Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκία: Προκλήσεις από τον… αρχιτέκτονα της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Δεν θα δώσουμε άλλα εδάφη στην Ελλάδα

   Την χώρα μας και την επεκτατική πολιτική της κατηγορεί για το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ένας από τους θεωρητικούς που σχεδίασα...

  



Την χώρα μας και την επεκτατική πολιτική της κατηγορεί για το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ένας από τους θεωρητικούς που σχεδίασαν τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο απόστρατος ναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί στο άρθρο του με τίτλο «Τρία ερωτήματα-Οι τουρκο-ελληνικές σχέσεις και η σημασία της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’» αναφέρει ότι το βασικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η ιδεολογίας της «Μεγάλης Ιδέας», η οποία επιδιώκει να επιστρέψει την Ελλάδα στα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.



«Αυτή η ιδεολογία θέτει ένα θεμελιώδες εμπόδιο για την οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος και από το Αιγαίο μέχρι τη Δυτική Θράκη. Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε σε πολέμους ή ηττήθηκε σε πολέμους από την Τουρκία, η Ελλάδα έχει επεκτείνει την επικράτειά της αποκτώντας γη από την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έκτη φορά από την ίδρυση της Ελλάδας», σημειώνει στο πρακτορείο Anadolu ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Και συνεχίζει: «Η Τουρκία δεν έχει πλέον κανένα έδαφος για να δώσει στην Ελλάδα για έβδομη φορά. Ούτε έχει μια σταγόνα νερού από τα χωρικά της ύδατα (σ.σ. για να παραχωρήσει)».

Στη συνέχεια ο «αρχιτέκτονας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζει την Τουρκία να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και αυτό να απαιτεί από την χώρα μας. Υποστηρίζει ότι η Άγκυρα αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει όσα προβλέπονται στην Συνθήκη της Λωζάνης (1923) και την Συμφωνία των Παρισίων (1947). Εξηγεί ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την τουρκική ηγεσία να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στο Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ (1982) το οποίο δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.
«Διαπραγματεύσεις για τα νησιά του Αιγαίου»

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Τουρκίας ότι το Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη περιοχή και θεωρεί ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών.

Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί, η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι μία θαλάσσια περιοχή που δείχνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. «Η ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ είναι τουρκική εθνικιστική με την Τουρκία στο επίκεντρο, με την Δημοκρατία της Τουρκίας στο επίκεντρο και επίσης είναι η εθνική δέσμευση της Τουρκίας στις θάλασσες, που ξεπερνά όλες τις ιδεολογίες και τα πολιτικά κόμματα», καταλήγει στο άρθρο του ο απόστρατος ναύαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.