Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Διαγωνισμός ΕΛΒΟ… νέες συμμαχίες και ισχυρή διεκδίκηση από το Ισραήλ

Νέες καθυστερήσεις στο διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ αλλά και νέες συμμαχίες διαμορφώνονται από μνηστήρες που κοιτάζουν να αξιοποιήσουν το χρό...


Νέες καθυστερήσεις στο διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ αλλά και νέες συμμαχίες διαμορφώνονται από μνηστήρες που κοιτάζουν να αξιοποιήσουν το χρόνο που μένει μέχρι την κατάθεση των προσφορών. Από την άλλη, διεθνής όμιλος αμυντικών συστημάτων φαίνεται πως τελικώς αποχωρεί από την «αρένα», την ώρα που υπάρχει η εκτίμηση ότι ισχυρή θα είναι η διεκδίκηση από πλευράς Ισραηλινών.




ΤΗΣ ΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: grtimes.gr


Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, o Όμιλος Κουϊμτζή, που μέχρι προσφάτως γνωρίζαμε ότι μετέχει στο διαγωνισμό μαζί με αμερικανικές εταιρείες του χώρου των αμυντικών συστημάτων, έκανε μία ακόμη σημαντική σύμπραξη, αφού φέρεται να «έδωσε τα χέρια» με την εισηγμένη «Π. Πετρόπουλος», όμιλο με ισχυρή παρουσία στον κλάδο των βαρέων οχημάτων κυρίως.

Στο διαγωνισμό πολύ πιθανό είναι να κατατεθεί προσφορά από σύμπραξη Ισραηλινών εταιρειών του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον από πλευράς της Plasan Sasa, κατασκευάστριας οχημάτων, που ενδέχεται να εκφραστεί πλαισιωμένο και από άλλες ισραηλινές εταιρείες, με την επωνυμία της Elbit Systems που εξειδικεύεται στα ηλεκτρονικά συστήματα επίσης να «έχει παίξει», όπως και της Rafael Advanced Defence Systems.



Άλλωστε δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει τη σημασία που μπορεί να έχει η σύσφιξη των Ελληνο- Ισραηλικών σχέσεων, όταν μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης πραγματοποιεί, την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά το lock down, στο Ισραήλ, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Άμυνας της χώρας μας.
Τι θα κάνουν οι Ιταλοί;

Μένει να δούμε εάν όταν θα έρθει η ώρα κατάθεσης προσφορών, η ιταλική F.S.I., όμιλος στον οποίο ανήκει και η ελληνική TΡΑΙΝΟΣΕ, θα αποδείξει και έμπρακτα το ενδιαφέρον της, καθώς η συμμετοχή της και μόνο λόγω μεγέθους θα την κάνει ένα πολύ υπολογίσιμο ανταγωνιστή. Άλλωστε οι Ιταλοί, ως γνωστόν, δεν περιορίζουν τη διεθνή τους ανάπτυξη στο σιδηρόδρομο.




Εάν οι μέχρι σήμερα πληροφορίες επαληθευτούν, ένας από τους πιο σταθερούς, διαχρονικά, ενδιαφερόμενους για την ΕΛΒΟ, δεν θα καταθέσει προσφορά και αυτός θα είναι η Νοτιοαφρικανική Paramount. Ωστόσο, στον ένα μήνα που μεσολαβεί ως τις 13 Ιουλίου, ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ενώ θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε, αν θα καταθέσει προσφορά η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), γνώριμη από παλαιά λόγω Leopard και, η Intracom Defence.
Πέμπτη αναβολή στο διαγωνισμό

Μία ακόμη αναβολή, την πέμπτη στη σειρά, παίρνει ο διαγωνισμός για την εκποίηση της ΕΛΒΟ, καθώς εχθές το μεσημέρι οι ενδιαφερόμενοι ειδοποιήθηκαν από τον ειδικό εκκαθαριστή ( Ernst & Young) ότι δεν θα καταθέσουν τις προσφορές τους, σήμερα, 16 Ιουνίου, αλλά στις 13 Ιουλίου.

Οι αλλεπάλληλες αναβολές οφείλονταν στα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Από τη μία δεν ήταν δυνατές επισκέψεις, από πλευράς ενδιαφερομένων, στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και, από την άλλη, υπήρχε το «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Θυμίζουμε ότι η ΕΛΒΟ βρίσκεται σε εκκαθάριση εν λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2014, μία διαδικασία που έκλεισε έξι χρόνια και έχει εγγράψει ήδη στο παρελθόν δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Η πρόσκληση για τον τελευταίο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό προκηρύχθηκε στις 6/3/2020 με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 2/4/2020. Η ημερομηνία για τις προσφορές μετατέθηκε στις 28/4, ύστερα στις 18/5, κατόπιν στη 1/6 , στις 16/6 και τώρα, με την χθεσινή ενημέρωση του εκκαθαριστή, στις 13/7/2020.

Αυτή η αναβολή εκτιμάται ότι θα είναι και η τελευταία. Την ίδια εκείνη ημέρα, θα αποσφραγιστούν οι Φάκελοι Α’ ( όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα) και, οι Φάκελοι Β’ των οικονομικών προσφορών, θα ανοιχτούν στις 16 Ιουλίου. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα εκποιηθούν: ακίνητα, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Σημειώνεται ότι ο ελληνικός στρατός έχει πάρει από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ εργαλεία και κινητό εξοπλισμό που του ανήκει, αλλά βεβαίως στην Εταιρεία παραμένει το Κέντρο Δοκιμών Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας.



Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό της ΕΛΒΟ, μετά από συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις και μετατάξεις, έχει μειωθεί σε 93 άτομα, από τα οποία τα 73 αναμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάταξής τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, όμηροι για χρόνια της πολύχρονης εκκαθάρισης, αναμένουν το πέρας αυτής της οδύσσειας αλλά και τις αμοιβές τους για το μήνα Μάϊο.