Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέο δόγμα δράσης για τη προσβολή του τουρκικού στόλου: Δόγματα και τακτικές πολέμου επιφανείας στο Αιγαίο

    Το Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ (USMC) πειραματίζεται με τακτικές επίθεσης με πυραύλους Javelin από ομάδες Πεζοναυτών επάνω σε φουσκωτές λέμβους...

   



Το Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ (USMC) πειραματίζεται με τακτικές επίθεσης με πυραύλους Javelin από ομάδες Πεζοναυτών επάνω σε φουσκωτές λέμβους. Οι τακτικές αφορούν το νέο δόγμα του USMC για επιχειρήσεις ΕΑΒΟ, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει χρήσιμες ιδέες στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις.

Γράφει ο Δημήτρης Π. Πατσουλές

Αμερικανοί Πεζοναύτες επάνω σε μικρές φουσκωτές λέμβους χτύπησαν στόχους γύρω από τις ακτές της νήσου Ίε Σίμα, ανοικτά της ιαπωνικής μεγαλονήσου Οκινάουα, χρησιμοποιώντας φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin. Η νεωτεριστική αυτή τακτική χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια της άσκησης Castaway 21.1 τον Μάρτιο του 2021, η οποία προσομοίωσε την εφαρμογή του νέου δόγματος του Σώματος Πεζοναυτών ΗΠΑ (USMC) που τιτλοφορείται ως Expeditionary Advance Base Operations (ΕΑΒΟ), ήτοι Επιχειρήσεις Προωθημένης Βάσης Εκστρατείας.

Το δόγμα ΕΑΒΟ οραματίζεται ένα Σώμα Πεζοναυτών που θα εκτελεί πολλαπλές μικρές επιχειρήσεις σε πάρα πολύ μεγάλη έκταση. Οι επιχειρήσεις θα αφορούν την προσωρινή εγκατάσταση/ εξασφάλιση Προωθημένων Βάσεων Εκστρατείας (EAB), δηλαδή την κατάληψη μικρών νησιών και ατολλών, στις οποίες θα προσγειώνονται ή αποβιβάζονται αντιπλοϊκά βλήματα μεγάλης ακτίνας και τακτικά βαλλιστικά βλήματα με τα οποία το Αμερικανικό Ναυτικό θα προσβάλλει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις, αποβατικές δυνάμεις και στόλους του εχθρού. Επιπλέον, τα νησιά και οι ατόλλες θα φιλοξενούν αεροσκάφη F-35B κάθετης απο/προσγείωσης ή και συμβατικά αεροσκάφη, εφόσον διατίθεται διάδρομος προσγείωσης ή αεροδρόμιο. Μετά το πέρας των επιχειρήσεων, οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρούν.

Οι βάσεις ΕΑΒ, ωστόσο, μπορεί να δεχθούν ποικίλης μορφής επιθέσεις, περιλαμβανομένης και αποβατικής ενέργειας του εχθρού. Για την περίπτωση αυτή το USMC πειραματίστηκε με την χρήση του συνδυασμού φουσκωτών λέμβων/ πυραύλων Javelin σε ρόλο παράκτιας αμύνης, στην οποία περιλαμβάνονται οι αποστολές της επιτήρησης-προειδοποίησης και ταχείας αντίδρασης-προσβολής των αποβατικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον λοχαγό Πεζοναυτών Τζόναθαν Κόλερ, διοικητή λόχου του 3ου Τάγματος/ 3ου Συντάγματος Πεζοναυτών και επικεφαλής της δύναμης παράκτιας άμυνας με φουσκωτές λέμβους, “Αυτό [τα φουσκωτά] μας δίνει την ικανότητα να αντιδράσουμε όπου αυτό [η απόβαση] συμβαίνει. Οι λέμβοι είναι σαν θαλάσσια παρατηρητήρια. Μας δίνουν δυνατότητα εντοπισμού και εξακρίβωσης στόχων πέραν του ορίζοντος”. Να σημειώσουμε ότι εμμέσως πλήν σαφώς φαίνεται ότι οι Αμερικανοί περιμένουν να δράσουν σε περιβάλλοντα όπου η υπεροχή τους σε αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης (ραντάρ πλοίων, ιπτάμενα ραντάρ, κ.λπ.) θα έχουν με κάποιο τρόπο εξουδετερωθεί (με πλήγματα, με παρεμβολές, κ.λπ.) οπότε θα βασίζονται σε οπτική ανθρώπινη αναγνώριση και συμβατικές επικοινωνίες.

Επίκεντρο της νέας τακτικής είναι το σύστημα FGM-148 Javelin, ένας φορητός εκτοξευτής αντιαρματικών πυραύλων με δυνατότητα Fire & Forget και ικανότητα Top Attack από μέγιστη απόσταση 4.000 μέτρων. Όπως αναφέρει ο Κόλερ, η εκτόξευση πυραύλων Javelin από τα μικρά φουσκωτά δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς η εκτόξευση του βλήματος είναι “soft”, δεν έχει οπισθοδρόμηση και η εκτόνωση της πυροδότησης καταλήγει στην θάλασσα. Κατά την εκτόξευση του Javelin ένας μικρός πυραυλοκινητήρας σπρώχνει τον πύραυλο έξω από τον σωλήνα, αλλά σταμάτα να λειτουργεί πριν το βλήμα εγκαταλείψει τον σωλήνα, ώστε ο χειριστής να μην κινδυνέψει από τα αέρια. Μετά από μία πτήση αρκετών μέτρων, ο κύριος πυραυλοκινητήρας του βλήματος τίθεται σε λειτουργία, σε ασφαλή απόσταση από τον χειριστή (και την λέμβο στην προκειμένη περίπτωση).

