Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο γαλλικός στρατός ετοιμάζεται για πόλεμο υψηλής έντασης: Διεξάγεται η «σημαντικότερη στρατιωτική άσκηση» από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

     Στην ανακοίνωση από το γαλλικό Γενικό Επιτελείο της «σημαντικότερης στρατιωτικής άσκησης» από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπό την ονο...

    



Στην ανακοίνωση από το γαλλικό Γενικό Επιτελείο της «σημαντικότερης στρατιωτικής άσκησης» από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπό την ονομασία Αrion, που θα πραγματοποιήσει ο γαλλικός στρατός, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (κειμενο Elise Vincent και Cédric Pietralunga).

Σημειώνει ότι την άνοιξη του 2023, περίπου 20.000 στρατιώτες από τη Γαλλία και τις συμμαχικές χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Βέλγιο, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία κ.λπ.) θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικούς ελιγμούς, με σκοπό την προσομοίωση μιας «μείζονος σύγκρουσης» με έναν κρατικό αντίπαλο.

«Δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ μια άσκηση τέτοιου μεγέθους για τόσο χρονικό διάστημα», διαβεβαίωσε ο στρατηγός Yves Métayer, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της επιχείρησης εντός των στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το γαλλικό Γενικό Επιτελείο, αυτή η άσκηση δικαιολογείται από την εξέλιξη του γεωστρατηγικού πλαισίου και την «προοπτική μιας μεγάλης σύγκρουσης», με το στρατηγό Métayer να αναφέρει σχετικά:

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, για να το αποτρέψουμε από το να συμβεί ή για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες»

Όπως σημειώνεται, η ιδέα αυτής της άσκησης γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2020, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία προφανώς επιτάχυνε την εφαρμογή της. Υπογραμμίζεται επίσης, ότι τα σενάρια εμπλοκής εξυφαίνονται από τον αγώνα των φιλορωσικών πολιτοφυλακών στο Donbass από το 2014 και την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο.

Όπως υπογραμμίζεται, η ιδιαιτερότητα της εν λόγω άσκησης έγκειται στην ενσωμάτωση μιας «πολιτικό-στρατιωτικής» διάστασης, δηλαδή της συμμετοχής όλων των κρατικών υπηρεσιών, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν.

Από το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι το Εσωτερικών, αλλά και του τομέα των μεταφορών ή της υγείας, καθώς, όπως εξηγούν στο Επιτελείο, «σε περίπτωση μεγάλης εμπλοκής, οι στρατοί θα χρειαστούν τον πολιτικό ιστό για να κερδίσουν την προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.