Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκικά νταηλίκια με νατοϊκό μανδύα – Τους γύρισαν μπούμερανγκ από το ΓΕΕΘΑ

  Οι Τούρκοι επιχείρησαν να φέρουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να νομιμοποιήσουν από την πίσω πόρτα τα κατεχόμενα σε πολυεθνική άσ...

 



Οι Τούρκοι επιχείρησαν να φέρουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να νομιμοποιήσουν από την πίσω πόρτα τα κατεχόμενα σε πολυεθνική άσκηση στην Μεσόγειο. Χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του ΓΕΕΘΑ έσπασαν τα μούτρα τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αυτές τις μέρες διεξάγεται στη περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά Κρήτης η γνωστή αεροναυτική άσκηση ΝΗΡΗΙΣ 22, υπό τον συντονισμό και έλεγχο του ΓΕΕΘΑ, όπως όλες αυτού του τύπου οι ασκήσεις, που ναι μεν είναι εθνικές, αλλά με την πρόσκληση φίλων και συμμάχων να λάβουν μέρος σε αυτές μετατρέπονται σε πολυεθνικές-διασυμμαχικές, για αυτό και ο διεθνής τους όρος είναι INVITEX.

Γνωστά πράγματα και τετριμμένα αυτά για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας…

Φέτος λοιπόν κατά την έναρξη του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της INVITEX «NIRIIS-22», εκτός από τις ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις και άλλα φίλα και σύμμαχα κράτη (με πλοία από Ισραήλ, ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία και με παρατηρητές από Αλβανία, Αίγυπτος, Βουλγαρία, ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρος, Σαουδική Αραβία), προσκλήθηκε και το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει με τις Μόνιμες Ναυτικές του δυνάμεις στη Μεσόγειο την SNMG 2 και την SNMCMG 2 (ναυτικές μονάδες κρούσης δηλαδή και ναρκοθηρευτικά).

Έγιναν οι γνωστές συσκέψεις για το στήσιμο της άσκησης (προκαταρκτική, κύρια, τελική), με τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ και με την παρουσία όλων των συμμετεχόντων, ρυθμίστηκαν τα πάντα και φθάσαμε στο παρά πέντε… Τόπος συγκέντρωσης που αλλού; Στην πολυτιμότερη βάση της Μεσογείου, στη Σούδα. «Το περιδέραιο της Μεσογείου» όπως την είχε χαρακτηρίσει ο πρώην πρέσβης και νυν γραμματέας Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Στο enikos.gr έχουμε πολλάκις γράψει για τη σημασία που αποδίδουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Σούδα – και στην Κρήτη γενικότερα – και για τον ρόλο και τις αποφάσεις του Αρχηγού τους σχετικά με τις νέες υποδομές και δυνάμεις που έχει αποφασίσει να αναπτυχθούν στην Κρήτη (ναύσταθμος όπου θα ναυλοχεί μόνιμα ο μισός στόλος μας ή Στόλος Μεσογείου όπως αναμένεται να ονομαστεί, νέα βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα, αερομεταφερόμενες μονάδες κλπ).

Τα νταηλίκια…

Στη Σούδα, λοιπόν, σε αυτό που αποκαλείται διεθνώς «pre-sail conference» κι ενώ όλα κι όλοι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν… εμφανίστηκαν οι Τούρκοι κυβερνήτες των πλοίων με τα οποία συμμετείχαν (οι καλοί μας γείτονες) στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, 3 στον αριθμό, (1 φρεγάτα και 2 ναρκοθηρευτικά) και κατά την πάγια τακτική της Τουρκίας, ιδιαιτέρως πρόσφατα, που συμπυκνώνεται στο «ανέδειξε ένα πρόβλημα σε κάθε δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, για να την χαλάσεις», ανακάλυψαν (τότε) ότι στην άσκηση έχει προσκληθεί και συμμετέχει και η Κύπρος με αξιωματικό παρατηρητή.

Πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν για τους Τούρκους… σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό (μήπως ήταν;), και τι έκαναν;

Απαίτησαν από το ΝΑΤΟ και μάλιστα σε πολύ ψηλό επίπεδο, στον Ναυτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ (MARCOM) και στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) να αποχωρήσει άμεσα από την άσκηση η Κύπρος!

Αιτιολογικό; Τα γνωστά γραφικά δηλαδή των Τούρκων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο, που δυστυχώς όμως βρίσκουν ευήκοα ώτα ακόμα στο ΝΑΤΟ…

Τα ευήκοα ώτα, αρχικά φάνηκε να υιοθετούν τις τουρκικές ασυναρτησίες, ιδιαιτέρως ο MARCOM (βρετανός γαρ…). Αλλά και στο SHAPE (SACEUR) άρχισαν να το σκέπτονται. Μόλις έγινε αντιληπτό από τους Αξιωματικούς-επιτελείς μας σε αυτά τα Στρατηγεία, αλλά και στις SNMG2 και SNMCMG2, αναφέρθηκε αμέσως στο ΓΕΕΘΑ.

Ενημερώθηκε ο Αρχηγός, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η κατεύθυνση ήταν να ενημερωθούν οι ΝΑΤΟϊκές αρχές στο πιο ψηλό επίπεδο ότι εάν συνέβαινε αυτό που ζητούσαν οι Τούρκοι, που ήταν πέραν πάσης λογικής, δεοντολογίας, συμμαχικής πρακτικής και νοοτροπίας, και βεβαίως κατά πλήρη παράβαση του διεθνούς δικαίου και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τότε η δυσαρέσκεια της Ελλάδος θα γινόταν έντονα αντιληπτή στη Συμμαχία και όχι με ευθύνη της Ελλάδος, αλλά του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η τουρκική στάση ήταν επιεικώς απαράδεκτη και εξοργιστική, τόσο από πλευράς ΝΑΤΟ όσο και διεθνούς νομιμότητας.

