Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η μάχη του Πλαταμώνα, 1941: Νεοζηλανδοί κατά Γερμανών στην Ελλάδα

Στις 29 Μαρτίου 1941 το νεοζηλανδικό 21ο Τάγμα Πεζικού (29ο ΝΤΠ) αποβιβάστηκε στην Αθήνα. Διοικητής του ήταν ο αντισυνταγματάρχης Μάκι. Δύο...


Στις 29 Μαρτίου 1941 το νεοζηλανδικό 21ο Τάγμα Πεζικού (29ο ΝΤΠ) αποβιβάστηκε στην Αθήνα. Διοικητής του ήταν ο αντισυνταγματάρχης Μάκι. Δύο από τους λοχαγούς του ήταν βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 8 Απριλίου, δύο ημέρες μετά τη εκδήλωση της κατά της Ελλάδας γερμανικής επίθεσης το τάγμα στάλθηκε στον Πλαταμώνα.





Εκεί συνάντησαν τον Λόχο D του 26ου ΝΤΠ που κάλυπτε την εκεί σιδηροδρομική σήραγγα. Η σήραγγα απείχε περί τα 800μ. από τη θάλασσα. Στην περιοχή δέσποζε το παλαιό βυζαντινό κάστρο και το ύψωμα 266. Ο Μάκι διατάχθηκε να καλύψει με το τάγμα του την σήραγγα, το κάστρο και το ύψωμα 266.





Ο αντισυνταγματάρχης ανέπτυξε τον Λόχο Α στον λόφο του κάστρου, τον Λόχο Β στο ύψωμα 266, τον Λόχο C στο χωριό Αγ. Παντελεήμων και κράτησε τον Λόχο D ως εφεδρεία. Οι Νεοζηλανδοί έστρωσαν λίγες αντιαρματικές νάρκες σε συγκεκριμένα σημεία καθώς και μερικές αντιαρματικές αποκοπές.

Στο τάγμα δεν διατέθηκαν αντιαρματικά όπλα παρά μόνο ένας ουλαμός πεδινού πυροβολικού ταγμένος πίσω από την τοποθεσία του προς άμεση υποστήριξη. Επίσης το τάγμα δεν διέθετε χειροβομβίδες. Για να καλύψουν την έλλειψη αυτή οι άνδρες κατασκεύασαν αυτοσχέδιες με μασούρια δυναμίτη με βραδύκαυστο, δεμένα σε ξύλα.



Στις 14 Απριλίου ο μέραρχος υποστράτηγος Φράιμπεργκ επισκέφτηκε την τοποθεσία και διαβεβαίωσε τον Μάκι πως δεν πρέπει να ανησυχεί για εχθρικά άρματα. Το ίδιο απόγευμα όμως ο Μάκι έλαβε αναφορές για παρουσία ισχυρών μηχανοκίνητων γερμανικών δυνάμεων ενώπιον του. Οι Νεοζηλανδοί επιχείρησαν τότε να ανατινάξουν τη σήραγγα αλλά δεν κατάφεραν να την καταστρέψουν εντελώς.

Απέναντι ο αντισυνταγματάρχης, τότε και μετέπειτα στρατηγός, Μπαλκ διοικούσε ένα Συγκρότημα Μάχης της 2ης Μεραρχίας Πάντσερ (ΜΠα). Η 2η ΜΠα είχε αποστολή να ανατρέψει τις εχθρικές αντιστάσεις στην περιοχή και να προελάσει προς τη Λάρισα μέσω του περάσματος των Τεμπών.

Ο Μπαλκ διέθετε ένα τάγμα «Κυνηγών» (μηχανοκίνητου πεζικού), το επιτελείο, τον ουλαμό αναγνώρισης, και την 1η Επιλαρχία του 3ου Συντάγματος Αρμάτων, το 38ο Τάγμα Κυνηγών Αρμάτων (αντιαρματικά) και μοίρα του 7ου Συντάγματος Πυροβολικού με 15 πυροβόλα των 10cm και τέσσερα των 15cm.

Γερμανική επίθεση



Τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου οι Γερμανοί επιτέθηκαν με εμπροσθοφυλακή το Τάγμα Κυνηγών. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr


https://www.history-point.gr/i-machi-toy-platamona-1941-oi-neozilandoi-machontai-kata-ton-germanon