Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Μπάιντεν τελείωσε με την Τουρκία μέσα από 225 λέξεις: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη γενοκτονία των Αρμενίων που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη

   hellasjournal.com_ Με μια δήλωση 225 λέξεων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δεν χαρακτηρίζει μόνον ασυγχώρητο και αξέχαστο...

  



hellasjournal.com_Με μια δήλωση 225 λέξεων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δεν χαρακτηρίζει μόνον ασυγχώρητο και αξέχαστο έγκλημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Δηλώνει και προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός της Τουρκίας, ιδίως στον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν ότι η σχέση τους δεν θα είναι ποτέ ξανά ετεροβαρής υπέρ της Τουρκίας.

Με άναρθρες κραυγές για πολιτικούς τσαρλατάνους απάντησε το καθεστώς της Άγκυρας μέσω του υποτακτικού υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου μιλώντας για δήθεν διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Χωρίς φυσικά να απαντήσει επί της ουσίας ούτε καν σε όσα χώρεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσα σε 225 λέξεις αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην έναρξη της γενοκτονίας, στις 24 Απριλίου 1915 από την Κωνσταντινούπολη.

Αναλυτικά η δήλωση Μπάιντεν

Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern -της γενοκτονίας των Αρμενίων– και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή παρέλασαν μέχρι θανάτου – μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

Καθώς ενώνουμε τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έτρεφαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους -και των προγόνων τους- για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι η γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να μιλήσουμε ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό.
Η απάντηση Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ανέφερε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο. Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι δουλειά κανενός να δώσει μάθημα ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Έθνος».
Γενική επίθεση σε χώρες που αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία των Αρμενίων

Εξίσου έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο δημοσίευσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων χωρών στις 24 Απριλίου 2023. Οι ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που είναι ασύμβατες με την πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή την προκατειλημμένη στάση θα αναφέρονται στην ιστορία ως φτηνοί πολιτικοί οπορτουνιστές.

Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, που είναι άκυρες για εμάς, και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος με τον πιο έντονο τρόπο. Κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της ιστορία. Καλούμε αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, να διορθώσουν αυτά τα σοβαρά λάθη που έχουν κάνει, να στηρίξουν την Κοινή Ιστορική Επιτροπή που προτείναμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας με επικεφαλής τη χώρα μας».

Με πληροφορίες από Λευκό Οίκο και από ertnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.