Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ...

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα πως αν υποστούν νέες περικοπές θα τεθεί εν αμφιβόλω η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης -κάτι ...

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα πως αν υποστούν νέες περικοπές θα τεθεί εν αμφιβόλω η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης -κάτι που αξιώνει μετ’ επιτάσεως και η τρόικα κυρίως για τις υποθέσεις φορολογικής φύσεως- στέλνουν οι έξι δικαστικές ενώσεις με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.
Οι δικαστικές ενώσεις εν όψει των επερχόμενων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια επισημαίνουν καταρχήν πως «οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν καθορίζονται από ειδικό μισθολόγιο που ο κοινός νομοθέτης έχει θεσπίσει, αλλά από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρ. 88 παρ. 2 και 99 του Συντάγματος)».
Συνεπώς, επισημαίνουν «ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τους δικαστικούς λειτουργούς, η οποία συνάδει με το λειτούργημά τους και τη διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου δεν νοείται ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι δεν αποτελούν άμεσα όργανα του κράτους».

Ακόμη, οι δικαστικές ενώσεις αναφέρουν στην επιστολή τους:

«- Οι αποδοχές μας μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%, χωρίς να υπολογίζεται η περικοπή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεων). Να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δικαστικού λειτουργού ανέρχονται σε 1.800 € περίπου.

- Οι δικαστικοί λειτουργοί εισέρχονται στη Σχολή Δικαστών μετά το 28ο έτος της ηλικίας τους και διορίζονται ως τέτοιοι μετά το 30ο έτος, όταν οι πτυχιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ήδη υπηρεσία 6-8 ετών.

- Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δαπάνες διαμονής και μετακίνησης) ούτε επιτρέπεται να ασκούν άλλη εργασία.

- Τμήμα των αποδοχών τους αποτελεί η αποζημίωση 1) για την ίδρυση και οργάνωση, κατ’ οίκον, βιβλιοθήκης και γραφείου, που συνεπάγεται δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, καταβολή μισθώματος κλπ) και 2) για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που σημαίνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν εργάζονται σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο αλλά πέραν αυτού (απογεύματα, εορτές, Σαββατοκύριακα) για να διεκπεραιώνουν ταχύτερα τις υποθέσεις».

Και συνεχίζουν: «Αν υποστούμε και άλλες περικοπές, θα τεθεί εν αμφιβόλω η, επιδιωκόμενη από όλους μας, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αφού, κατ’ ανάγκη, θα επέλθει αλλαγή των συνθηκών, ως προς τον χρόνο και τον τόπο απονομής της, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του πρώτου και δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως «το βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας είναι η ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης» και «συνέπεια αυτής της παραδοχής είναι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το αγαθό της ως οικονομικό μέγεθος που πρέπει να ισοσκελίζει εισπράξεις και δαπάνες».

Εξάλλου, επισημαίνουν πως «και κατά λογική ακολουθία, όταν εκ του Συντάγματος οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων μπορούν να είναι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί αύριο, δεν πρέπει και οι λειτουργοί της να αντιμετωπίζονται ως απλά όργανα της δημόσιας διοίκησης».

Την επιστολή υπογράφουν οι: Χαράλαμπος Αθανασίου αρεοπαγίτης πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρήστος Παπανικολάου πάρεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Γεώργιος Φαλτσέτος πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, αντεισαγγελέας Εφετών πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Νικόλαος Αγγελάρας αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) πρόεδρος της Ένωσης ΝΣΚ.

Οι δικαστικές ενώσεις κοινοποιούν την επιστολή τους και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.