Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η αεράμυνα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της άμυνας μιας χώρας και της άμυνας επί του πεδίου της μ...
Στις σύγχρονες επιχειρήσεις η αεράμυνα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της άμυνας μιας χώρας και της άμυνας επί του πεδίου της μάχης για την αντιμετώπιση των από αέρος απειλών, όπως επίσης και κρίσιμη διάσταση της εθνικής ασφάλειας σε καιρό ειρήνης. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η πολιτική αστάθεια στον κόσμο καθιστούν αναγκαία τη συνεχή αναβάθμιση και ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων. Το ζήτημα με τα αντιαεροπορικά συστήματα που υπηρετούν με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το έχουμε πολλάκις αναλύσει μέσα από τις σελίδες του Defencereview.gr.
Με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία οι σύμμαχοί μας έχουν έρθει σε επαφή με την Αθήνα για πλειάδα οπλικών συστημάτων που θα ήταν χρήσιμα για την ενίσχυση των Ουκρανικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά της Ρώσικης εισβολής. Η μεγάλη συλλογή ρωσικής προέλευσης συστημάτων ήταν και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων για πιθανή παραχώρηση. Σε προηγούμενο άρθρο (Δείτε εδω) είχαμε προτείνει την ανταλλαγή των ΑΑ συστημάτων S-300 με πιθανή παραχώρηση δύο πυροβολαρχιών Patriot, την αναβάθμιση του συνόλου των συστημάτων σε ελληνική υπηρεσία στο επίπεδο PAC 3+ και συμπλήρωση του αποθέματος πυραύλων με PAC 3 MSE. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό μιας και τα υπάρχοντα συστήματα έκλεισαν φέτος 20 χρόνια υπηρεσίας χωρίς κάποια σοβαρή αναβάθμιση των υποσυστημάτων τους. Από την άλλη υπάρχει και η συνεχιζόμενη αναβάθμιση της απειλής εξ ανατολών με την είσοδο σε υπηρεσία επιθετικών όπλων που μπορούν να πλήξουν βαθιά μέσα στην ελληνική επικράτεια καταστρέφοντας υποδομές.
Για την αντιμετώπιση όλων αυτών, ένα σύστημα που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει δεν είναι άλλο από το γαλλοϊταλικό SAMP/T. Το SAMP/T είναι ένα αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα νέας γενιάς που θα μπορούσε να δράσει επικουρικά με τους υπάρχοντες Patriot αντικαθιστώντας τους S-300 και ίσως μέρος των MIM-23B Ι-Hawk σε ελληνική υπηρεσία, συστήματα τα οποία θα μπορούσαν με τη σειρά τους να μεταβιβαστούν στους Ουκρανούς. Με μια λοιπόν συμφωνία ανταλλαγής-αγοράς, με τους στρατηγικούς εταίρους Γάλλους, θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να αποκτήσει έναν αριθμό πυροβολαρχιών αναβαθμίζοντας πλήρως τις αντιαεροπορικές και αντιβαλιστικές ικανότητες της ελληνικής αεράμυνας. Είναι ευρέως γνωστό ότι το SAMP/T είναι ανώτερο των ελληνικών συστημάτων patriot και σίγουρα η νέα αναβαθμισμένη έκδοση SAMP/T NG που θα μπει σύντομα σε υπηρεσία θα είναι πολύ ανώτερη των Patriot PAC3+. Επίσης ένα ακόμη πλεονέκτημα των SAMP/T έναντι κάποιου τρίτου συστήματος ΑΑ μεγάλου βεληνεκούς είναι η ύπαρξη των πυραύλων Aster 30 στο ελληνικό οπλοστάσιο με τις φρεγάτες FDI του πολεμικού ναυτικού μειώνοντας την πολυτυπία.
SAMP/T – SAMP/T NG
Ο SAMP/T (Sol-Air Moyenne-Portée/Terrestre ) αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη σύμπραξη της Γαλλίας και Ιταλίας και τη δημιουργία της Eurosam, για την κάλυψη της ανάγκης ενός χερσαίου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος βασισμένο στον αντιαεροπορικό πύραυλο Aster 15/30. (Ανάλυση των ικανοτήτων του Aster 30 μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.)
Μία πυροβολαρχία SAMP/T αποτελείται από το πολυλειτουργικό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας ARABEL, τον κλωβό των χειριστών του συστήματος και τους έξι εκτοξευτές πυραύλων. Στη έκδοση αυτή το ραντάρ είναι τεχνολογίας AESA ζώνης Χ και έχει εμβέλεια 100 χλμ ενώ μπορεί να παρακολουθεί μέχρι εκατό στόχους. Οι εκτοξευτές φέρουν οχτώ εγκιβωτισμένους πυραύλους Aster 15 ή Aster 30 με εμβέλεια 20 και 120 χλμ αντίστοιχα. Η κάλυψη είναι 360 μοιρών λόγω του περιστρεφόμενου ραντάρ αλλά και των κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.