Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ

Προς: τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Σιούφα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου Κύ...

Προς: τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη
τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Σιούφα
τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου

Κύριε Υπουργέ, κύριε πρόεδρε της Βουλής, κύριε πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, κύριοι προϊστάμενοι,
Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την επερώτηση του βουλευτή Ν. Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μάντατζη προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην περιοχή του Δήμου Μύκης. Ο κ. Μάντατζη αναφέρει πως κατά τον φετινό εορτασμό κάποιος δάσκαλος «ανέθεσε στους μαθητές να χορέψουν βουλγαρικούς σκοπούς» και ζητάει από τον υπουργό να του πει «σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους πρακτικές».
Η πραγματικότητα, απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι εντελώς διαφορετική. Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2008 μαθητές χόρεψαν μπροστά στο ηρώο της Σμίνθης παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και ένα πομάκικο χορό (παραλλαγή του χασάπικου από την ορεινή Ξάνθη) ακούγοντας το πομάκικο παραδοσιακό τραγούδι «'Uchi mo, ma'yko, pre'uchi » (δίδαξέ με, μάνα μου, δίδαξέ με πιο καλά). Οι παρευρισκόμενοι Πομάκοι, μικροί και μεγάλοι, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Ελλάδας από την Τουρκία, καταχειροκρότησαν τα μαθητικά χορευτικά συγκροτήματα και χάρηκαν ιδιαίτερα που στα δημοτικά τραγούδια που ακούστηκαν συμπεριλήφθηκε και ένα τραγούδι της περιοχής τους, το οποίο δεν είναι βέβαια «βουλγάρικο» αλλά πομάκικο.
Θεωρούμε ιδιαίτερα παράξενη τη σύγκριση των πομάκικων τραγουδιών με τα βουλγάρικα εκ μέρους του κυρίου Μάντατζη και αναρωτιόμαστε: Έχει ο κ. Μάντατζη τις μουσικολογικές ή γλωσσολογικές γνώσεις που απαιτούνται για να διακρίνει τη μουσική των Πομάκων από την αντίστοιχη των Βουλγάρων; Με ποιο δικαίωμα θα αποφασίσει αυτός στην ελληνική επικράτεια να μας απαγορεύσει να τραγουδάμε τα δικά μας τραγούδια; Με ποιο δικαίωμα ο κύριος Μάντατζη μας αμφισβητεί το δικαίωμα να μιλάμε τη γλώσσα μας, να γιορτάζουμε με το δικό μας τρόπο τις εθνικές γιορτές της απελευθέρωσης της πατρίδας μας της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό; Πολύ περισσότερο αφού οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν για την Ελλάδα μας. Αν εκείνος επιθυμεί να αυτοπροσδιορίζεται ως «Τούρκος», όταν εμείς συμμετέχουμε σε τέτοιες εθνικές γιορτές εκείνος οφείλει να μας αφήσει κι εμάς να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως μουσουλμάνοι, ως Έλληνες και ως Πομάκοι.
Με παλιά πομάκικα τραγούδια όπως «'Uchi mo, ma'yko, pre'uchi », «Planino staro planino» «Nurye ye bolna legnala», «Zaga'liha se», «Ru'sa ko'sa i'mom», «Glo^day mo glo^day, lu^be», «Ra'do be'lo mi'lo», «Υo'tkacha'y mo ot bahche'ta», «Pu'kniso tre'sni momi'na ma'yko», «Trimi'na bra'tye», «Kukavi'chkana kuko'va» και πολλά άλλα έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές Πομάκων. Είναι τραγούδια που τα μάθαμε από τους παππούδες μας και από τις γιαγιάδες μας, είναι η γλώσσα μας, η ιστορία μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά. Την τελευταία δεκαετία είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε τα τραγούδια μας σε μουσικές εκδόσεις από λαϊκούς Πομάκους τραγουδιστές όπως ο Μολλά Χασάν Ραήφ (από το Ωραίον), ο Ρόγγο Αλή, ο Σοφτά Χαλήλ, ο Αλή Εφέντη Φεράτ, ο Αχμετσίκ Μουσταφά, η Νερμάν Μολλά και πολλοί άλλοι. Όλα αυτά αποτελούν για μας κειμήλια ιερά, τα αγαπάμε και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας τα προσβάλλει.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν τις φασιστικές και αντιπομακικές θέσεις του κ. Μάντατζη συμμερίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Παπανδρέου. Κύριε πρόεδρε, αναμένουμε εκ μέρους σας μία υπεύθυνη τοποθέτηση για τη μισαλλοδοξία και τον αντιπομακικό φανατισμό που κατά καιρούς έχει επιδείξει ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Τελειώνουμε με μία θερμή παράκληση προς τον υπουργό Παιδείας:

