Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φεύγουν για τις ΗΠΑ, Έλληνες Αξιωματικοί για να διαλέξουν αμφίβια AAV7A1 από τα αμερικανικά αποθέματα!

  Είχαν ζητήσει και οι τούρκοι αλλά οι Αμερικάνοι τους είπαν ΟΧΙ στεγνά... Από Σάββας Δ. Βλάσσης Στις ΗΠΑ πρόκειται να μεταβεί, ίσως και εν...

 



Είχαν ζητήσει και οι τούρκοι αλλά οι Αμερικάνοι τους είπαν ΟΧΙ στεγνά...

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις ΗΠΑ πρόκειται να μεταβεί, ίσως και εντός Νοεμβρίου, κλιμάκιο αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, με σκοπό ενημέρωση και συνεννοήσεις σχετικώς με το πρόγραμμα προμήθειας μεταχειρισμένων Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1. Το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από το ΓΕΣ, σχεδόν ένα έτος μετά την μελέτη προσκτήσεως των συγκεκριμένων οχημάτων (27 Οκτωβρίου 2021) και κατόπιν της απαραίτητης εγκρίσεως από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Μετά την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 4 Ιουλίου, η ΓΔΑΕΕ απέστειλε Επιστολή Αιτήσεως (Letter of Request) στις 18 Ιουλίου και έκτοτε, άρχισε σειρά αλληλογραφίας και ενημερώσεων προκειμένου να εκδοθεί από την αμερικανική πλευρά η Επιστολή Αποδοχής (Letter of Acceptance). Στο πλαίσιο αυτό, το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη Σύσκεψη Προσδιορισμού Απαιτήσεων μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών και η επίσκεψη των Ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ, θα συντελέσει στην διευκρίνιση ακόμη περισσοτέρων ζητημάτων για την σύνταξη της LoA.

Η επίσκεψη έχει ορισθεί να γίνει στην Καλιφόρνια, στην έδρα του 3ου Αμφιβίου Τάγματος Εφόδου του Σώματος Πεζοναυτών, για σειρά ενημερώσεων ως προς ζητήματα τεχνικής υποστηρίξεως, διαδικασίες συντηρήσεως, απαιτήσεις εκπαιδεύσεως και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων (ΑΤΟ) AAV7A1. Στην συγκεκριμένη βάση, το Camp Pendleton, πραγματοποιούνται εργασίες επισκευών οχημάτων που αποδίδονται και πάλι σε υπηρεσία, οπότε οι Έλληνες αξιωματικοί θα μπορούν να αποκτήσουν και άμεση αντίληψη των σχετικών διαδικασιών. Καθώς δε, το 3ο Αμφίβιο Τάγμα Εφόδου από πέρυσι τον Σεπτέμβριο επιχειρεί και με το ΑCV (8×8), διάδοχο του AAV7A1, έχει ενδιαφέρον η επαφή του ελληνικού κλιμακίου και με το νέο όχημα.

Οι διαδικασίες του προγράμματος εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό, με επιμέρους διευκρινίσεις να γίνονται διαρκώς, ώστε να καταστεί εφικτή η υπογραφή συμβάσεως εντός του 2023. Εκτιμάται ότι η παράδοση θα υλοποιηθεί ένα έτος μετά την ανάθεση συμβάσεως. Στην σχετική LoR έχει ζητηθεί τα οχήματα να είναι πλήρη ως προς τον οπλισμό και την ύπαρξη νυκτερινού περισκοπίου οδηγού ενώ με την παραλαβή τους θα εφοδιαστούν με σταθμούς ασυρμάτων που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός.

Σημειώνεται ότι στην LoR ζητείται η εξασφάλιση δυνατότητας επισκευών 4ου Κλικαμίου από τον Ελληνικό Στρατό ενώ θεωρείται ότι η αμερικανική πλευρά θα παραχωρήσει δυνατότητα επισκευών 5ου Κλιμακίου. Αυτό θα προβλέπεται πιθανώς, μέσω της κατασκευάστριας BAE Systems, διά συνάψεως συμφωνιών συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, βάσει των προνοιών άλλωστε περί Ασφαλείας Εφοδιασμού, στην νομοθεσία αμυντικών προμηθειών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.