Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΛΥΣΗ: Leonardo ATHENA, το πιθανό νέο CMS (Combat Management Systems) του Πολεμικού μας Ναυτικού

Η κορβέτα της Fincantieri FCx-30HN, που συμμετέχει στις διαδικασίες του Πολεμικού μας Ναυτικού, έχει γίνει αρκετά “δημοφιλής”. Με ικανό εκτ...





Η κορβέτα της Fincantieri FCx-30HN, που συμμετέχει στις διαδικασίες του Πολεμικού μας Ναυτικού, έχει γίνει αρκετά “δημοφιλής”. Με ικανό εκτόπισμα, και αρκετά ισχυρή, θεωρείται, μάλλον δικαίως, καλύτερο πλοίο από την ανταγωνιστική Gowind HN. Οι Ιταλοί ήταν αρκετά “επιθετικοί” από πλευράς κοστολόγησης, και έφεραν το πλοίο στην ίδια τιμή με τη γαλλική πρόταση, αλλά πολύ η FCx-30HN είναι ένα πολεμικό πλοίο πολύ πιο “ευέλικτο” σε προσθήκη διαφορετικού οπλισμού (πχ ASTER 30 ή CAMM-ER στην ελληνική περίπτωση), σε σχέση με τη Gowind που φέρει σχεδόν “μονοθεματικά” Exocet MM40 & MICA VL.

H Gowind, όπως έχουμε πει, φέρει το ίδιο CMS με την FDI HN, SETIS. To SETIS είναι ένα ικανότατο CMS, αλλά παρά τη θεωρητική “ανοιχτή” αρχιτεκτονική του, παραμένει ερμητικά κλειστό για το ΠΝ. Πάντως, ενώ οι υπέρμαχοί του εντός ΠΝ υπερτονίζουν το θέμα της συμβατότητας με τις FDI HN, όταν επιλέχθηκαν οι τελευταίες, κανείς δεν τόνισε πως υπήρχαν προτάσεις με TACTICOS, το “επίσημο” CMS του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Έτσι, ενώ η FCx-30HN είναι προφανώς το φαβορί από πλευράς δυνατοτήτων, εντούτοις υπάρχει μια άποψη που διακινείται, πως όσο καλό κι αν είναι το πλοίο, δεν πρέπει να αγοραστεί καθώς δεν έχει το ίδιο CMS με τις FDI HN, το SETIS. Αντίθετα, το πλοίο φέρει το ΑΤΗΕΝΑ, ένα τελείως διαφορετικό CMS, σε σχέση με το υπάρχον TACTICOS (εκσυγχρονισμένες S, Super Vita και κανονιοφόρους Μαχητής). Ας δούμε λοιπόν ποιο είναι αυτό το CMS με το… ελληνικό όνομα!

Το ATHENA (Architecture & Technologies Handling Electronic Naval Applications) λοιπόν ανήκει στην οικογένεια των Combat Management Systems (CMS) της Leonardo, και μπορεί να μετατραπεί για να καλύψει ανάγκες από μικρά παράκτια περιπολικά, μέχρι και … αεροπλανοφόρα. Με λίγα λόγια, είναι το ιταλικό SETIS, απλά φτιάχνεται από ιδιωτική εταιρεία της χώρας! Τι γνωρίζουμε για το εν λόγω CMS;

To ATHENA CMS έχει προταθεί από τη Fincantieri σαν η καρδιά και το μυαλό της προτεινόμενης στο ΠΝ ελαφριάς φρεγάτας (ας μην κοροϊδευόμαστε, κορβέτα δεν είναι!) FCx-30HN, που συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής νέων κορβετών για το ΠΝ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το ATHENA μπορεί να εκτελεί τα εξής καθήκοντα:
  • Αποστολή Tactical Information Management (Διαχείριση Τακτικής Κατάστασης)
  • Διαχείρισης Τακτικής Δύναμης (χρέη ναυαρχίδας)
  • Διαχείριση Αποστολών AAW, ASuW, ASW
  • Combat System Resource Management
  • System Interoperability (Διασύνδεση Συστημάτων) μέσω Tactical Data Links και Strategic Data Exchanges (ανταλλαγή στρατηγικών δεδομένων)
  • Command Strategic Support (για διοίκηση σε τοπικό επίπεδο)
  • Εκπαίδευση Χειριστών Εν Πλω ή Operator On board Training
  • Καταγραφή και Ανάλυση Δεδομένων (Data Recording and Analysis)


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.