Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βγαίνει για εκδίκηση...!!! Αντίστροφη μέτρηση για την πυραυλάκατο ΒΛΑΧΑΚΟΣ – Φορτωμένη με φονικούς Exocet

«Από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΒΛΑΧΑΚΟΣ, σημαίνει πως τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και αρχίζο...





«Από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΒΛΑΧΑΚΟΣ, σημαίνει πως τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για την επίσημη ένταξή της στόλο». Αυτό επισημαίνουν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αναφερόμενα στις εξελίξεις για την 7η πυραυλάκατο του ελληνικού Στόλου Super Vita, με την καθυστέρηση παραλαβής να έχει ξεπεράσει πλέον τα δύο χρόνια.



Κατά την επίσκεψη ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις πως πολύ σύντομα η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» θα ενταχθεί στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του Στόλου σε προβολή ισχύος, με ιδιαίτερα μεγάλες ικανότητες.






Πρόκειται για μία πολύτιμη προσθήκη στον Στόλο, που έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες. Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η τελετή ονοματοδοσίας και η επίσημη ένταξη της 7ης πυραυλακάτου Super Vita στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών ενδέχεται να γίνει ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, μιας και όπως φάνηκε και από τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές πλεύσεις και ο έλεγχος όλων των συστημάτων εν πλω, με τα έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να είναι αυτά που θα δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ για τον κατάπλου στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το πλοίο έχει ήδη επανδρωθεί με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιούν τις δοκιμές, ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει διαμηνύσει πως για να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η πυραυλάκατος θα πρέπει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα να λειτουργούν στην εντέλεια και επίσης να τοποθετηθούν όλα τα πανίσχυρα οπλικά του συστήματα.

Όπως και η ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, η πυραυλάκατος ΒΛΑΧΑΚΟΣ είναι εξοπλισμένη με προηγμένα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ΜΜ40 Exocet Block 3 που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου, ενώ η εμβέλειά τους φθάνει τα 180 χιλιόμετρα. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι πυραυλάκατοι Super Vita αποτελούν τεράστια απειλή για τους Τούρκους, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσουν, σχεδόν 35 κόμβων και το μικρό εκτόπισμά τους τις καθιστούν ως πλοία ύψιστης επιχειρησιακής αξίας, μιας και έχουν τη δυνατότητα να κρύβονται σε μικρές νησίδες και βραχονησίδες και να μην γίνονται αντιληπτές. Εκτός από τους φονικούς Exocet διαθέτουν το αντιπυραυλικό σύστημα CIWS με 21 κατευθυνόμενα βλήματα , πυροβόλο 76mm Super Rapido Oto Breda και δύο μικρότερα πυροβόλα 30mm Oto Breda.

Η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, που μαζί με τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό «έπεσαν» κατά την εκτέλεση του καθήκοντος το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, υπερασπιζόμενοι τις βραχονησίδες. Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο.

Με τον χρόνο να αποτελεί επιχειρησιακό κριτήριο, στο Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν να μπει άμεσα στη δύναμη του Στόλου η πυραυλάκτος ΒΛΑΧΑΚΟΣ και παράλληλα να τρέξουν και τα άλλα εξαιρετικά σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, μιας και για να μπει ένα πλοίο στα… πιτς και να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης, θα απαιτηθούν σχεδόν δύο χρόνια. Περιθώρια λοιπόν για αδικαιολόγητες αδράνειες δεν υπάρχουν και με δεδομένο ότι οι Belh@rra (σ.σ. και οι κορβέτες πιθανότατα) θα έρθουν το 2025, οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επιχειρησιακή δράση του Στόλου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.