Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ιράν: Αστυνομικοί χτυπούν γυναίκες με ρόπαλο γιατί δε φοράνε μαντίλα σε σταθμούς του μετρό

Η ιρανική αστυνομία άνοιξε πυρ στο σταθμό του μετρό της Τεχεράνης και ξυλοκόπησε γυναίκες στο τρένο. Σύμφωνα με τον Guardian, οι ιρανικές δ...



Η ιρανική αστυνομία άνοιξε πυρ στο σταθμό του μετρό της Τεχεράνης και ξυλοκόπησε γυναίκες στο τρένο.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων σε σταθμό του μετρό στην Τεχεράνη και ξυλοκόπησαν γυναίκες που δεν φορούσαν υποχρεωτικά μαντίλα, καθώς οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Mahsa Amini μπήκαν στον τρίτο μήνα.
Αστυνομικοί χτυπούσαν γυναίκες με ρόπαλα

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επιβάτες να τρέχουν προς τις εξόδους, με πολλούς να πέφτουν και να ποδοπατούνται, αφού η αστυνομία άνοιξε πυρ σε μια γεμάτη εξέδρα.

Η αστυνομία μαγνητοσκοπήθηκε επίσης μέσα από τα παράθυρα του τρένου να περνούν μέσα από βαγόνια και να χτυπούν γυναίκες με ρόπαλα.

Η Amini, μια 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής, πέθανε υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τη σύλληψή της για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας του Ιράν για τις γυναίκες.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν την Τρίτη, όταν οι διοργανωτές διαμαρτυρίας κάλεσαν για τριήμερη δράση για τον εορτασμό του «Ματωμένου Νοέμβρη» του 2019, όταν εκατοντάδες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων.
«Θα παλέψουμε! θα πεθάνουμε! Θα πάρουμε πίσω το Ιράν!»

Δεκάδες διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν γύρω από μια φωτιά σε έναν δρόμο της Τεχεράνης, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από την οθόνη κοινωνικής δικτύωσης 1500tasvir. Οι διαδηλωτές καταγράφηκαν επίσης να φωνάζουν και να πυρπολούν μαντίλες σε σταθμούς του μετρό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα σε συγκρούσεις τη νύχτα.

Οι σταθμοί του μετρό και τα μέσα μαζικής μεταφοράς –συχνά περιπολούνταν από αστυνομικές αρχές ηθικής– είχαν γίνει τόπος κρατικής βίας και παρακολούθησης γυναικών πολιτών το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της καταστολής των γυναικείων ενδυμάτων.

Στοχεύουν γυναίκες μέσω κάμερας

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο γραμματέας του αρχηγείου του Ιράν για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη του κακού, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να στοχεύσει γυναίκες που καταγράφονται στις κάμερες ασφαλείας των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σε ξεχωριστή εξέλιξη την Τετάρτη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια τρομοκρατική επίθεση που περιέγραψε σε μια αγορά στην πόλη Izeh στη νοτιοδυτική επαρχία Khuzestan.

Η εθνοτική αραβική μειονότητα του Ιράν, που ζει ως επί το πλείστον στο Χουζεστάν, έχει συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο του Αμίνι. «Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση, ανάμεσά τους ένα παιδί, μία γυναίκα και τρεις άνδρες», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος Βαλιόλα Χαγιάτι στην κρατική τηλεόραση. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Isna είπε ότι δύο μέλη της ιρανικής εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij ήταν μεταξύ των νεκρών.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι η σχολή σεμιναρίων στο Izeh πυρπολήθηκε από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν το κτίριο να καίγεται ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια δύο μηνών

Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες είχαν πεθάνει άνθρωποι.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια δύο μηνών διαδηλώσεων, σύμφωνα με την οργάνωση Ιράν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHR) που εδρεύει στο Όσλο. Η ομάδα λέει ότι 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, αριθμός που οι ιρανικές αρχές αρνούνται.

Πέντε διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί μέχρι στιγμής σε θάνατο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, 272 από τους 290 νομοθέτες του Ιράν ψήφισαν υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής για σοβαρά εγκλήματα κατά του κράτους και επανειλημμένα αιτήματα ορισμένων αξιωματούχων να τηρήσουν σκληρότερη στάση κατά των ταραχών που δεν δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.

Η ψηφοφορία έγινε αντικείμενο παραπλανητικών πληροφοριών ότι και οι 15.000 από τους συλληφθέντες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Ο ισχυρισμός έχει αναρτηθεί επανειλημμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων από άτομα υψηλού προφίλ όπως ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό.

Ωστόσο, ένα πιθανό κύμα εκτελέσεων προκαλεί σοβαρή ανησυχία. «Φοβόμαστε τις μαζικές εκτελέσεις, εκτός εάν το πολιτικό κόστος των εκτελέσεων αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Mahmood Amiry-Moghaddam, διευθυντής του IHR. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει μια ισχυρή προειδοποίηση

στην Ισλαμική Δημοκρατία ότι η εκτέλεση διαδηλωτών θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.