Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κινήσεις προσάρτησης κατεχομένων αντί διαλόγου κάνουν οι Τούρκοι... Μπουργκοφορούσες κάνουν μπάνιο στην Αμμόχωστο...

Μια γυναίκα με μαντίλα χιτζάμπ κολυμπάει στη Χρυσή Ακτή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, την οποία άνοιξαν οι Τούρκοι για τουριστική εκμ...



Μια γυναίκα με μαντίλα χιτζάμπ κολυμπάει στη Χρυσή Ακτή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, την οποία άνοιξαν οι Τούρκοι για τουριστική εκμετάλλευση (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ).


ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κινήσεις που στοχεύουν σε εδραίωση της διχοτόμησης και σταδιακής προσάρτησης των κατεχομένων και όχι για επανέναρξη του διαλόγου για επανένωση της νήσου κάνουν οι Τούρκοι.Με εντολή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάϊ, η Άγκυρα τροποποιεί το καθεστώς λειτουργίας του κατεχομένου αεροδρομίου της Τύμπου. 


Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα ο «αντιπρόεδρος» της τρικομματικής «κυβέρνησης» των κατεχομένων Φακρί Αταόγλου, όπως γράφει στη διαδικτυακή έκδοσή της η τ/κ εφημερίδα «Γιενί Ντουζέν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έδωσε εντολή στον υφυπουργό Οικονομικών της Τουρκίας να μεταφέρει τις πτήσεις στην τδβκ (σσ: προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου) σε καθεστώς εγχώριων πτήσεων προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων».

Η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος του παράνομου αεροδρομίου – η οποία ερμηνεύεται ως μια ακόμα κίνηση για προσάρτηση των κατεχομένων – δεν θεωρείται τυχαία και έρχεται τρεις μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση του Ερσίν Τατάρ με την οποία απέρριπτε συνολικά την πρόταση Αναστασιάδη για ΜΟΕ. Ένα από τα ΜΟΕ που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά προβλέπει όπως το αεροδρόμιο Τύμπου περιέλθει υπό τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών. Τα άλλα αφορούν στην επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της και την ταυτόχρονη νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Νέο παραλήρημα Τατάρ

Την ίδια ώρα σε ένα νέο προκλητικό παραλήρημά του ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για συνεργασία με Κούρδους «τρομοκράτες».
Συγκεκριμένα, με γραπτή δήλωση του ο Ε. Τατάρ αναφέρεται σε συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους κούρδους του ΡΚΚ και οργανώσεις που σχετίζονται με αυτό. Μάλιστα δεν διστάζει να αναφερθεί και στην παλαιά υπόθεση Οτσαλάν, στην οποία και πάλι εμπλέκει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι αναφορές Τατάρ γίνονται σε διασύνδεση με τις πρακτικές και την αρνητική ρητορική της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερσίν Τατάρ στη δήλωσή του κάνει λόγο για «περιφερειακή απειλή» καταλήγοντας και πάλι στη θέση του για «δύο κράτη» στην Κύπρο.

«Με τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας έχουν προκύψει νέες παγκόσμιες ανάγκες ασφάλειας και αναζητούνται περιφερειακές και παγκόσμιες συνεργασίες γι’ αυτό το θέμα» αναφέρει στη δήλωση του ο Τατάρ και προσθέτει: «Με την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ειδικά την παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ και PYD/YPG στη Σουηδία, η μητέρα πατρίδα Τουρκία αποκάλυψε με έγγραφα πως αυτές οι οργανώσεις αποτελούν απειλή για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια».

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει στη συνέχεια πως το ΡΚΚ και το PYD με απόφαση της «βουλής» στα κατεχόμενα βρίσκονται στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ανατρέχει στη συνέχεια στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη σύλληψη του Αμπτουνλάχ Οτσαλάν, τον οποίο αποκαλεί «αρχηγό των τρομοκρατών» και του είχε δοθεί – όπως ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης – ψεύτικο διπλωματικό διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκε σε συγκεκριμένο όνομα. Σήμερα, υποστηρίζει ο Ε. Τατάρ, η ε/κ πλευρά επέτρεψε στην τρομοκρατική οργάνωση – όπως χαρακτηρίζει το PYD, που θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ – να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στις ελεύθερες περιοχές.

«Με αυτή την ευκαιρία καλώ την ε/κ διοίκηση νότιας Κύπρου να εγκαταλείψει αυτή την προσέγγιση, η οποία δεν εξυπηρετεί άλλο σκοπό από το να αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις και να μετατρέψει την τρομοκρατία σε μυστικό πολεμικό εργαλείο», αναφέρει.




Στην ίδια γραπτή δήλωση ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει ότι η νοοτροπία που δίδει άδεια σε παπάδες να κάνουν βολές, εξυμνεί την «τρομοκρατική» – κατά την έκφρασή του – οργάνωση ΕΟΚΑ, η οποία «σκότωνε Τ/κ και ήθελε την Ένωση με την Ελλάδα, βάζει το νεοφασιστικό» ΕΛΑΜ στη Βουλή, και «συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις» (ΡΚΚ, ΡYD), δείχνει (η νοοτροπία) ακόμη μια φορά σε όλους, ακόμα και στους ανεξάρτητους παρατηρητές, πως η πιο ρεαλιστική λύση στο Κυπριακό είναι οι «δύο λαοί» και τα «δύο κράτη» – όπως ισχυρίζεται- να ζουν πλάι πλάι με σχέσεις καλής γειτονίας.ekirikas.com


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.