταλλαγμένο ιό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.