Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκική παράκρουση (!) για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

   Σε μονόπλευρες απόψεις ορισμένων κύκλων για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό αναφέρεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικώ...

  Σε μονόπλευρες απόψεις ορισμένων κύκλων για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό αναφέρεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την έκθεση για την Τουρκία που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και υποστηρίζει ότι η έκθεση δεν έχει καμιά ισχύ για την Τουρκία. Η έκθεση περιέχει αναφορές στις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ενώ κατόπιν τροπολογίας των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών, περιλήφθηκε και καταδίκη των επεισοδίων που προκάλεσε το κατοχικό καθεστώς στην Πύλα.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Στην έκθεση – καταπέλτης της Ευρωβουλής, εκφράζεται, μεταξύ άλλων, στήριξη για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, καλείται η Τουρκία να εγκαταλείψει τη θέση για λύση δύο κρατών, καταδικάζονται οι προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους και επιδοκιμάζονται οι πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου. Επιπλέον, ζητείται η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία και απευθύνεται έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντανά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί, επίσης, την Τουρκία να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους να ενεργούν ως νόμιμη κοινότητα της Κύπρου, όπως απορρέει από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «αυτή η έκθεση, είναι γεμάτη άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται στην παραπληροφόρηση από κύκλους κατά της Τουρκίας, αντικατοπτρίζει τη συνήθη ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση του ΕΚ τόσο για τις σχέσεις με τη χώρα μας όσο και για το μέλλον της ΕΕ».

Αυτή η έκθεση, υποστηρίζεται, «δυστυχώς, δείχνει επίσης ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι δέσμιοι της καθημερινής λαϊκιστικής πολιτικής καθώς και πόσο μακριά απέχουν από την ανάπτυξη της σωστής στρατηγικής προσέγγισης τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την περιοχή μας».

«Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ηπείρου μας, όπου έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, θεωρούμε παράλογο για το ΕΚ να εγείρει διαφορετικές επιδιώξεις αντί για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι ραχοκοκαλιά των σχέσεών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ακόμη ότι «επιπλέον, οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΚ, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις μονόπλευρες απόψεις ορισμένων κύκλων για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και είναι αποκομμένοι από την ιστορική και νομική πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ για εμάς».
«Το επόμενο διάστημα, κοινός μας στόχος με την ΕΕ είναι η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και η ταχεία ολοκλήρωση του διαλόγου της χώρας μας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Τα αμοιβαία βήματα που θα κάνουμε σε αυτά τα θέματα θα οδηγήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και την ενταξιακή μας διαδικασία σε ένα νέο και δυναμικό επίπεδο», αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εκφράζεται η ελπίδα ότι «η νέα Βουλή που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του 2024 θα ενεργήσει με αμερόληπτη, ορθολογική και εποικοδομητική προοπτική».

Ψευδοκράτος: Η έκθεση ΕΚ απέχει από τις «πραγματικότητες»


Εντονη και η αντίδραση του ψευδοκράτους στην έκθεση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές απέχουν από τις “πραγματικότητες” στο νησί και αντικατοπτρίζουν πλήρως τις θέσεις της ε/κ πλευράς. Το λεγόμενο “υπουργείο εξωτερικών” στα κατεχόμενα ισχυρίζεται επίσης πως “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει την μεροληπτική του στάση για το θέμα της Κύπρου όπως τα προηγούμενα χρόνια»

«Ενόσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει να διατηρεί αυτή τη λανθασμένη και μεροληπτική στάση στο Κυπριακό και έναντι των μερών στην Κύπρο τέτοιες εκθέσεις και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκυρα για εμάς», προσθέτει. Το “υπεξ” ανέφερε ακόμη πως η στάση του ΕΚ στο θέμα του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι απαράδεκτη, σημειώνοντας πως το έργο αυτό θα συμπληρωθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να διευκολυνθούν οι ζωές των Τ/κυπρίων της περιοχής.Σημείωσε ακόμη προκλητικά ότι η κλειστή πόλη των Βαρωσίων “αποτελεί έδαφος της τδβκ” – όπως χαρακτηρίζει το ψευδοκράτος – και η εξουσία για αυτή την περιοχή ανήκει στην “κυβέρνηση της τδβκ”.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.