Μεταφέρθηκε επίσης η αυστηρή σύσταση για την απαίτηση να διεξαχθεί η άσκηση με τη συμμετοχή των δυνάμεων της Συμμαχίας σύμφωνα με τη σχεδίαση, διαφορετικά οι συνέπειες των επόμενων παρεμβάσεών μας θα ήταν πολύ σοβαρές για τους εμπλεκόμενους. Μετά από πολύωρες επαφές μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, τελικά αποφασίστηκε από τις Αρχές της Συμμαχίας ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν και θα λάβουν μέρος στην άσκηση κανονικά και σύμφωνα με τα σχεδιασθέντα.

Παγωμάρα στους Τούρκους (που μεταξύ μας, όλα αυτά τα χρόνια ήταν αλλιώς συνηθισμένοι και κάτι τέτοια πριν δυο χρόνια ήταν «ευκολάκια» για αυτούς, τα «περνούσαν» εύκολα κι ανώδυνα για τους ίδιους…).

Και τι έκαναν οι… αφεντάδες της Μεσογείου, που κατά τα λεγόμενα και χάρτες τους είναι και… της μισής υφηλίου; Πήραν τα μπογαλάκια τους και φύγανε θυμωμένοι… κι ας είχαν την υποχρέωση του Διοικητού των Νατοϊκών πλοίων ναρκοπολέμου (SNMCMG2)… κι ας βασιζόταν η Συμμαχία και στα δικά τους μέσα, ειδικά αυτή την περίοδο, για την κατά το δυνατόν αρτιότερη εκτέλεση της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, μεσούντος του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας… κι ας ήξεραν ότι θα δημιουργήσουν δισεπίλυτο πρόβλημα στη συμμαχία, της οποίας αποτελούν τις δεύτερες πλέον πολυάριθμες και ισχυρές δυνάμεις, όπως τους αρέσει να κομπορρημονούν κατά καιρούς!!!
Κι ο λόγος;

Ό,τι το ΝΑΤΟ τελικά υιοθέτησε την Ελληνική θέση, ότι δεν είναι δυνατόν στο 21ο αιώνα να αποκλείονται κράτη και δυνάμεις που θέλουν να συνεισφέρουν στη Συμμαχία ή να συνασκούνται με αυτήν, γιατί δεν αρέσει στην Τουρκία!!!

Το σοβαρό αυτό επεισόδιο που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το enikos.gr πρέπει να απασχολήσει έντονα την Ευρώπη και κυρίως την Συμμαχία.

Ήδη υπάρχουν φωνές (και μέσα στη Συμμαχία, αλλά και σε άλλα ισχυρά κέντρα) που λένε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται ωμά και ξεδιάντροπα το ΝΑΤΟ για την προώθηση, απαράδεκτων και εξώφθαλμα παραβατικών πολιτικών της (στην καλύτερη περίπτωση) κι ότι πολλές, πάρα πολλές φορές, μοιάζει να εξυπηρετεί αντίπαλα κι αντίρροπα προς τη Συμμαχία συμφέροντα, φέρνοντας διαρκώς προσκόμματα και δημιουργώντας διαρκώς τριβές στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κατ’ εντολήν «άλλων» (στη χειρότερη περίπτωση).

Όμως αυτό πρέπει δυναμώσει και να φτάσει μέχρι και την κεφαλή της Συμμαχίας, τον ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ, που επιμένει να τηρεί την αυστηρή γραμμή των ίσων αποστάσεων και τις πρακτικές του «Πόντιου Πιλάτου». Κι αυτό δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν πλέον… πως θα μπορούσε άλλωστε, είναι τόσο εξώφθαλμο!!!

Επειδή όμως δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα, αποφασίστηκε από τη Συμμαχία, την διοίκηση της SNMCMG 2 (απ’ όπου αποχώρησε ελαφρά τη καρδία ο Τούρκος Διοικητής, υπακούοντας προφανώς στις εντολές της Αγκύρας) να την αναλάβει ο Αμερικανός Διοικητής της SNMG 2 και η άσκηση θα διεξαχθεί κανονικά με όλους τους υπόλοιπους φίλους, εταίρους και συμμάχους.
Τα συμπεράσματα και το μέλλον

Η επαγρύπνηση, οι πάγιες εντολές για επίγνωση όλων των διαδραματιζομένων σε όλα τα κλιμάκια της Συμμαχίας εκ μέρους των υπηρετούντων Ελλήνων επιτελών σε νατοϊκές θέσεις και τα άγρυπνα και γρήγορα αντανακλαστικά των αρμοδίων επιτελών και χειριστών του ΓΕΕΘΑ, όρισαν, απαίτησαν και τελικά εξασφάλισαν για ακόμα μία φορά την επίδειξη ουδετερότητας εκ μέρους του ΝΑΤΟ. Κάτι το οποίο, όπως γνωρίζουν οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» κι ασχολούμενοι με τα νατοικά, δεν ήταν, ούτε είναι δεδομένο… Μέχρι πρότινος, αρκετές φορές το ΝΑΤΟ μας συνήθιζε στην τήρηση αρκετές φορές επώδυνων “ίσων” αποστάσεων.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στη Συμμαχία και αυτό προφανώς οφείλεται και σε εμάς και στην πολυδιάστατη πολιτική και στρατιωτική διπλωματία μας την τελευταία τριετία.

Αλλά θα τολμήσουμε να γράψουμε ότι οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να τους εξοργίσουν όλους… ή τουλάχιστον προσπαθούν πολύ έντονα να το πετύχουν!



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.