Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φινλανδία προς Μόσχα: Να περιμένετε σκληρή αντίσταση, προετοιμαζόμαστε επί δεκαετίες

Η Φινλανδία προετοιμάζεται επί δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση, και θα προβάλλει σκληρή αντίσταση αν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποίησε την...





Η Φινλανδία προετοιμάζεται επί δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση, και θα προβάλλει σκληρή αντίσταση αν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποίησε την Τετάρτη ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αναφέρει το Reuters.

Η σκανδιναβική χώρα έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο.

Αλλά εκτός από το στρατιωτικό υλικό, υπογράμμισε ο στρατηγός Τίμο Κιβίνεν, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι οι Φινλανδοί θα έχουν κίνητρο να πολεμήσουν.

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτόν τον τύπο πολέμου που διεξάγεται εκεί (στην Ουκρανία), με μαζική χρήση πυρός, τεθωρακισμένων δυνάμεων και επίσης αεροπορίας», σημείωσε ο Κιβίνεν.

«Η Ουκρανία είναι σκληρό καρύδι (για τη Ρωσία) και το ίδιο θα ήταν και η Φινλανδία» ανέφερε.

Η Φινλανδία πολέμησε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1940 ενάντια στον ανατολικό γείτονά της, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Η χώρα επέλεγε επί δεκαετίες να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ελσίνκι έχει διατηρήσει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.

Περίπου 100.000 Φινλανδοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων που πολέμησε η Φινλανδία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, από τους οποίους έχασε το 1/10 της επικράτειάς της.

Το έθνος των 5,5 εκατομμυρίων έχει στρατιωτική δύναμη εν καιρώ πολέμου περίπου 280.000 ατόμων με 870.000 άτομα εκπαιδευμένους ως έφεδροι.

Δεν κατάργησε τη θητεία όπως έκαναν πολλά άλλα δυτικά έθνη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και έχει εφοδιαστεί με πυραύλους κρουζ με βεληνεκές έως και 370 χιλιόμετρα.

Ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα, επίπεδο υψηλότερο από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Έχει παραγγείλλει επίσης τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και 64 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την αμερικανική βιομηχανία Lockheed Martin.

Παράλληλα, σχεδιάζει να παραγγείλει έως και 2.000 drones, δικό της βαρύ αντιαεροπορικό εξοπλισμό και οχυρώνει τα σύνορά της με τη Ρωσία.

Περίπου το 82% των ερωτηθέντων Φινλαδών σε δημοσκόπηση της 18ης Μαΐου δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην εθνική άμυνα εάν η χώρα δεχόταν επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.