Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ρωσία: Χρήση πυρηνικών όπλων μόνο αν «η ίδια η ύπαρξη του κράτους βρίσκεται σε κίνδυνο»

    Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να περιορίσουν τους αυξανόμενους φόβους ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον π...

   



Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να περιορίσουν τους αυξανόμενους φόβους ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμό του στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι η χρήση τους εναντίον συμβατικών δυνάμεων θα γινόταν μόνο εάν διακυβευόταν η ύπαρξη της χώρας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.

Το έγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ των διπλωματών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη ήταν η δεύτερη προσπάθεια του Κρεμλίνου αυτόν τον μήνα να αποσαφηνίσει το ατομικό του δόγμα.

Με τα στρατεύματά του να χάνουν έδαφος στο πεδίο της μάχης, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο τροφοδότησε τους φόβους για κλιμάκωση με προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστεί τα τμήματα της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει παράνομα.

Ενώ η πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας της επιτρέπει να «καταφύγει υποθετικά στα πυρηνικά όπλα», μια επίθεση θα εξαπολυθεί μόνο ως απάντηση στην χρήση από άλλη χώρα ή εάν «η ίδια η ύπαρξη του κράτους βρίσκεται σε κίνδυνο», σύμφωνα με το έγγραφο.

«Το πιο άμεσο καθήκον είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων».

Οι υπαινιγμοί του Πούτιν για πιθανή χρήση πυρηνικών -μαζί με πιο σαφείς απειλές από άλλους αξιωματούχους του Κρεμλίνου- προκάλεσαν καταγγελίες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς και συγκαλυμμένες επικρίσεις από την Κίνα και την Ινδία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικής ισχύος στην Ευρώπη, στις πιο άμεσες αναφορές του μέχρι στιγμής σχετικά με την ανάγκη να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν όταν διεθνείς επιθεωρητές επισκέφθηκαν την Ουκρανία αφού η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο για την κατασκευή βρώμικης βόμβας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι την Τετάρτη στην Αίγυπτο.

Αν και οι παρατηρητές δεν βρήκαν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τον ρωσικό ισχυρισμό, είπε ότι οι κατηγορίες προκάλεσαν ανησυχία.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί έγιναν ως μέρος ενός αφηγήματος που οδηγεί στη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Γκρόσι στη συνάντηση της COP27 στο Sharm El-Sheikh.

«Ξαφνικά το θεωρούσαμε αυτό ως μια ρεαλιστική πιθανότητα».

Το σημείωμα της Ρωσίας προς τον ΙΑΕΑ κυκλοφόρησε αργά την Τρίτη, καθώς η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά όπλα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται στον ένατο μήνα του.

Οι συνομιλίες που επικεντρώνονται στην επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας New START του 2021 αναμένεται να συγκληθούν στο Κάιρο εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η Ρωσία απέκλεισε τον Αύγουστο τους επιθεωρητές των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων της, επικαλούμενη περιορισμούς στη χορήγηση βίζας και ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Ρώσους που, όπως είπε, καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση στις ΗΠΑ.

Στο σημείωμα του ΙΑΕΑ, η Ρωσία επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει τις ατομικές εντάσεις, καλώντας τα άλλα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα «να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες προσπάθειες να παραβιάσουν ζωτικά συμφέροντα του άλλου, ισορροπώντας στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.