Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Eκλογές στο Ισραήλ: Θρίλερ δείχνουν τα exit poll – Πρώτο το κόμμα Νετανιάχου, προηγείται σε έδρες το μπλοκ Άιζενκοτ

  Σε κλίμα μεγάλης γεωπολιτικής έντασης και ανοικτών πολεμικών μετώπων διεξάγονται οι εκλογές στο Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επ...

 



Σε κλίμα μεγάλης γεωπολιτικής έντασης και ανοικτών πολεμικών μετώπων διεξάγονται οι εκλογές στο Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδιώκει την επανεκλογή του απέναντι στον Γκάντι Άιζενκοτ.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα αναμένεται να μεταδώσουν εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αμέσως μετά το κλείσιμό τους, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές έως τις 18:00 ανήλθε στο 66,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία των ισραηλινών εκλογών μέχρι αυτή την ώρα, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα ωριαία στοιχεία το 1973.

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, αλλά κανένα από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα του Ισραήλ δεν έχει σαφή προοπτική για τη συγκρότηση κυβέρνησης, όπως δείχνει το exit poll του Channel 12.

Το exit poll δείχνει ότι το μπλοκ των κομμάτων υπό εβραϊκή ηγεσία που αντιτίθενται στον Νετανιάχου προβλέπεται να κερδίσει συνολικά 52 έδρες, έναντι 50 εδρών για τα κόμματα που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό. Κανένα από τα δύο δεν πλησιάζει την πλειοψηφία των 61 εδρών στην Κνεσέτ, η οποία αριθμεί 120 έδρες. Τα κόμματα υπό αραβική ηγεσία, τα οποία επίσης αντιτίθενται στον Νετανιάχου, αναμένεται να κερδίσουν συνολικά 18 έδρες, αριθμός ρεκόρ για τον συγκεκριμένο τομέα.





Σύμφωνα με το exit poll, το Λικούντ θα κερδίσει 24 έδρες στην Κνεσέτ, ενώ το κεντρώο κόμμα της αντιπολίτευσης «Γιάσαρ», με ηγέτη τον Γκάντι Άιζενκοτ, θα κερδίσει 22 έδρες.

Η απουσία σαφούς νικητή συνάδει με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες προέβλεπαν ασαφή εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό υποδηλώνει ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες τα κόμματα και οι ηγέτες τους θα διαπραγματευτούν μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν επαρκή υποστήριξη για τη συγκρότηση κυβέρνησης, ενδεχομένως με τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, τα οποία γενικά δεν έχουν συμμετάσχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Άιζενκοτ ενδέχεται να κηρύξουν νίκη και να ζητήσουν από τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ να τους δώσει την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο Νετανιάχου ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος και ο Άιζενκοτ ηγείται του μεγαλύτερου συνασπισμού.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ούτε ο Νετανιάχου ούτε οι αντίπαλοί του να καταφέρουν να σχηματίσουν συνασπισμό. Σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ ενδέχεται να διεξαγάγει επαναληπτικές εκλογές, με τον Νετανιάχου να παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Αυτό θα αποτελούσε επανάληψη της περιόδου 2019-2022, κατά την οποία η χώρα διεξήγαγε πέντε γύρους εκλογών.

Η δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες δημοσιεύεται την ώρα που η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει αρχίσει την καταμέτρηση των ψήφων. Η επιτροπή θα ανακοινώνει επίσημα αποτελέσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα πραγματικά αποτελέσματα συχνά διαφέρουν από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων εξόδου.

Στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου, βρίσκεται το κόμμα της αντιπολίτευσης «B’Yachad», με ηγέτη τον πρώην πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, με 12 έδρες, και ακολουθεί το αραβικό κόμμα «Κοινή Λίστα» με 11 έδρες. Δύο μικρά κόμματα, οι «Εφέδροι» (Reservists), που δεν έχουν προσχωρήσει σε συμμαχία, και το δεξιό κόμμα «Λαός του Ισραήλ» (People of Israel), προβλέπεται να μην συγκεντρώσουν το ελάχιστο όριο του 3,25% των ψήφων που απαιτείται για την είσοδο στην Κνεσέτ, σύμφωνα με το Channel 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.