Κύριε υπουργέ,
Θα θέλαμε, ως Πομάκοι της ορεινής Ξάνθης, να σας παρακαλέσουμε να μεριμνήσετε για την προστασία της γλώσσας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από αυτούς που συστηματικά την υπονομεύουν. Επίσης σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να καθιερωθούν τα πομάκικα τραγούδια κατά τον εορτασμό όλων των εθνικών γιορτών στα Πομακοχώρια της Θράκης.

Με ιδιαίτερη τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ταχήρ Κόντε Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ιρφάν Μεχμεταλή

Δεν χρειάζεται πραγματικά κανέναν σχολιασμό από την εφημερίδα μας...

13 σχόλια

  1. Φιλες-οι και Αναγνώστη,
    Θα ήθελα να γνωρίζω, απο πότε ενας απλός σύλλογος, όπως ειναι ο λεγόμενος Πομακικός Συλλογος, εχει δυνατότητα να προβάλλει των εαυτό του; Έχει τα Μ.Μ.Ε. με το μέρος; Απο που είναι οι πόροι; Πως οργανωσε την επέτειο, για το νέο έτος; Πόσοι Πομάκοι παρευβρέθηκαν; Γιατί ήταν όλοι παρών, εκτός απο εμάς και για εμάς;....κ.α.
    Ωστε για το λεγόμενο Πρόεδρό μας, μόνο απο την ΤV καμαρώνουμε και έχει καταντήσει κ.... να ειναι καλα!
    Ζήτω το Πομακιστάν!
    "Ούτε Χελενιστάν, αλλά ούτε Μογγολισταν, να ζησει το Παμακισταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου. Πώς δηλαδή «προβάλλει» το εαυτό του. Ένα σύλλογο έκαναν οι άνθρωποι, όπως υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα σύλλογοι Κρητών, Κερκυραίων κλπ. Ανοήτως τόσα χρόνια, επειδή είναι μουσουλμάνοι, η ελληνική πολιτεία τους υποχρεώνει να φοιτούν σε τουρκόφωνα σχολεία, όπως και τους μουσουλμάνους Αθίγγανους, χαρίζοντάς τους ουσιαστικά στην Τουρκία. Και μετά απορούμε γιατί η Καρά Χασάν έχει τουρκική συνείδηση!
    Οι Πομάκοι είναι Έλληνες και μάλιστα η ονομασία τους είναι μάλλον παραφθορά της αρχαίας ελληνικής λέξης ιππομάχος. Αυτοί ήταν το φοβερό θρακικό ιππικό του Μ. Αλεξάνδρου. Πού είναι το πρόβλημά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πού είναι το πρόβλημά σου"

    Mallon den katalabes ti paizei!!! Amfibalw an einai ontws pomakos kai oxi moggolos!!! Giati an htan ontws pomakos 8a eprepe na noiwsei estw kai etsi dikaiwmenos kai uperifanos....all an einai moggolos exei ka8e logo na exei antirrhseis!!!! Alla ka8oti moggolos nomizei oti einai e3upnos kai oti emeis psarwnoume...an den goustareis traba pisw sthn moggolia kai pio pera gamw thn fara sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς ο "ανώνυμος" καποιος πράκτορας του Τουρκικού Προξενείου από την Κομοτηνή θα είναι, ή κανα πληρωμένο φερέφωνό του.

    γι αυτό κ δεν θα σχολιάσω τις πρόστυχες "απορίες" του

    Τους Πομάκους τους γνώρισα.
    Έχω ακόμη και σήμερα αρκετούς πομάκους φίλους.
    Οι πομάκοι μιλάνε στα σπιτια τους μητρική γλώσσα τα πομακικά, τα μωρά στην κούνια ακούνε πομάκικα νανουρίσματα και ακούνε πρώτη φορά τούρκικα μόνο όταν πάνε στο Δημοτικό σχολείο (όπου υποχρεώνονται δυστυχώς από το ελληνικό κράτος να μην διδάσκονται ούτε ελληνικά ούτε πομακικά αλλά τούρκικα).

    Και έχω ζήσει και τις απειλές και την τρομοκρατία που ασκούν οι πράκτορες του προξενείου στους αγνούς και φιλήσυχους πομάκους.

    Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε καφενεία πομακικών χωριών στο νομό της Κομοτηνής οι πομάκοι μιλάνε μεταξύ τους πομάκικα μόνο όταν δεν υπάρχει ξένος /ρουφιάνος στο καφενείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση με απειλές υποχρεώνονται να μιλάνε τουρκικά κι ας είναι μια γλώσσα ξένη τελείως προς τον πολιτισμό τους.

    Να αναφέρω και τον συστηματικό εκτουρκισμό παραδοσιακών πομακικών πανηγυριών και τη μετατροπή τους τους σε "τουρκικές φιέστες" "αγώνες πάλης" με αθλητές που φέρνουν από Τουρκία και την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία , "πανώ με αποφθέγματα του Κεμάλ" και δυστυχώς όλα αυτά συχνά με τις χορηγίες ακόμη και από κρατικούς ελληνικούς φορείς (πχ Νομαρχίες) και φυσικά με την ακοίμητη επίβλεψη-απειλή του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

    Οι Πομάκοι είναι ελληνικό θρακικό φύλο. Και όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να εξαφανίσουν τα τραγούδια και τη γλώσσα τους , οι
    Πομάκοι θα ζήσουν και θα νικήσουν!
    ακόμη κι αν παλεύουν ενάντια στην πιο σατανική τουρκική μηχανή, και παρά την εγκληματική αδιαφορία του ελληνικού κράτους.

    Θυμάμαι ακόμη τα 3-4 μέρη (γκρεμοί), απ όπου ακόμη και σήμερα οι ίδιοι οι Πομάκοι επιβεβαιώνουν ότι έπεσαν Χριστιανές στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Και πως βρέθηκαν οι χριστιανές σε μια περιοχή που κατοικείται μόνο από Πομάκους? προφανώς ήταν οι ίδιες οι Πομάκισες που θυσιαζόταν πέφτοντας στο γκρεμό στα χρόνια της τουρκοκρατίας για να μην πέσουν στα χέρια των απίστων. Γιατί οι Πομάκοι υπέστησαν βίαιο εξισλαμισμό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Γι αυτό και διατηρούν ακόμη και σήμερα πλήθος χριστιανικών εθίμων.

    Αδέρφια Πομάκοι, μην υποχωρείτε. Στις φλέβες σας ρέει ελληνικό αίμα και αυτό δεν το ξεχνάνε κάποιοι έλληνες πατριώτες. Είμαστε στο πλευρό σας. Οι πομάκοι θα ζήσουν και ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. OI POMAKOI EINAI ELLHNES.
    KAI YPOFEROYN OPWS OLOI OI LOIPOI ELLHNES.
    TO SAPIO ELLHNIKO SYSTHMA EINAI O EXQROS TWN ELLHNWN,KAI OI EFIALTES POY TO YPHRETOYN.
    OSO GRHGOROTERA ELEYQERWQOYME APO AYTO, TWN HLIQIWN KAI PRODOTWN, POLITIKO SYSTHMA ,TOSO TO KALYTERO GIA TO EQNOS MAS.
    H ELLAS EINAI EQNOS ARISTWN,OPOTE, EITE OI ARXONTES PREPEI NA EINAI FILOSOFOI H OI FILOSOFOI NA GINONTAI ARXHGOI.TOTE MONON QA SWQEI TO EQNOS.
    KAI OPWS POLY KALA GNWRIZOYME APO THN ISTORIA MAS, OLOI OI FILOSOFOI HTAN ANTIDHMOKRATIKOI.
    GI` AYTO KAI MAS DIDASKAN DHMOSQENH STA SXOLEIA,KAI MAS EKRYBAN ,P.X, TON SWKRATH.
    ALLA OYDEN KRYPTON TOY HLIOY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ston prwto anwnumo apo enan Komotinaio.....Exoume polla rammata gia esas tous moggolous edw sthn 8rakh MAS THN ELLHNIKH kai na deite poion 8a kapsei prwton oi fwtia otan er8ei h wra....oson afora tous pomakous na 3ereis esy o roufianos xazos proktoriskos oti 8a tous fula3oume san kor of8almou mas....arketa sas anexthkame...arxizei na allazei to klima kai na doume meta ti glentia pou 8a kanoume oloi mazi pareoula edw panw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι Πομάκος και Ροδοπαίους!

