Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η σημερινή μέρα

Παρασκευή και 13 σήμερα με πολλούς να θεωρούν την ημέρα γρουσούζικη, με τις ατυχίες και τις κακές συμπτώσεις να… παραμονεύουν Οποιαδήποτε Π...





Παρασκευή και 13 σήμερα με πολλούς να θεωρούν την ημέρα γρουσούζικη, με τις ατυχίες και τις κακές συμπτώσεις να… παραμονεύουν

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη. Μάλιστα, είναι αρκετοί αυτοί που αντιπαθούν τόσο πολύ αυτή την ημέρα, που το λεξικό «Skepdic.com», έχει συμπεριλάβει στον κατάλογό του το λήμμα «παρασκευηδεκατριαφοβία» (paraskevidekatriaphobia), που αναφέρεται στους ανθρώπους που διακατέχονται από έναν παράλογο φόβο σχετικά με την ημέρα.

Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα “Παρασκευή και 13” (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Παρασκευή και 13: Γιατί η μέρα θεωρείται γρουσούζικη;

Πριν από τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία “Παρασκευή και 13” έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:
  • Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.
  • Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή

Κάποιοι κάνουν λόγο και για την αρνητική ενέργεια της ημέρας Παρασκευής, καθώς Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός, Παρασκευή ξεκίνησε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία σώθηκε μονάχα ο Νώε και η οικογένειά του με τα ζώα της Κιβωτού, Παρασκευή έγινε η μεγάλη σύγχυση στον Πύργο της Βαβέλ.

Στην Αμερική και την Αγγλία, η Παρασκευή ήταν η ημέρα κατά την οποία κρεμούσαν τους θανατοποινίτες, με αποτέλεσμα η ημέρα να αποκαλείται και Ημέρα του Κρεμασμένου.

Ακόμα και σήμερα, ο αριθμός 13 θεωρείται τόσο γρουσούζικος, που κάποια ξενοδοχεία δεν έχουν δωμάτια με τον αριθμό αυτό, πηδώντας από το 12 στο 14.

Η πρόληψη αυτή παραμένει ιδιαίτερα επίμονη σύμφωνα με τη ναυτική παράδοση, η οποία τονίζει πως η έναρξη ενός ταξιδιού με το πλοίο ημέρα Παρασκευή, φέρνει κακοτυχία. Ο μύθος γύρω από την Παρασκευή και 13 ήταν η βάση για τη δημιουργία της ομότιτλης ταινίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.