Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκικός αλυτρωτισμός: Νέο ρεσιτάλ με στόχο τη Ρόδο «Η Ελλάδα μετατρέπει το πνευματικό κέντρο και τζαμί Μουράτ Ρέις σε σχολή μουσικής»

Το…ποίημα της γείτονος περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα δεν περιορίζεται ως γνωστόν στη Θράκη. Εδώ και χρόνια οι τουρκικές ραδιουργ...





Το…ποίημα της γείτονος περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα δεν περιορίζεται ως γνωστόν στη Θράκη. Εδώ και χρόνια οι τουρκικές ραδιουργίες βρίσκουν εύηκοα ώτα σε κύκλους των Δωδεκανήσων.

Τώρα επανέρχονται με το γνωστό αφήγημα, ήτοι πως η Ελλάδα «αρπάζει» και μετατρέπει «τουρκικές περιουσίες».

“Το συγκρότημα Murat Reis ήταν το πνευματικό κέντρο όπου οι Τούρκοι που ζούσαν στη Ρόδο έκαναν γάμους, περιτομές, μάουλντ και άλλες τελετές. Μετατράπηκε σε σχολή μουσικής. Αυτή είναι μια μεγάλη πολιτιστική καταστροφή και μια μεγάλη θρησκευτική ασέβεια” αναφέρει το rodopruzgari.com και συνεχίζει:

Πολλά ιστορικά αντικείμενα της οθωμανικής περιόδου στο νησί της Ρόδου αγοράζονται και πωλούνται με διάφορους τρόπους από μουσουλμανικά τουρκικά ιδρύματα, αποπροσδιορίζονται μέσω αναστηλώσεων ή χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς.

Έχοντας 12 βιβλία και περισσότερα από 50 διεθνή άρθρα για την οθωμανική αρχιτεκτονική στα Βαλκάνια, ο Λέκτορας της Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου Marmara, Dr. Neval Konuk αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση των οθωμανικών αντικειμένων στην Ελλάδα και στα νησιά που παρέμειναν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για εκατοντάδες χρόνια.

Τουρκικός αλυτρωτισμός: Νέο ρεσιτάλ με στόχο τη Ρόδο

Είπε ότι το ιστορικό συγκρότημα Murat Reis, το οποίο περιλαμβάνει το τζαμί Μουράτ Ρέις, τη στοά δερβίσηδων, τους τάφους στη Ρόδο κλπ, ήταν κατά κύριο λόγο τόπος μνήμης μαρτυρίου και ότι οι μαρτυρικοί στρατιώτες θάφτηκαν εδώ μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς το 1522. .

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο Χαν της Κριμαίας και ο τάφος ενός Ιρανού Σάχη, το ιστορικό κτήριο, στο οποίο στεγάζεται και ο τάφος του Μουράτ Πασά, που κατέκτησε την Κύπρο, ανέφερε ότι το συγκρότημα είναι επίσης το κέντρο πνευματικών τελετών όπως γάμοι, περιτομές των μουσουλμάνων Τούρκων στο νησί.

Δήλωσε ακόμη ότι το συγκρότημα κατασχέθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων της Ρόδου μετά τον θάνατο του εθελοντή Şaban Kargınlıoğlu το 2018 και είπε:

«Το συγκρότημα Murat Reis ήταν το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο όπου οι Τούρκοι που ζούσαν στο νησί της Ρόδου έκαναν τον γάμο τους , περιτομή, μαούλιδ και άλλες τελετές. Είναι μια μεγάλη καταστροφή πολιτισμικά και μια μεγάλη ασέβεια θρησκευτικά.”


Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αγνοεί τα οθωμανικά έργα μη καταχωρώντας τα, ο Konuk είπε: “Ο αριθμός των οθωμανοτουρκικών έργων που έχουν καταχωρηθεί σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Θράκης και των νησιών, είναι μηδενικός.

Αυτά τα έργα καταγράφονται ως μουσουλμανικά έργα (…)Κλέβονται ιστορικές επιτύμβιες στήλες. Επίσης, οι Έλληνες που μένουν στο νησί ρίχνουν συνεχώς τροφή για γάτες στο νεκροταφείο. Υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία γατιών και σκυλιών στο νεκροταφείο.

Αυτές οι επιτύμβιες στήλες δεν συντηρούνται παρά μόνο για μικρές επισκευές από Τούρκους που επισκέπτονται από το 1912. Ρίχνοντας τροφή για γάτες-σκύλους καταστρέφεται το νεκροταφείο, υπάρχει και ένα είδος ταπείνωσης γιατί τα ζώα στριμώχνονται εκεί».

Επισημαίνοντας ότι τα οθωμανικά ευρήματα στη Ρόδο καταστράφηκαν παραμελώντας τα, αλλά και καταστράφηκαν από αναστηλώσεις, ο Konuk είπε:

«Είναι μεγάλο όφελος για το τουρκικό κοινό να γνωρίζει ότι υπάρχει μια πολύ προγραμματισμένη στάση για την απώλεια της ταυτότητας των οθωμανικών αντικειμένων, ειδικά του τζαμιού του Αλή Πασά.

Με άλλα λόγια, χάνεται η ταυτότητα των κτιρίων, χάνεται η πρωτοτυπία τους, χάνεται το ύφος τους, εκτός από αυτό αφαιρούνται επίσης μιναρέδες και επιγραφές. Στον τρούλο χρησιμοποιούνται κυματοειδείς πλάκες για να παραπέμπουν στη βυζαντινή αρχιτεκτονική. Η οθωμανική αρχιτεκτονική καταστρέφεται».

Τέλος ανέφερε πως σε αντιδιαστολή με όλα αυτά τα τελευταία 20-25 χρόνια η Τουρκία άνοιξε πολλές ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Αδριανούπολη, στο Ορντού, στο Τσεσμέ και αλλού.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.