Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γάλλος αξιωματούχος: Να τεθεί στο ΝΑΤΟ η συμπεριφορά της Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ πρέπει να συζητήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε διάφορα θέματα, αναφέρει στο Reuters Γάλλος αξιωματούχος που κατηγόρησε το...


Το ΝΑΤΟ πρέπει να συζητήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε διάφορα θέματα, αναφέρει στο Reuters Γάλλος αξιωματούχος που κατηγόρησε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ότι προέβη σε προκλητικές ενέργειες προς γαλλικό πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής της Συμμαχίας.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η Γαλλία κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα να συζητήσουν την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, εν όψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας αυτήν την εβδομάδα.




Αξιωματούχος του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προσέξει την «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Άγκυρας σε άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία και στα εμπόδια που έθεσε στον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

«Γνωρίζουμε τις δύσκολες στιγμές της Συμμαχίας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει προβλήματα με την Τουρκία. Πρέπει να τα δούμε, να τα πούμε και να τα αντιμετωπίσουμε », είπε ο αξιωματούχος.

Ανέφερε, επίσης, ένα παράδειγμα στο οποίο σημείωσε ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν φορτηγό πλοίο ήταν επιθετικά προς το γαλλικό πολεμικό πλοίο στην αποστολή του ΝΑΤΟ για την επιβολή του εμπάργκο του ΟΗΕ για προμήθειες όπλων στη Λιβύη.

Παρά το εμπάργκο, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), αποστέλλοντας αεροσκάφη, θωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν την GNA να αποκρούσει την επίθεση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν επέτρεψε να ερευνηθεί το φορτίο του εμπορικού πλοίου «Cirkin» από την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» στο πλαίσιο της εντολής της επιχείρησης «Ειρήνη» για την υποστήριξη του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών σε παραδόσεις όπλων στη Λιβύη.

Για το περιστατικό, ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την Τρίτη ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία ανέφεραν στην «Επιχείρηση Irini» ότι ο εμπορικό «Cirkin» μεταφέρει φάρμακα στη Λιβύη, όπως ανέφερε το Associated Press .

Ο Μπορέλ αναμένεται να παραστεί σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, σύμφωνα με το AP.

--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος