Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι δέκα εξομοιωτές του ελληνικού Top Gun γίνονται και αυτοί F-16 Viper: Το λογισμικό που φέρνει «επανάσταση»

Οι δέκα εξομοιωτές, «made in HAF» δεσπόζουν πλέον στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα. Στην σκοτεινή αίθουσα, τα «γεράκια» πετού...





Οι δέκα εξομοιωτές, «made in HAF» δεσπόζουν πλέον στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα.

Στην σκοτεινή αίθουσα, τα «γεράκια» πετούν όλα μαζί σε αποστολές που δίδονται από τους εκπαιδευτές και με τον τρόπο αυτό η αεροπορία έχει πολλαπλά κέρδη. Όμως στο φυτώριο που δίνει στην αεροπορία ιπταμένους πολύ καλά εκπαιδευμένους, κάτι τρέχει.

Η μικρή ομάδα που έχει καταφέρει να στήσει εξομοιωτές με το ελάχιστον κόστος και από τα χέρια της αεροπορίας προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία λογισμικού που να εξυπηρετεί ακόμη περισσότερες ανάγκες. Το Ελληνικό «TOP GUN» με το μυαλό και τις προσπάθειες λιγοστών στελεχών της αεροπορίας κι όχι μόνο, έχει πρωτοπορήσει και σκοπεύει να ξεχωρίσει το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη με το επόμενο βήμα που ετοιμάζει.

Το θέμα της ενσωμάτωσης των εξομοιωτών στην επιχειρησιακή εκπαίδευση των ιπταμένων ήταν ένα ρεπορτάζ που η Hellasjournal είχε προβάλει τον περασμένο Μάρτιο, λίγο πριν ξεκινήσει η διασυμμαχική άσκηση «Ηνίοχος», μιας και αποτέλεσε καινοτομία που προσφέρονταν στην άσκηση για τους εκπαιδευόμενους.

Τώρα όμως, μετά τους δέκα διασυνδεδεμένους εξομοιωτές των F-16 Block 52 plus του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, τα «γεράκια» του Top Gun ανεβάζουν τον πήχη και ετοιμάζονται εκτός της αύξησης του αριθμού θέσεων στο κέντρο εξομοίωσης, όλο το σύστημα που αφορά την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου να λάβει τα χαρακτηριστικά Viper.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούν ότι η μοίρα «Tactical Synthetic Simulator» με την αναβάθμιση του υφιστάμενου λογισμικού και ορισμένες παρεμβάσεις από τα έμπειρα χέρια των ανθρώπων που έστησαν τους εξομοιωτές, αυτοί θα λάβουν τα στοιχεία και τα δεδομένα που έως στιγμής τα έχει μόνο η 343 Μοίρα «Αστέρι», όπου βρίσκονται τα πρώτα τέσσερα F-16 Viper.

Και εδώ φαίνεται η ταχύτητα, του να προλάβει η αεροπορία τις τεχνολογικές εξελίξεις και την γραμμή παραγωγής των F-16 Viper. Με άλλα λόγια το αεροπορικό Επιτελείο έχει βρει τον τρόπο να εκπαιδεύσει τα νέα γεράκια πάνω στα μυστικά της «οχιάς».

Μάλιστα η μοίρα των εξομοιωτών προμηθεύτηκε και κινητή πλατφόρμα η οποία δίνει στον εκπαιδευόμενο την ρεαλιστική αίσθηση κανονικής πτήσης καθώς το κάθισμά του κινείται αναλόγως τις κλήσεις που δίνει ο ίδιος στο αεροσκάφος.
Από τα F-16, διακλαδική εξομοίωση….

Και ο ρεαλισμός γίνεται ακόμη περισσότερος αν αναλογιστεί κανείς ότι προσφέρει στους ιπταμένους την ευκαιρία να πετούν- έστω εικονικά- δοκιμάζοντας σύνθετες τακτικές με μεγάλους αριθμητικά σχηματισμούς, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν εφικτό να γίνει μόνο με απογειώσεις αεροσκαφών από τις αεροπορικές βάσεις.


Στην εορτή του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, δυο από τους εξομοιωτές του ελληνικού top gun είχαν στηθεί στο μετρό του Συντάγματος και είχαν γίνει πόλος έλξης για το κοινό, κυρίως μαθητές.

Ο περιορισμός του κόστους είναι δραματικός σημειώνουν στρατιωτικές πηγές και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί αν σκεφτεί κανείς ότι το επόμενο διάστημα, τέτοιοι εξομοιωτές θα στηθούν στις βάσεις που φιλοξενούν F-16. Το μοντέλο εκπαίδευσης σε μαζικούς εξομοιωτές αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη τακτική ενώ οι αναφορές από τις πολεμικές αεροπορίες έχουν κάνει λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα και επιτάχυνση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.

Τα δε σενάρια που βρίσκονται στην καρδιά της εξομοίωσης είναι κάθε μορφή απειλής που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει ο αεροπόρος κατά την πτήση του, ημέρα και νύκτα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Δέκα «ηλεκτρονικά» F-16 μπορούν να εκπαιδεύουν δέκα ιπταμένους στην εναέρια μάχη, σε αποστολές κρούσης κάθε είδους, στην προστασία στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας κ.ο.κ. Παράλληλα οι πτήσεις αυτές, μέσω του εξομοιωτή δίνουν την ευκαιρία συνεργασίας και με τις ειδικές δυνάμεις, με καταδείξεις στόχων και κρούση από τον αέρα.

Τα μυαλά του Top Gun θα μεταφέρουν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την στρατιωτική ηγεσία τα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν γύρο από τους εξομοιωτές. Και μάλιστα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα ενημερωθούν για το υπό κατασκευή λογισμικό που θα δίνει ακόμη περισσότερες δυνατότητες διακλαδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς μέσα σε αυτό δεν θα υπάρχουν στο μέλλον μόνο τα F-16, αλλά και άλλοι τύποι αεροσκαφών και όχι μόνο…https://hellasjournal.com


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.