Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ισπανία: Φυλακίστηκε τζιχανιστής του ISIS που σχεδίαζε επίθεση σε ματς Μπαρτσελόνα-Ρεάλ

  Ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζε επίθεση με drone σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης ...

 



Ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζε επίθεση με drone σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών από τις ισπανικές αρχές.

Το δικαστήριο βρήκε ένοχο τον Μοχάμεντ Γιάσι Αμράνι πως σκόπευε να επιτεθεί κατά τη διάρκεια του «El Clasico» μαζί με συνεργό του που εκτελεί καθήκοντα του στρατολόγου για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους στην Ισπανίας. Η επαφή τους έγινε μέσω γνωστής πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο Αμράνι έλαβε εντολές, άκουσε το δικαστήριο, για «τη χρήση drone που θα είχε τοποθετημένο πάνω του έναν εκρηκτικό μηχανισμό». Επίσης, έγινε γνωστό πως το πλάνο του για την εκτέλεση της επίθεσης συμπεριλάμβανε να «πετάξει το drone από το γήπεδο “Καμπ Νόου” την ώρα που θα ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας. Όταν θα το καθοδηγούσε εντός του γηπέδου τότε θα ενεργοποιούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό» με θανάσιμα αποτελέσματα.

Επιπλέον, υπήρχαν μηνύματα από τον συνεργό του που επέμενε πως θα έπρεπε να κρατήσει χαμηλό προφίλ στις αναρτήσεις του μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να μην «τραβήξει» πάνω του το ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών, όπως ανέφεραν ισπανικά ΜΜΕ.

Το συγκεκριμένο ματς δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού οι αναμετρήσεις μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης συγκεντρώνουν περί τις 100.000 θεατές στις εξέδρες, αλλά κι ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια τηλεθεατών.

Το πότε σκόπευε να φέρει εις πέρας την επίθεση του ο τζιχαντιστής δεν αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο. Όταν, πάντως, ο Αμράνι συνελήφθη από τις ισπανικές αρχές το 2020 η χώρα βρισκόταν σε αυστηρό lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και το πρωτάθλημα είχε σταματήσει.

Οι αρχές υποστήριξαν ότι ο Αμράνι ανέπτυξε επαφές με το Ισλαμικό Κράτος τέσσερα χρόνια προτού συλληφθεί, αλλά οι ιδέες του έγιναν ριζοσπαστικές μέσα σε λίγο χρόνου αφότου ξέσπασε η πανδημία. Προηγουμένως δούλευε σε μπαρ και ο «χειριστής» του τού είπε πως θα έπρεπε να εκτελέσει μια επίθεση «για να εξαγνίσει τη ζωή του και να εξασφαλίσει μια θέση στον παράδεισο», σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο.

Το «Καμπ Νόου» ήταν μεταξύ των στόχων του πυρήνα τζιχαντιστών πίσω από τις επιθέσεις στην Βαρκελώνη και στην Καμπρίλς που προκάλεσαν τον θάνατο 16 ανθρώπων τον Αύγουστο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.