Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΥΨΗΛΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

Εχθές... με επισημότητα γιορτάσθηκε η 99η επέτειος της ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα. (Σημ. "Στόχου") Η εξέγερση στην Σά...


Εχθές... με επισημότητα γιορτάσθηκε η 99η επέτειος της ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα. (Σημ. "Στόχου") Η εξέγερση στην Σάμο με επικεφαλή τον Σοφούλη έγινε τον Νοεμβριο του 1912 και η ένωση την Άνοιξη του 1913, αλλά οι επίσημες εκδηλώσεις και η επέτειος Ένωσης γιορτάζονται τώρα)

Το πρωί τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος όπου ανεγνώσθη και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου στο οποίο μεταξύ άλλων τόνισε: «Εορτάζουμε σήμερα όπως κάθε χρονιά, την επέτειο αυτή, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που έχει επιδράσει δυσμενώς όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές τάξεις και σε κάθε πτυχή της ατομικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μας . Όπως τότε, έτσι και τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δυσμενή συγκυρία και να ξεπεράσουμε προβλήματα και δυσλειτουργίες δεκαετιών.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα μόνο αν στηριχθούμε στην παράδοση του Γένους μας θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις πνευματικές εκείνες αντιστάσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων που βιώνουμε.

Το κυριότερο μήνυμα της σημερινής εορτής βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο οι Σάμιοι αντιμετώπισαν ανέκαθεν τις προκλήσεις των καιρών: Με πίστη στο θέλημα του Θεού. Με εμμονή στην παράδοση και στα ζώπυρα του Γένους. Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Με γενναιότητα και ακμαίο φρόνημα. Δεν ταιριάζει σε μας η απογοήτευση και η απελπισία, όπως δεν ταίριαζε και στους Σάμιους αγωνιστές του 1821,του 1834 και του 1912.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μόνο αν εμείς οι ίδιοι κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της τόλμης και θα αναγκάσουμε και τους υπολοίπους λαούς να μας σεβαστούν. Η εκτίμηση των άλλων περνά μόνο μέσα από την οδό της αυτοεκτίμησης των λαών.

Όπως τότε, έτσι και τώρα η εκκλησία μας στέκεται δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό, τον ευλογεί και συμπορεύεται μαζί του. Όπως τότε έτσι και τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε τον αγώνα, εξασφαλίζοντας στη χώρα και στα παιδιά μας ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι απλό και περιεκτικό: με υψηλό φρόνημα και πίστη στην παράδοσή μας, εθνική και θρησκευτική μπορούμε να επιτύχουμε τη σωτηρία μας. Ας θυμηθούμε τα λόγια του ποιητή Γεωργίου Ζαλοκώστα, που έγραφε αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του πρώτου ελληνικού ελεύθερου κράτους: «Ο αγών δεν επεράνθη, μη δεχθείτε ήθη ξένα. Της ελευθερίας τα άνθη είναι δώρα του Θεού, που αυξάνουν φυτεμένα εις τα σπλάχνα του λαού».

Σε ένα τέτοιο δίκαιο αγώνα, η Εκκλησία συμπαραστέκεται και ο Θεός επευλογεί. Αρκεί να λάβουμε τα μηνύματα των καιρών και να πράξουμε αναλόγως του παραδείγματος που οι πρόγονοί μας , σε επετείους όπως η σημερινή, μας στέλνουν μέσα από το παράδειγμα και τις πράξεις τους, οι οποίες αποτελούν πλέον την ιστορία του νησιού μας.»

Εν συνεχεία τελέσθηκε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Σάμιου ηγέτη Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων Στρατού και μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου καθώς και των ειδικών σχολείων αλλά και τμημάτων παραδοσιακών χορών του νησιού.

Στην συνέχεια παραδοσιακοί χοροί παρουσιαστήκαν στην πλατεία Πυθαγόρα.

Το απόγευμα ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος παρευρέθηκε στην αίθουσα του δημοτκού μεγάρου Σάμου σε ομιλία με τον Σάμιο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη με θέμα «από τους πρωτεργάτες της ενώσεως ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Κωνσταντίνος Βοντζαλίδης». (romfea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.