Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επισπεύδουν τις εξορύξεις EXXONMOBILL-TOTAL-ENI σε Κρήτη και Κύπρο λόγω "επικίνδυνου" Ερντογάν-Σε πλήρη ετοιμότητα αμερικανικό και γαλλικό ΠΝ για κάθε ενδεχόμενο

Σύμφωνα όπως αναφέρει η Καθημερινή επισπεύδοντας σε σχέση με τα εξαρχής σφιχτά χρονοδιαγράμματα, η ExxonMobil ολοκληρώνει τις πρώτες ημέρες...





Σύμφωνα όπως αναφέρει η Καθημερινή επισπεύδοντας σε σχέση με τα εξαρχής σφιχτά χρονοδιαγράμματα, η ExxonMobil ολοκληρώνει τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ το 2024 θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για γεώτρηση, με στόχο το πρώτο γεωτρύπανο να «χτυπήσει» το 2025, έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Ο αμερικανικός κολοσσός διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι η τουρκική απειλητική ρητορική δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της. Η εμπλοκή αμερικανικών επιχειρήσεων είναι πιθανό να ενισχυθεί, καθώς τον Οκτώβριο η Chevron αγόρασε και εξετάζει τα σεισμικά δεδομένα για την περιοχή του Ιονίου.



Το νέο πανίσχυρο ''Φρούριο της Ελλάδος'', που είναι ταυτόχρονα και ''αβύθιστο αεροπλανοφόρο'', η Κρήτη, και η αναγγελία μεγάλης ελληνικής βάσης σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της παρουσίας ελληνικών μαχητικών (μεταστάθμευση Rafale και την παρουσία F-16 ανάλογα με τις ανάγκες), έχει προκαλέσει οργή, αφού χαλάει τα σχέδια των Τούρκων στην Λιβύη και την ΝΑ Μεσόγειο.

Οι ενεργειακές εταιρείες στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ ενδιαφέρονται για ταχύτερη εκμετάλλευση των ευρημάτων

Η κοινοπραξία Total-Eni θέλει να προχωρήσει πιο γρήγορα στην εκμετάλλευση του τετραγώνου 6 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, όπως αναφέρει το cyprus-mail.com.

Σύμφωνα με την Πηλείδου, η κοινοπραξία έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να κάνει πιο γρήγορα βήματα για να εκμεταλλευτεί, το μπλοκ που έχει λάβει άδειες για να εξερευνήσει.

Είπε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και να συζητηθούν για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για τις επενδυτικές δραστηριότητες, το επενδυτικό σχέδιο και τα διάφορα σενάρια για τη μεταφορά φυσικού αερίου στις αγορές.

Σε δηλώσεις της στην περιοχή της Πελαθούσας όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο της Total Laurent Vivier, η Πηλείδου είπε ότι η αντιπρόεδρος της Total είναι επίσης υπεύθυνη για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Η Κύπρος ειδικότερα.

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θα προχωρήσουμε, καθώς η κοινοπραξία της Total-Eni, που διαχειρίζεται το τεμάχιο 6, έχει δείξει ότι θέλει να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στην εκμετάλλευση», είπε.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι ενδιαφέρουσα και ότι ελπίζει ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν ταχύτερα, δεδομένων των δεδομένων που υπάρχουν.

Τον περασμένο μήνα, η Πηλείδου είπε ότι μεταξύ δύο και τριών τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (Tcf) φυσικού αερίου είχαν αποκαλυφθεί σε διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6.

Το εύρημα στην περιοχή Zeus-1 του οικοπέδου βρίσκεται 162 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της τοποθεσίας Cronos-1 και σε βάθος 2.300 μέτρων.

Ο ανώτερος συνεργάτης του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου Τσαρλς Έλληνας είπε στην Cyprus Mail ότι αυτά ήταν καλά νέα, αλλά ζήτησε προσοχή.

"Είναι προφανώς καλά νέα, αν και είναι ένα μικρό κοίτασμα φυσικού αερίου, ενισχύει τις προοπτικές της περιοχής", είπε, αλλά τόνισε ότι η ανακάλυψη δύο έως τριών Tcf δεν αρκεί για να αλλάξει τα μακροπρόθεσμα σχέδια των ενεργειακών εταιρειών.

Η Πηλείδου χαιρέτισε το εύρημα, λέγοντας ότι κάθε τέτοια ανακάλυψη ενισχύει τις προοπτικές της Κύπρου για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι επιβεβαιωτικές έρευνες πρόκειται να γίνουν σε εύθετο χρόνο.

Ερωτηθείσα για το πότε μπορεί να αναμένει η Κύπρος να παράγει φυσικό αέριο, η Πηλείδου είπε ότι αναμένουν τις τελευταίες μελέτες της Chevron – με σκοπό οι εξαγωγές να ξεκινήσουν το 2027. Εξήγησε ότι η Chevron εξετάζει τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Αφροδίτης, που ανακαλύφθηκε στο 2011, μέσω Αιγύπτου. Αλλά η Πηλείδου είπε ότι η τελική μελέτη για μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι έτοιμη μέχρι το επόμενο έτος.

Η υπουργός είπε ότι ελπίζει ότι η πρόταση για μια πλωτή πλατφόρμα θα κερδίσει έλξη αν και μπορεί να κοστίσει περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταφορά στους τερματικούς σταθμούς στην Αίγυπτο μπορεί να είναι πιο ελκυστική.pentapostagma.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.