Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ευρωπαϊκό φιλί ζωής στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με εκατομμύρια ευρώ

     Ως μέρος των κινήσεων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με βάση την αυξημένες ανάγκες για αμυντικούς εξοπλισμούς π...

    



Ως μέρος των κινήσεων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με βάση την αυξημένες ανάγκες για αμυντικούς εξοπλισμούς που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα λάβουν, σύμφωνα με πηγές, χρηματοδότηση 60-80 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας για την αύξηση της παραγωγής βλημάτων 155 χλστ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, όταν εκτιμήθηκε ότι οι εγκαταστάσεις στο Λαύριο πληρούν τις προϋποθέσεις για άμεση ένταξη στο δίκτυο μονάδων παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να καλύψει. τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η συμφωνία αυτή, εάν εφαρμοστεί, θα είναι μια πολύτιμη και γενναιόδωρη ένεση ρευστότητας για τα ΕΑΣ και το εργοστάσιο παραγωγής στο Λαύριο. Ενδεικτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2021, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, ήταν περίπου 6 εκατ. ευρώ, με ζημιά μετά από φόρους 85 εκατ. ευρώ. Όμως το 2020, ο κύκλος εργασιών, αν και υψηλότερος, ήταν μόνο 16,4 εκατ. ευρώ, επίσης με ζημία (-129 εκατ. ευρώ).

Επομένως, είναι σαφές ότι η εξασφάλιση ενός έργου ακόμη και 60 εκατ. ευρώ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ο Μπρετόν, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τεχνική ομάδα της ΕΕ, επισκέφθηκε τα ΕΑΣ και του έγινε παρουσίαση των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή βλημάτων 155 χλστ. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό και το Λαύριο.

Πηγές με γνώση των λεπτομερειών της επίσκεψης ανέφεραν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το εργοστάσιο του Λαυρίου, όπου η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία εκτίμησε ότι οι συνθήκες, ο συνδυασμός υποδομής και τεχνογνωσίας, για την παραγωγή των πυραύλων είναι στο ίδιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία, «το συγκρότημα Λαυρίου Αττικής δραστηριοποιείται στην πλήρωση και συναρμολόγηση πυρομαχικών μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος, βομβών, αντιαρματικών και πυραυλικών κεφαλών, στην παραγωγή εκτοξευτών και στη συναρμολόγηση αντιαρματικών όπλων και τέλος. την παραγωγή προωθητικών σκονών. Έχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως Εγκατάσταση Συναρμολόγησης/Αποσυναρμολόγησης Πυραύλων» και είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο που διαθέτουν αυτήν την πιστοποίηση.

Για την Ελλάδα, εκτός από την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και την ουσιαστική ένταξή της στα ευρωπαϊκά σχέδια για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας της ΕΕ στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, υπάρχουν προοπτικές για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων στην Ελλάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.