Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

H τουρκία θα πάρει F-16 μόνο σε playmobil...!!! Η τελική απόφαση ανήκει στο Κογκρέσο κι εκεί βρίσκει μπροστά της έναν τοίχο...!!!

Στα χέρια του Κογκρέσου εξακολουθεί να βρίσκεται η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, παρά τους πανηγυρισμούς της Άγκυρας, που δεν αντ...




Στα χέρια του Κογκρέσου εξακολουθεί να βρίσκεται η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, παρά τους πανηγυρισμούς της Άγκυρας, που δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα για την απόσυρση της τροπολογίας που υπήρχε στο σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) των ΗΠΑ και συνδέει την πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία με όρους και προϋποθέσεις έναντι της Ελλάδας όπως η απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Οταν συγκροτήθηκε πριν από δύο χρόνια το αντιτουρκικό μπλοκ στο Κογκρέσο με πρωτοστάτες τους Ελληνοαμερικανούς του HALC (Hellenic American Leadership Council), μαζί του δημιουργήθηκε και μια ισχυρή συμμαχία με οργανώσεις της εβραϊκής και της αρμενικής Διασποράς, αλλά και χριστιανών στις ΗΠΑ. Η πρώτη τους επιτυχία ήταν να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στην Αγκυρα με την επιβολή κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας CAATSA και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα τελευταίας γενιάς μαχητικά F-35. Οι εμπνευστές αυτής της κίνησης γνώριζαν ότι οι πρόσφατες τροπολογίες Μενέντεζ – Βαν Χόλεν σε Γερουσία και του Κρις Πάππας στη Βουλή (που έθεταν όρους και προϋποθέσεις για την πώλησή τους) για τον αμυντικό προϋπολογισμό θα ήταν δύσκολο να αντέξουν στην πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι λόγοι είναι προφανείς. Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την πλήρη ρήξη των σχέσεων με την Αγκυρα, παρά τις διαφωνίες τους για θέματα που αφορούν τους Κούρδους της Συρίας ή τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ υπάρχει πάντα η ένσταση της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η Τουρκία από εξοπλιστικά προγράμματα που την υποχρεώνουν να στραφεί σε άλλες αγορές, περιορίζοντας έτσι την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.

Τελικά , ο συμβιβασμός έγκειτο στο να αποσυρθούν οι δύο τροπολογίες λίγο πριν διαμορφωθεί το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού στην τελική μορφή του και να υπάρξει μια αναφορά στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που επισημαίνει: «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Η αναφορά αυτή είναι έμμεση για την Τουρκία και ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει διαφορετικά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και προβληματική για τα ελληνικά συμφέροντα, αφού η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε σειρά νησίδων στο Αιγαίο. Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επισήμως αναγνωρίζει ελληνικό εναέριο χώρο εύρους μόνο 6 ν.μ. και όχι 10 ν.μ., όπως έχει θεσπίσει εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα.

Η υπόθεση των F-16 έχει ακόμη πολύ δρόμο. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τα F-16», δείχνοντας εκνευρισμό για το τέλμα που υπάρχει, σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που απέπνεαν αισιοδοξία για την πορεία των σχετικών διαδικασιών με την Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα ζήτησε F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού τον Οκτώβριο του 2021. Η συμφωνία των 6 δισ. δολαρίων θα περιελάμβανε την πώληση 40 τζετ, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 αεροσκάφη που διαθέτει ήδη η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για την πώληση των F-16 περνά μέσα από το Κογκρέσο, όπου υπάρχει ένα ισχυρό αντιτουρκικό λόμπι, που δεν σχετίζεται μόνο με τα ελληνοτουρκικά, αλλά και με τη γενικότερη στάση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Για να φτάσουμε σε μια ψηφοφορία, θα πρέπει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να στείλει το τουρκικό αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας και να ξεπεραστεί το εμπόδιο που θέτει ο γερουσιαστής Μενέντεζ για να φτάσει το θέμα σε ψηφοφορία.

Η πρόσφατη ανάρτησή του ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δεν θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις και η αρκετά δηκτική παραίνεση στην Τουρκία να μην πανηγυρίζει, γιατί η χθεσινή εξέλιξη δεν αποτελεί νίκη για την ίδια, δείχνουν το κλίμα που επικρατεί στο Κογκρέσο. Πρόκειται για ένα κλίμα που έχει ζυμωθεί με αριστοτεχνικό τρόπο, έχοντας δημιουργήσει τεράστιες αμφιβολίες για το αν πρέπει να εγκριθεί το αίτημα της Τουρκίας όταν απειλεί με εισβολή στη βόρεια Συρία (η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα καταφέρει πλήγμα στην προσπάθεια περιορισμού και εξόντωσης του Ισλαμικού Κράτους), αποσταθεροποιεί το Ιράκ, εμπλέκεται στη σύγκρουση στον Καύκασο, απειλεί την Ελλάδα και τη σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και εναγκαλίζεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. To ελληνοαμερικανικό λόμπι σκοπεύει να στρέψει το επόμενο διάστημα τις δυνάμεις του προς αυτή την κατεύθυνση: να δημιουργήσει περισσότερα προσκόμματα με βάση τη συνολική αντισυμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας, την ώρα που βρίσκεται σε μια ολιστική διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για τις σχέσεις τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα F-16 ερμηνεύονται ως μια κίνηση της Ουάσιγκτον να «ηρεμήσει» τους Τούρκους προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που -για εσωτερικούς λόγους- ο Ερντογάν χρειάζεται μια νίκη γοήτρου ενόψει της πιο δύσκολης προεκλογικής μάχης της πολιτικής του καριέρας. Ομως, όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές, η Τουρκία βρίσκεται σήμερα υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. Υπό το βάρος όλων αυτών των ανοιχτών μετώπων που έχει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να εξηγήσει επιπλέον στο Κογκρέσο και στους νομοθέτες πώς η πώληση των F-16 είναι συμβατή με την επιβολή των κυρώσεων.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΡΙΣ ΠΑΠΠΑΣ 

«Το Κογκρέσο είναι ενωμένο σε σχέση με την κυριαρχία ενός έθνους»

«To Κογκρέσο δεν υποστηρίζει συμμάχους του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις σε εναέριο χώρο άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να παραβιάζει πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία με μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις και να αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδατης Ελλάδας στο Αιγαίο, παραμένουμε αντίπαλοι σε κάθε πώληση F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Το μήνυμα είναι σαφές. Το Κογκρέσο είναι ενωμένο σε σχέση με την κυριαρχία ενός έθνους και οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις σε συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτες, η λογοδοσία για τέτοιες παραβιάσεις είναι ακόμα απαραίτητη για να αποτραπεί η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι για να εμποδίσω την πώληση των F-16 στην Τουρκία και για να λογοδοτήσει η κυβέρνηση Ερντογάν». Του ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΤΣΙΤΣΑ – Ανταπόκριση, Νέα Υόρκη - REALNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.