Tελευταια Νεα

Τρίτη, Απριλίου 23, 2019

Αρχισμηνίας βγαίνει από τον γωνιακό φούρνο...«Πρώτα είδα την επιβλητική του κοιλιά... »


Γράφει ο Αντιναύαρχος εα Κώστας Βουλγαράκης

Πρωί-πρωί κατέβαινα ευδιάθετος, για το Σταθμό Μετρό της Κατεχάκη (πλησίον του ΥΠΕΘΑ). Την ώρα που έφτανα στο φανάρι της Μεσογείων, νάσου μπροστά μου ….. ένας Αρχισμηνίας, να βγαίνει από τον γωνιακό φούρνο!!

Πρώτα είδα την επιβλητική του κοιλιά του και μετά «το Όλον» του!! Ένας τύπος, με ξεκούμπωτο το ιματίδιο της ΣΤΟΛΗΣ του, χαλαρωμένη τη γραβάτα του στο ανοιχτό το πρώτο κουμπί στο πουκάμισο του, ασκεπής (χωρίς πηλήκιο) και με το ένα του χέρι, να κρατά έναν καφέ και με το άλλο μια τυρόπιτα, που τη μασουλά λαίμαργα!!

Βγήκε χαλαρός, άνετος και στάθηκε δίπλα μου στο φανάρι, αδιαφορώντας που τον κοίταζα επίμονα από πάνω μέχρι κάτω!!
Οι δρόμοι μας μπορεί τώρα να χώρισαν, αλλά η «πορεία» μας, είναι αδύνατον να χωριστεί, διότι η ιδιότητας μας, πάντα θα μας δεσμεύει και θα μας υποχρεώνει και μας καθιστά "εξ ορισμού" συναδέλφους!!
Μια ιδιότητα όμως, που έχει μεν τίτλο «Στρατιωτικός» ….. αλλά διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα μας!!
40 χρόνια στην Υπηρεσία ….. 50 χρόνια, από τότε που φόρεσα τον πηλίσκο στο κεφάλι μου ….. και έναν καημό έχω:
«Αφού όλοι μας, βγαίνουμε από την ίδια θερμοκοιτίδα, μεγαλώνουμε μαζί, δουλεύουμε μαζί, κινδυνεύουμε μαζί …. προσφέρουμε μαζί ….. γιατί αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά το ιερό Λειτούργημα μας»!?
- Μα η Στολή σε μάρανε εσένα και όχι τούτο …. όχι εκείνο …. και όχι το άλλο, θα μου πουν πολλοί!!
Και βέβαια πολλά είναι που με μαραίνουν, αλλά πάντα ξεκινούσα …. από τη Στολή και την ευπρεπή παρουσία!! Μάλιστα, κάποιος πρόσφατα, σε μια διήγηση μου, ναυτικής ιστορίας, με κατηγόρησε ότι ακόμα και σε περιόδους μεγάλης έντασης και ταλαιπωρίας, απαιτούσα από το πλήρωμα να είναι ξυρισμένοι και ευπρεπείς!!

Είναι σίγουρο ότι, αυτός, όπως και ο Αρχισμηνίας, όπως και πολλοί (πάρα πολλοί δυστυχώς) …. δεν αντιλαμβάνονται το νόημα της ΣΤΟΛΗΣ!!
Θα μπορούσα να μακρηγορήσω ατελείωτα για τη Στολή, αλλά πριν πω δυο πράγματα συνοπτικά, θα ήθελα να ρωτήσω όλους αυτούς του τύπου Αρχισμηνία:
«Τι θα ήταν, ποιοι θα ήταν χωρίς τη Στολή τους»!?

Το Στρατιωτικό «Καθήκον» είναι σαν την Πίστη, γι’ αυτό συνδέεται και περιγράφεται με τις εκφράσεις «Υπηρετώ και Λειτούργημα»!! Είναι μια τελείως ξεχωριστή απ’ τον υπόλοιπο κόσμο, συνείδηση ευθύνης και αυτοθυσίας και γι’ αυτό ο Στρατιωτικός ξεχωρίζει και φαίνεται να ξεχωρίζει, φορώντας το «Ράσο» του!! Η προϋπόθεση της αυτοθυσίας, δεν μπορεί παρά να είναι ενσυνείδητη –αλλιώς δεν γίνεται- και γι’ αυτό, χωρίς τη Στολή σου, μεταπίπτεις σ’ έναν κοινό εργαζόμενο πολίτη …. που διεκπεραιώνει (σωστά και με φιλότιμο ενίοτε) τη δουλειά του!!

Ο Στρατιωτικός θέτει την ψυχή και την ύπαρξη του, στο βωμό του συνόλου, εκπροσωπεί ένα ξεχωριστό σύνολο, όπως υποδηλώνει η Στολή του και γι' αυτό .... όταν προσβάλλει τη Στολή του, προσβάλλει όλο αυτό το σύνολο, ο κόσμος που τον βλέπει, θα χαρακτηρίσει το σύνολο, την Υπηρεσία και τους συναδέλφους του!!

Αν λοιπόν δεν συναισθάνεσαι το Λειτούργημα σου (με όλες του τις ευθύνες και υποχρεώσεις), σημαίνει ότι δεν έχεις έννοια του Καθήκοντος σου, δεν σέβεσαι την ξεχωριστή Ιδιότητα σου και την ξεχωριστή παρουσία και εμφάνιση σου ….. δεν σέβεσαι την ξεχωριστή «Ταυτότητα» σου, που δηλώνει η Στολή σου!!
Και άνθρωπος χωρίς ταυτότητα …. δεν υπάρχει, δεν είναι τίποτα, δεν έχει λόγο πουθενά!!
Αυτοσεβασμός σημαίνει προσωπικότητα και η προσωπικότητα προϋποθέτει ταυτότητα!!
Αξιοπρέπεια σημαίνει υπευθυνότητα και η υπευθυνότητα προϋποθέτει κύρος, τιμή και ευπρέπεια συμπεριφοράς!!

Το …. ΓΕΛΟΙΟ της υπόθεσης!!

Το γελοίο λοιπόν της υπόθεσης είναι, ότι όλοι αυτοί που δεν σέβονται τη Στολή τους, τη θυμούνται και την προβάλλουν ….. μόνο όταν διεκδικούν δικαιώματα …. μόνο όταν θέλουν να προβληθούν και να ξεχωρίσουν έναντι των λοιπών πολιτών …. μόνο όταν θέλουν να διεκδικήσουν ένα ξεχωριστό «Κύρος» (προσφοράς και ικανοτήτων) υπεροχής τους, όπως πχ σε αφίσες προεκλογικού αγώνα ή ακόμα και σε συζητήσεις καφενείου ή ακόμα και σε συναλλαγές τους, επιδεικνύοντας ΤΟΤΕ τη στρατιωτική τους, μια ταυτότητα …. εν Στολή άψογη!!

Αν λοιπόν θέλει …. να δει τη διαφορά, ο εν λόγω Αρχισμηνίας, ας επικαλεστεί οπουδήποτε την Ιδιότητα του, αλλά με εμφάνιση ή φωτογραφία σαν την πρωινή!!

Η ατομική χαλάρωση και αδιαφορία, επιφέρει γενικότερη χαλάρωση και η γενικότερη χαλάρωση, καταλήγει στη διάλυση!!
Τίποτα δεν είναι τυχαίο !!

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»!! (λαϊκή σοφία)

enoplos.com
« Προηγουμενη
Επομενη »