Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτα για να ΞΕΣΤΡΑΒΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΑΝΤΕΣ στον ΠλανήτηΙ...: ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είχαν ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΡΟΜΠΟΤ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ!!!

Oι μηχανές των αρχαίων Ελλήνων αποτελούν σίγουρα τις πιο αινιγματικές και σε αρκετές περιπτώσεις παράδοξες εφευρέσεις. Πάντως, αρκετές από ...






Oι μηχανές των αρχαίων Ελλήνων αποτελούν σίγουρα τις πιο αινιγματικές και σε αρκετές περιπτώσεις παράδοξες εφευρέσεις. Πάντως, αρκετές από αυτές εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν, αφού αποτελούν -στην ουσία- τεχνολογικά επιτεύγματα εφάμιλλα των αντιστοίχων που προέκυψαν αρκετούς αιώνες μετά, στον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό.

 



Λειτουργικά ομοιώματα από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Hρωνος, και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων, παρουσιάζει σε ειδική έκθεση από την 1η Αυγούστου έως τις 10 Ιανουαρίου το Μουσείο Ηρακλειδών.

Η έκθεση έχει τίτλο «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» και τα εκπληκτικά εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία. Τα εκθέματα δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν «υπηρέτρια-ρομπότ», υδραυλικό τηλέγραφο και «κινηματογράφο»
Τεχνολογία

Και, βέβαια, στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά συναφής με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας. Υπ' αυτήν την έννοια, πρόκειται για μία σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.

Οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν «υπηρέτρια-ρομπότ», υδραυλικό τηλέγραφο και «κινηματογράφο»


Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα πολύσπαστα και τα βαρούλκα, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί, είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους.




Οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν «υπηρέτρια-ρομπότ», υδραυλικό τηλέγραφο και «κινηματογράφο»
Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας.

Αλλωστε, πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης χρειάστηκε για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία.

Πλούσιο υλικό

Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα -από όσα νομίζουμε- χρωστά ο σύγχρονος δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός στους Ελληνες. Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά.

Και, ακόμη, υπάρχουν σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων επίδειξης της λειτουργίας των μηχανισμών καθώς και προβολή ντοκυμαντέρ μέσα από το οποίο εξηγείται η λειτουργία και η σημασία των μηχανισμών.

imerisia.gr

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.