Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πως εξαρθρώθηκε η σπείρα των εκβιαστών - Ο ρόλος του αστυνομικού «φάντασμα»

Όταν τον περασμένο Ιούνιο σε ένα παραλιακό μαγαζί της Σαλαμίνας είχαν «μιλήσει τα μαχαίρια» κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν η αρχή του ...

Εξαρθρώθηκε σπείρα εκβιαστών

Όταν τον περασμένο Ιούνιο σε ένα παραλιακό μαγαζί της Σαλαμίνας είχαν «μιλήσει τα μαχαίρια» κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν η αρχή του νήματος για να εξαρθρωθεί, ένα χρόνο μετά, μια από τις πιο σκληρές συμμορίες «μπράβων» του Πειραιά. Οι «φουσκωτοί» που την Παρασκευή πέρασαν την πόρτα των δικαστηρίων του Πειραιά θα έχουν σίγουρα πολλά να πουν στον ανακριτή όταν θα απολογηθούν. Διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την προσωρινή κράτηση και τότε θα αποχαιρετίσουν την dolcevita που έκαναν καθημερινά στις γειτονιές του Πειραιά.




Στη συμπλοκή της Σαλαμίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, θέλοντας να υπερασπίσει τον ιδιοκτήτη παραλιακού καταστήματος ο οποίος ήταν φίλος του, μαχαίρωσε ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» της συμμορίας που πήγε στη Σαλαμίνα για να κανονίσει τα λεφτά της «προστασίας». Το μαχαίρωμα αυτό έγινε γνωστό στον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη. «Αυτή η "πράξη ανδρείας" έκανε τον 35χρονο να διαμηνύσει στον υπαξιωματικό ότι ήταν δίπλα του να τον βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί καθώς φέρεται να είχε αντιπαλότητες με την ομάδα που προσπάθησε να πάρει την «προστασία» του καταστήματος» λέει στη zougla.gr αξιωματικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Ο ρόλος του αστυνομικού «φάντασμα»




Ένα από τα βασικά πρόσωπα της συμμορίας των «μπράβων του Πειραιά» ήταν και ένας αστυνομικός που συνελήφθη από το τμήμα Εκβιαστών. Από τα αρχικά στάδια της έρευνας οι αστυνομικοί είδαν τον «συνάδελφο» τους να συχνάζει σε ένα συγκεκριμένο νυχτερινό κέντρο στην περιοχή του Αιγάλεω. Όσο ο καιρός περνούσε διαπίστωσαν ότι καθόταν σε κοντινή απόσταση ή σε κάποιο αυτοκίνητο, αλλά σπάνια στο εσωτερικό του καταστήματος. «Δεν ήταν αυτό που λένε στη νύχτα, «πόρτα» ή «μπράβος» μέσα στο νυχτερινό κέντρο. Ήταν σαν «φάντασμα». Αν π.χ. στο μαγαζί υπήρχε κάποιος μεθυσμένος τον απομάκρυνε. Επίσης, αν γινόταν κάποιο σοβαρό επεισόδιο είτε μόνος του είτε μαζί με άλλους «φουσκωτούς» που ήταν σε κοντινή απόσταση αναλάμβανε να το «διευθετήσει». Επίσης, ενημέρωνε τον 35χρονο αρχηγό για την κίνηση του καταστήματος, αν είχε ή δεν είχε πολύ δουλειά, ώστε να ζητούν και τα ανάλογα χρήματα για την «προστασία» του» λέει αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της έρευνας.

Όσον αφορά στους άλλους δυο ένστολους που περιλαμβάνονται στην υπόθεση ο ένας αστυνομικός, πρόκειται για διοικητή αστυνομικού τμήματος της περιοχής του Πειραιά στο οποίου υπηρετούσε και ο «αστυνομικός – φάντασμα», κατηγορείται ότι έκανε «τα στραβά μάτια» με το αζημίωτο για συγκεκριμένο κατάστημα το οποίο είχε παραβιάσει τον αντικαπνιστικό νόμο και έπρεπε να του επιβληθούν κυρώσεις. Ο δεύτερος αστυνομικός έχει καταγραφεί να συνομιλεί με τον φερόμενο «αρχηγό» ο οποίος του ζητά να επισκευάσει ένα όπλο.

Τα σκυλιά του αρχηγού και οι κυνομαχίες

Όταν οι αστυνομικοί του τμήματος Εκβιαστών έκαναν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρήκαν και πέντε σκυλιά σε κοντινή απόσταση από του «αρχηγού». Οι πληροφορίες που είχαν για κυνομαχίες σε όλη την χώρα επιβεβαιώθηκαν, και λόγω της ράτσας των σκυλιών, αν και δεν έχουν σαφή εικόνα για τις τοποθεσίες όπου γίνονταν τα συγκεκριμένα ραντεβού. «Ήταν πολύ προσεκτικοί στις συνομιλίες τους για το συγκεκριμένο θέμα και απέφευγαν να μιλάνε για χρηματικά ποσά και τοποθεσίες. Όλοι όμως ξέρουμε ότι στις κυνομαχίες παίζονται πολλά λεφτά στα στοιχήματα και υπάρχουν οι φανατικοί του χώρου. Ίσως κατά την διάρκεια της απολογίας τους, που θα ερωτηθούν από τον ανακριτή, θα πουν κάποια πράγματα ώστε να ελαφρύνουν την θέση τους» λέει αστυνομικός ο οποίος ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο κομμάτι της υπόθεσης.

Ο αρχηγός και οι «σκληροί» της σπείρας

Ο 35χρονος «αρχηγός» στις φωτογραφίες του στα socialmedia δεν κρύβει την αγάπη του για τα όπλα, τις γρήγορες μηχανές μεγάλου κυβισμού αλλά και το πιστεύω του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» κρατώντας ένα πιστόλι με την κάνη του ακόμα να καπνίζει. Θα απολογηθεί την Τρίτη, με συνηγόρους υπεράσπισης τους δικηγόρους Παναγιώτη Κάσση και Γιάννη Γλύκα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 35χρονος θα αρνηθεί το κατηγορητήριο και μετά την ενδελεχή αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού θα τοποθετηθεί συνολικά. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες κράτησαν αρνητική στάση στους αστυνομικούς και δεν είπαν σχεδόν τίποτα για όσα τους κατηγορούσαν.

Η ταρίφα και τα στόματα κλειστά

Από τις καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί του τμήματος Εκβιαστών προκύπτει ότι η «ταρίφα» της σπείρας ήταν από διακόσια μέχρι πεντακόσια ευρώ ενώ σε τουλάχιστον μια περίπτωση τα θύματα πλήρωσαν 1500 ευρώ. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων δίστασαν να καταγγείλουν περισσότερα στοιχεία. Οι αρχές έχουν επίσης συμπεριλάβει στη δικογραφία και τουλάχιστον μια περίπτωση τοκογλυφίας.

«Σε πρώτη φάση το αποδεικτικό υλικό, αν και δεν προλάβαμε να το μελετήσουμε σε όλη την έκταση καθώς είναι πολύ μεγάλο, φαίνεται ότι έχει αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία. Στην ανάκριση θα διευκρινιστεί ποιος ήταν ο ρόλος του κάθε ατόμου» λέει στη zougla.gr συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των συλληφθέντων. Οι απολογίες τους είναι προγραμματισμένες για το πρωί της Δευτέρας και Τρίτης.

Zougla newsroom