Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Kαι λίγα είναι... Δημοσιογράφος, επικριτής Ερντογάν, «έφαγε» μόλις 300 χρόνια φυλακή…

  Διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος που κατηγορήθηκε για δυσφήμιση μιας ριζοσπαστικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα καταδικάστηκε...

 



Διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος που κατηγορήθηκε για δυσφήμιση μιας ριζοσπαστικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα καταδικάστηκε σε σχεδόν 300 χρόνια φυλάκιση. Ο αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor Ο Hidayet Karaca διηύθυνε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu, το οποίο αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την παράνομη φυλάκιση του Karaca τον Δεκέμβριο του 2014, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ως πολιτικά υποκινούμενη.

Στις 4 Ιουνίου 2022 ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 297 χρόνια και εννέα μήνες μετά το τέλος μιας δίκης που άσκησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την απόφαση, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2022 και εκδοθείσα από το 3rd Judgeship of Criminal Enforcement (Istanbul 3.İnfaz Hakimliği), ο δημοσιογράφος πρέπει να εκτίσει συνολικά 318 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση όταν προστεθεί η καταδίκη του από άλλο πλαστή υπόθεση το 2015. Η καταδίκη στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και ενισχύει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η αρνητική κάλυψη των τζιχαντιστικών ομάδων που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους δημοσιογράφους.

Ο Karaca κρατήθηκε στη φυλακή για ενάμιση χρόνο προτού ο εισαγγελέας του απαγγείλει κατηγορίες με κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 22 Ιουλίου 2016. Η δίκη του με τη δικογραφία υπ’ αριθ. 2016/62 ολοκληρώθηκε φέτος με καταδικαστική απόφαση. Η υπόθεση ξεκίνησε αφού η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η τουρκική τζιχαντιστική ομάδα Tahşiyeciler, με επικεφαλής τον Mollah Muhammed (γνωστός και ως Μουλάς Muhammed el-Kesri, πραγματικό όνομα Mehmet Doğan), συκοφαντήθηκε σε τηλεοπτική σειρά που μεταδόθηκε από το Samanyolu TV και ότι ο Karaca ήταν υπεύθυνος για αυτό.




Ο Mollah Muhammed και οι συνεργάτες συνελήφθησαν το 2010 αφού η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα, η οποία παρακολουθούνταν από το 2000 από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών, ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, η αστυνομία ανακάλυψε τρεις χειροβομβίδες, μία καπνογόνα, επτά πιστόλια, 18 κυνηγετικά τουφέκια, ηλεκτρονικά εξαρτήματα για εκρηκτικά, μαχαίρια και μια μεγάλη κρύπτη με πυρομαχικά στα σπίτια των υπόπτων.

Εκατοντάδες υποκλοπές που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας απεικονίζουν μια εικόνα ότι η Tahşiyeciler λειτουργούσε ως μέρος της παγκόσμιας Αλ Κάιντα, συγκέντρωσε κεφάλαια και έστειλε Τούρκους μαχητές να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι ερευνητές της αστυνομίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι δραστηριότητές της για στρατολόγηση ατόμων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες στη λεγόμενη ζώνη τζιχάντ, ο τρόπος που οργανώνεται, οι σκοποί και οι πράξεις της που διαφέρουν σημαντικά από γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις θεωρείται ότι υποδηλώνουν ότι δρουν ως μέρος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.