Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ, ΤΑΧΕΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΚΡΟΥΣΗΣ, ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ με την ενδεχόμενη αγορά από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας πολεμικών πλοίων από τη γείτονα χώρα, ...



Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ με την ενδεχόμενη αγορά από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας πολεμικών πλοίων από τη γείτονα χώρα, ενώ μια τέτοια εξέλιξη είναι θετική στο θέμα των γεωτρήσεων.

Το Ισραήλ έχει αναβαθμίσει την πρόταση του, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν και εφόσον το επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος του Ισραήλ είναι πρόθυμο να συμμετάσχει ως χώρα και να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Κύπρο για την προμήθεια των πολεμικών πλοίων. Το θέμα έθεσε και ο Πέρες . Πληροφορίες αναφέρουν ότι, την πρόταση απόκτησης των δύο Ταχέων Περιπολικών Κρούσης και την προθυμία του κράτους του Ισραήλ να αποτελέσει συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία αγοράς τους, έθεσε απευθείας στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.

Παράλληλα, η ετοιμότητα του Ισραήλ να συνυπογράψει την συμφωνία, δόθηκε και γραπτώς με επιστολή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ προς το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόθεση του Ισραήλ να συνυπογράψει τη διακρατική συμφωνία, αποδεικνύει όχι μόνο τη σοβαρότητα της ίδιας της πρότασης, αλλά και τη μεγάλη σημασία που το Ισραήλ προσδίδει σ’ αυτήν και στην αναγκαιότητα ουσιαστικής αποτρεπτικής Ναυτικής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κρίσιμη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρόθεση του Ισραήλ να εντάξει το θέμα, σε διακρατική συμφωνία, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην προμήθεια των πολεμικών πλοίων από μέρους της Δημοκρατίας και αποτελεί απόδειξη για την έμπρακτη και ισότιμη πλέον στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μόνο με πλοία επιτηρείται η ΑΟΖ . Στην πρόταση του το Ισραήλ επισημαίνει τη σημασία της δυνατότητας επέμβασης Κύπρου και Ισραήλ στην θαλάσσια περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο κρατών.

 Αναμφισβήτητα θα είναι μια θετικότατη εξίλιξη η αγορά από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας πολεμικών πλοίων, μια εξέλιξη που δίνει μηνύματα προς συγκεκριμένη καταύθυνση. (koukouvagia.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.