Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ικανοποιημένη η Αίγυπτος από την επίσκεψη Δένδια – Τι λέει για ΑΟΖ, Λιβύη και ενέργεια

Την επιθυμία της Αιγύπτου να ενισχυθεί η συνεργασία με την Ελλάδα σε διαφόρους τομείς, εξέφρασε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι,...

Ικανοποιημένη η Αίγυπτος από την επίσκεψη Δένδια – Τι λέει για ΑΟΖ, Λιβύη και ενέργεια

Την επιθυμία της Αιγύπτου να ενισχυθεί η συνεργασία με την Ελλάδα σε διαφόρους τομείς, εξέφρασε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο του Καΐρου, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ανέφερε η αιγυπτιακή Προεδρία.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών από κοινού με το θέμα της Λιβύης, ανέφερε συγκεκριμένα δήλωση της αιγυπτιακής Προεδρίας.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.




Όπως παράλληλα αναφέρει και η «Αλ Αχράμ», «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τους ισχυρούς δεσμούς της με την Αίγυπτο, που αντιπροσωπεύουν ένα μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών, είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη και το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 για να «δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, να βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη πόρων, να μειώσει το κόστος των υποδομών, να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και να βελτιώσει τους εμπορικούς δεσμούς», όπως τότε είχε αναφέρει το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του για την πρωτοβουλία της «Διακήρυξης του Καΐρου», που αντιπροσωπεύει ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας όχι μόνο για τη Λιβύη αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε επίσης ο προεδρικός εκπρόσωπος Μπάσαμ Ράντι και η οποία πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από κοινού στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 6 Ιουνίου από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης και τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην αραβική χώρα.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια, και για τις συνομιλίες τους, όπου συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε διάφορους τομείς, σε περιφερειακά, αλλά και διεθνή, ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ τόνισε ότι ο υπουργός Σάμεχ Σούκρι αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Καΐρου και Αθηνών, αλλά και στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Άχμεντ Χάφεζ.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Σάμεχ Σούκρι τόνισε την ανάγκη να παροτρύνει τις ελληνικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αίγυπτο, ώστε να επωφεληθούν από τις πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς και να ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές που να αντικατοπτρίζουν και το επίπεδο των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων.

Επίσης, έγινε ειδική αναφορά και στην ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τους τρόπους καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί αναφερόμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν την ανάγκη όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις αρχές και όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από προκλητικές παράνομες ενέργειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένταση στην περιοχή.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, «συζήτησαν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε δήλωση του Αιγύπτου υπουργού Εξωτερικών.

«Πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα προς το συμφέρον και των δύο χωρών.




Στο ρεπορτάζ της, η «Αλ Αχράμ» επισημαίνει ότι στις 9 Ιουνίου, η Ελλάδα και η Ιταλία υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, με τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών και την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Και προσθέτει ότι η πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία φωτίζει μια πιθανή ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία και το πώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την υπογραφή μεταγενέστερης συμφωνίας για μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, γενικά και περιφερειακά ζητήματα συμπεριλαμβανομένων του λιβυκού και του παλαιστινιακού ζητήματος, ανέφερε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο Σάμεχ Σούκρι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα, επισημαίνοντας την επιδεινούμενη κατάσταση που έχουν φτάσει οι τριμερείς διαπραγματεύσεις λόγω της «αιθιοπικής αδιαλλαξίας», παρά τη σοβαρότητα που επέδειξε το Κάιρο για να φτάσει σε μία «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία» που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Αιγύπτου, του Σουδάν και της Αιθιοπίας.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ιστορικές σχέσεις φιλίας που πάντα ένωναν την Αίγυπτο και την Ελλάδα, τονίζοντας την επιθυμία της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη Διακήρυξη του Καΐρου της Ελλάδας για τη Λιβύη.