Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΕΧΑΚΗ... ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

21 Απριλίου 1905: Τα ανταρτικά σώματα του Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπολοχαγού Πέτρου Μάνου (Βέργου), που βρίσκονταν σ...

21 Απριλίου 1905: Τα ανταρτικά σώματα του Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπολοχαγού Πέτρου Μάνου (Βέργου), που βρίσκονταν στο ύψωμα Μουρίκι του όρους Σινιάτσικο της Κοζάνης, αποκρούουν σφοδρή επίθεση τουρκικών δυνάμεων. Μετά από επιτυχημένη ενέργεια, οι Κατεχάκης και Μάνος περικυκλώνουν τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες από τα νώτα δέχονται επιθέσεις από τα τμήματα του Παύλου.

ο Γεώργιος Κατεχάκης ο θρυλικός καπετάν Ρούβας έχει συνδέσει το όνομά του και με το Μακεδονικό αγώνα. Ταυτίστηκε μ’αυτόν, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και αυτός ο αγώνας του χάρισε το προσωνύμιο “ΡΟΥΒΑΣ” παρμένο από το βουνό με το μεγαλύτερο δάσος της Κρήτης. Μετά το θάνατο του Παύλου Μελά το ελληνικό κομιτάτο έκρινε ότι ο καταλληλότερος να τον διαδεχθεί στον Μακεδονικό αγώνα είναι ο Γεώργιος Κατεχάκης και επονομασθείς για την περίσταση “Καπετάν Ρούβας”. Ένα ψευδώνυμο που ο ίδιος διάλεξε!

Έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες και αναδείχθηκε μέσα απ’ αυτές η σπάνια πολεμική του αρετή. Eίχε την ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά στους συνεργάτες του, να γνωρίζει τις προθέσεις του αντιπάλου ή να αντιλαμβάνεται τις διαθέσεις του. Για τον καπετάν Pούβα δεν υπήρχαν δυσκολίες. Aκόμα και σ’ ένα ανορθόδοξο πόλεμο, είχε μέσα του βαθιά την γνώση της πολεμικής τέχνης κι έκανε χρήση της πολεμικής τακτικής του αιφνιδιασμού.

Γεννήθηκε το 1881 στον Πλάτανο της Μεσαράς και ανατράφηκε μέσα σε μια οικογένεια που στην κυριολεξία είχε αφιερωθεί σε αγώνες προκειμένου να απελευθερωθεί η Κρήτη. Πατέρας του ο Απόστολος Κατεχάκης που έλαβε τα όπλα με την έναρξη της Επανάστασης στην Κρήτη 1866-1839, ανακηρύχθηκε αρχηγός της επαρχίας Καινουρίου και συμμετείχε υπό τη γενική αρχηγία του Μιχαήλ Κόρακα, και παππούς του ήταν ο περίφημος οπλαρχηγός του 1821 Χατζη Μιχάλης Κατεχάκης.

Η συμμετοχή του Γεωργίου Κατεχάκη σφραγίζει τον Μακεδονικό αγώνα, την απελευθέρωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.