Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας - ΑΘΑΝΑΤΟΣ: Η Οργάνωση «Χ» και η μάχη του Θησείου

Ο συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας υπήρξε μια από τις σημαντικές μορφές του νεώτερου Ελληνισμού. Κύπριος στην καταγωγή, εντάχθηκε στις τάξει...

Ο συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας υπήρξε μια από τις σημαντικές μορφές του νεώτερου Ελληνισμού. Κύπριος στην καταγωγή, εντάχθηκε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού και πολέμησε τόσο στην Μικρά Ασία, όσο και στην Βόρεια Ήπειρο, το 1940-41.


Μετά την κατάρρευση του βορειοηπειρωτικού μετώπου επέστρεψε στην Αθήνα και μη αποδεχόμενος την ήττα ίδρυσε, ήδη από τον Ιούνιο του 1941, μια μικρή αντιστασιακή οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν κυρίως αξιωματικοί. Η αρχική αυτή οργάνωση εξελίχθηκε, το 1943, στην Οργάνωση Χ.



Για την οργάνωση αυτή έχουν γραφεί αρκετά, κυρίως από του φανατικούς πολέμιούς της, οι οποίοι την κατηγορούν ότι συνεργάστηκε με τις δοσιλογικές κυβερνήσεις, ακόμα και με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι κατηγορίες αυτές άρχισαν να διατυπώνονται, κυρίως, μετά την συμμετοχή της Χ στη μάχη της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 1944, κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ωστόσο τόσο η Χ ως οργάνωση καθαυτή, όσο και η συμμετοχή της στα Δεκεμβριανά, είναι μάλλον υπερεκτιμημένη.


Περί τα μέσα του 1943 η οργάνωση του Γρίβα έλαβε την ονομασία Χ. Πυρήνες της οργάνωσης ήταν αξιωματικοί του Στρατού. Σκοπός της ήταν, η εκδίωξη των κατακτητών από την Ελλάδα. Η οργάνωση διατείνονταν ότι δεν είχε πολιτική χροιά, ωστόσο ήταν γνωστό ότι ο Γρίβας ήταν συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων.


Ο Γρίβας είχε αποφασίσει να δραστηριοποιήσει την οργάνωση σε δύο χρόνους. Αρχικά σκόπευε να προχωρήσει στην, μυστική, συγκρότηση και τον εξοπλισμό μάχιμων τμημάτων, και στη συνέχεια, να εξαπολύσει τα τμήματα αυτά σε επιθέσεις κατά των Γερμανών, υπό τις οδηγίες του Συμμαχικού Στρατηγείου.


Επιθυμούσε τα μάχιμα τμήματα της οργάνωσης να συγκροτηθούν κατά τα ανταρτικά πρότυπα του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ, σε περιοχές ζωτικής σημασίας για τους Γερμανούς, ώστε να επιτύχουν την μέγιστη δυνατή βλάβη των δυνάμεων κατοχής.

Η οργάνωση έλαβε επαφή με τον τέως αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον ηρωικό πάλαι ποτέ μητροπολίτη Τραπεζούντας, Χρύσανθο, η οποία και διατηρήθηκε μέχρι την απελευθέρωση και ο οποίος διαβεβαίωσε πως η οργάνωση ποτέ δεν είχε σχέσεις με την κατοχική κυβέρνηση. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.history-point.gr/syntagmatarchis-georgios-grivas-i-organosi-quot-ch-quot-kai-i-machi-toy-thiseioy


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.