Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Να το εμπεδώσουν και οι Υπουργοί μας... Νέα άρνηση Μενέντεζ προς την Τουρκία για την πώληση των F-16 – «Ξεχάστε το»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκα...





Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα βελτιώσει το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης πρέπει να σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αρμενία και οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το POLITICO, σε αντίθεση με το ΟΧΙ στην Τουρκία, ο Ρομπερτ Μενέντεζ υποστηρίζει την πώληση των αμερικανικών F-35 στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων -40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής στην Τουρκία και, χωριστά, μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Ελλάδα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αναφέρθηκε αρχικά από την Wall Street Journal την Παρασκευή και αργότερα επιβεβαιώθηκε από άτομα εξοικειωμένα με τις συζητήσεις που μίλησαν στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου και ο γερουσιαστής Ρομπερτ Μενέντζ (D-N.J.), πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, να τερματίσει τη μακροχρόνια αντίθεσή του στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Αλλά σε μια δήλωση που συνέταξε το γραφείο του κ. Μενέντεζ για τα μέσα ενημέρωσης και έλαβε εκ των προτέρων το POLITICO, ο γερουσιαστής είπε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», λέει ο Μενέντεζ, κατακρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. στην Τουρκία και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης – και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», συνέχισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Σημείωσε ότι υποστηρίζει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι ο κ. Μενέντεζ τον Δεκέμβριο είπε στον Λευκό Οίκο ότι δεν επρόκειτο να υποστηρίξει τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν σχολιάζουν πιθανές στρατιωτικές πωλήσεις μέχρι να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο.

Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από το εάν η Τουρκία επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που η Άγκυρα αντιτίθεται από τότε που οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη πέρυσι. Δεν είναι σαφές εάν η Τουρκία άνοιγε το δρόμο για την ένταξή τους θα οδηγούσε τον Μενέντεζ να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στη συμφωνία.

Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει την πιθανή πώληση είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε τη συμφωνία με τους νομοθέτες μόλις αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου ούτε αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει.

Η προοπτική πώλησης μαχητικών στην Τουρκία έχει εκνευρίσει ορισμένους κορυφαίους νομοθέτες στο ίδιο το κόμμα του Μπάιντεν, οι οποίοι λένε ότι ανησυχούν για την αργή πορεία της Άγκυρας στην επέκταση του ΝΑΤΟ, τις εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο και την στροφή της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.