    Ειμαι Πομάκος, αλλά δεν θέλω τα σχόλια σας να τα κτίζετε επάνω στα "βαθτήσια" και στις πινακίδες σας. Διότι είμαι αλλόθρησκος (Μουσουλμάνος) και εάν είναι δυνατόν απαιτώ το σεβασμό σας, οπως σας σέβουμε, αλλιος δεν εχει ουσία ο διάλογος. Απο την άλλη πλευρά, σε κάτι που δεν συμφωνείτε, αμέσως μας χαρακτηρίζετε "πράκτορες" της Άγκυρας και δεν σημαζεύετε.
    Επίσης, μιλάτε για το πολιτισμό και το λίκνο του Ελληνισμού. Από πότε ο Ελληνικός Πολιτισμός κατάντησε να έχει αυτά τα χάλια. Το θέμα είμαι "έγω" και απο την άλλη πλευρά, δεν θέλετε να ακουστή η φωνή μου. Έτσι θα κτίσουμε το μέλλων και το Ελληνικό γίγναιθε; Αυτό το διάλογο σας, που το μάθατε Κύριοι; Γιατί στην ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, απο οτι ξέρω και γνωρίζω δεν υπάρχει! Πινακίδες δεν θέλω, αλλά ούτε προκατάλυψη χρειάζετε.
    Όμως, επειδή ο "διάλογος" είναι προιον των Αρχαίων Ελλήνων και ισχυρίζεσται οτι είστε αυτοι, σεβαστείτετο!
    Εγω πραγματικά είμαι Ροδοπαίους, θρακιώτης και Πομάκος. Σ΄αυτο το τόπο, δεν είμαι απο τα μπαζώματα και μαζώματα. Δίκιο έχετε, ίσως γι΄αυτο ορισμένοι δεν γνωρίζουν η ξέχασαν το "διάλογο" οτι είναι προιον του Πολιτισμού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. AN EISAI POMAKOS TOTE EISAI ELLHNAS.KAI AN EISAI PROSKYNHMENOS TOTE FWTIA KAI TSEKOYRI.
    " ZHTW TO POMAKISTAN"!!!???.
    NA DOYME TI ALLO QA AKOYSWME STOYS KAIROYS MAS !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να γίνουν και άλλοι Πομακικοί Σύλλογοι για να απαγγιστρωθειτε απο τους ΄"τουρκογενείς" δήθεν, τουρκοπράκτορες και τούς συλλόγους τους. Οιπομάκοι είναι τελείως άλλη φυλή απο τους λίγοστούς "πρακτορες" της γείτονος. Διαφορετική νοοτροπία, άλλη συμπεριφορά κλπ. Εσείς που γράφετε απο την Αθήνα ελάτε να τούς επισκευθείτε. Τώρα με τον Υπουργό παιδείας θα αλλάξουν τα πράγματα. Εχουν τρομοκραατηθεί οι "πράκτορες..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ena pragma tha po mono>>>>>>>>>>>>
    ΠΟΜΑΚΟΙ = ΕΛΛΗΝΕΣ...tpt allo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι από την Βουλγαρία, Θράκης και έχω μεγαλώσει σε μία πόλη που βρίσκεται πάνω στον Εύρος. Έχω ζήσει με πομακούς (είχα ανέκαθεν στην τάξη μου) ενώ κάθε καλοκαίρι ήμουν κατασκήνωση στις Ροδόπες. Γνωρίζω καλά την γλώσσα τους και τα τραγούδια τους. Όλοι ξέρουμε τα τραγούδια τους όπως «'Uchi mo, ma'yko, pre'uchi» ή ακόμα «Учи ма, майко, преучи», «Planino staro planino» ή «Планино, Стара планино», «Nurye ye bolna legnala» ή «Нурие е болна легнала» καθώς και πολλά άλλα.
    Πρόσφατα έμαθα το τι έχει συμβεί σ’ αυτά τα χωριά που έχουν την κακή τύχη να βρίσκονται στην «ελληνική πλευρά», στην «δημοκρατία». Οι ίδιοι ξέρουν ποιοι είναι πολύ καλά – τολμούν να το ξεφωνίσουν. Μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη χώρα …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πως και απο που ηρθαν οι Πομακοι στην Θρακη και την υπόλοιπη Ελλαδα?
    Και ποιά ήταν τα εδάφη τους πρίν την Τουρκοκρατια γιατι από οτι ξερώ δεν ηταν εδώ από πρίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. egw filemoy eime genimenos ston eβro ke xero poli kala oti oi pomakoi eine to mono θρακικο filo poy akomi ke simera epibioni stismeresmas an ke eise apoti les θρακιοτης malon den gnorizis ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.