Οι στόχοι εναντίον των οποίων οι Πεζοναύτες επάνω στα φουσκωτά μπορούν να επιτεθούν με τους Javelin, σύμφωνα με τον Κόλερ, είναι κυρίως οι “ship-to-shore connectors” ήτοι αποβατικές άκατοι και αμφίβια οχήματα που μεταφέρουν άνδρες, μέσα και υλικά από τα μεγάλα μητρικά αποβατικά πλοία στην ακτή. Το Javelin, χάρις στην διαμετρήματος 127 χλστ. και βάρους 8 κιλών διπλή εκρηκτική κεφαλή (ΗΕΑΤ) αλλά και στην ικανότητα Top Attack, μπορεί όντως να βυθίσει μικρά αποβατικά σκάφη. Το κοίλο γέμισμα του βλήματος μπορεί να διαπεράσει 700 χλστ. ελατού ομογενούς χάλυβα (RHA) ή 600 χλστ. ελατού ομογενούς χάλυβα που προστατεύεται από ενεργό θωράκιση (ERA).

Η βύθιση αποβατικών ακάτων μορφής LCVP είναι αυτονόητη, καθώς το κατάστρωμά τους δεν προσφέρει καμία αντίσταση. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι άκατοι μπορεί να είναι φορτωμένοι με οχήματα, εφόδια και άλλα υλικά, το βλήμα μπορεί να εκραγεί επάνω σε αυτά. Στην περίπτωση αυτή, ο χειριστής επιλέγει την διαμόρφωση ευθείας βολής σε συγκεκριμένο σημείο της ακάτου, όπως την ίσαλο γραμμή, την καμπίνα οδήγησης και το τμήμα του κινητήρα. Εναντίον, θωρακισμένων αμφίβιων θωρακισμένων οχημάτων αποβατικής εφόδου (όπως π.χ. το αμερικανικό AAV-7 ) το Javelin σε διαμόρφωση Top Attack θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Ο Κόλερ, όμως, αποκαλύπτει ότι και μεγάλα αποβατικά πλοία μπορεί να είναι στόχοι για τις ομάδες Πεζοναυτών με Javelin επάνω σε φουσκωτά. “Τα μεταφορικά πλοία είναι πολύ ευάλωτα όταν φορτώνουν ή ξεφορτώνουν στρατεύματα. Τότε είναι η στιγμή που οι Javelin μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά του ίδιου του πλοίου, ακόμη και στοχεύοντας ελικόπτερα στο κατάστρωμα”, λέει ο Κόλερ. Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε μεγάλα αποβατικά πλοία, καθώς η ανάφλεξη ελικοπτέρων (πιθανώς φορτωμένων με καύσιμα και πυρομαχικά) μπορεί να προκαλέσει ισχυρές εκρήξεις και πυρκαγιά που μπορεί να μεταδοθεί σε διπλανά ελικόπτερα, και στοιβαγμένα εφόδια και πυρομαχικά έτοιμα να αερομεταφερθούν στην ξηρά.

Επίσης, οι Javelin μπορεί να πλήξουν την γέφυρα, σκοτώνοντας τον κυβερνήτη και άλλους αξιωματικούς, συστήματα αυτοαμύνης (αντιαεροπορικά, αντιπυραυλικά, ραντάρ) ώστε το πλοίο να γίνει εύκολος στόχος από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, η διάτρηση των λεπτών τοιχωμάτων ενός πλοίου από τον Javelin μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση πυρκαγιάς από την καταστροφή σωλήνων και δεξαμενών καυσίμων, αποθηκών εφοδίων και πυρομαχικών, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η επιβιωσιμότητα των ομάδων Πεζοναυτών με Javelin σε φουσκωτά είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει το USMC. Ο λοχαγός Νίκολας Ρόγιερ, υπεύθυνος Τύπου της 3ης Μεραρχίας Πεζοναυτών, λέει ότι τα μικρά φουσκωτά “είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επιχειρούν με ταχύτητα και είναι εύκολο να εκπαιδεύσεις κάποιον σε αυτά”. Επίσης, “είναι διακριτικά μέσα για να κινείσαι, ιδιαίτερα την νύκτα, επιτρέπουν επιθέσεις ‘χτύπα και φεύγα’, καθώς και άλλες μεγαλύτερης διάρκειας επιχειρήσεις σε παράκτια περιβάλλοντα”. Οι πιθανότητες σημαντικών απωλειών κατά την προσβολή μεγάλων συμβατικών ναυτικών στόχων από φουσκωτά/ Javelin θα μειωθούν με τακτικές επίθεσης από σμήνη φουσκωτών, αλλά και τον συνδυασμό τους με πολλαπλά επίπεδα προσβολών μακράς ακτίνας, που θα περιλαμβάνουν τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, ρουκετών MLRS/ HIMARS, ναυτικού πυροβολικού, μαχητικών F-35B και άλλων αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.