Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γεωργία Μελόνι: «Δεν θα δεχθούμε τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Κύπρου»

   Από τη βραδιά της 25ης Σεπτεμβρίου είναι το κεντρικό πρόσωπο στη διεθνή πολιτική σκηνή, αφού η νίκη της στις ιταλικές εκλογές προκαλεί μ...

  



Από τη βραδιά της 25ης Σεπτεμβρίου είναι το κεντρικό πρόσωπο στη διεθνή πολιτική σκηνή, αφού η νίκη της στις ιταλικές εκλογές προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον της Ιταλίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Τζόρτζια Μελόνι να καλείται πλέον να πει και με πιο επίσημο τρόπο αυτά που σταθερά λέει τα τελευταία χρόνια για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο πλέον θα έχει απέναντί της από άλλη βάση.

Οι συζητήσεις για το κατά πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη, ή ακόμη και για το αν θα την αλλάξει, μια ενδεχόμενη νίκη της Μελόνι στις ιταλικές εκλογές είχαν αρχίσει από καιρό.

Και είναι συζητήσεις στις οποίες η απάντηση, πλέον, θα δοθεί από τα γεγονότα τους επόμενους μήνες και χρόνια. Ενδιαφέρον πάντως, ειδικά αυτή την περίοδο, έχει και το πόσο θα επηρεάσει η νίκη της Μελόνι την κατάσταση στη… γειτονιά μας.

Τι θα αλλάξει ή δεν θα αλλάξει, δηλαδή, με την Τουρκία και τον Ερντογάν, ο οποίος μάλλον δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα στην Ιταλία, όπως και πολλοί εντός της Ελλάδας.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις τοποθετήσεις της επικεφαλής του «Fratelli d’Italia» τα τελευταία χρόνια. Τοποθετήσεις που είχαν πάντα κοινό παρονομαστή:

Αποστροφή για την Τουρκία και τον Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η ανάρτησή της στο Facebook στις 15 Οκτωβρίου 2019. Μια ανάρτηση στην οποία ανέφερε τα εξής…

«Όχι στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη. Το Fratelli d’Italia στηρίζει πάντα αυτή την άποψη και σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησε από την κυβέρνηση Κόντε να αναλάβει σαφή δέσμευση ότι θα απαντήσει σθεναρά στον επιθετικό πόλεμο που προωθεί η Τουρκία εναντίον της Συρίας και των Κούρδων.

Ζητήστε στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου να σταματήσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις διακηρύξεις του υπουργού Ντι Μάιο, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων απέρριψαν το ψήφισμά μας και επανέλαβαν την υποταγή τους στον σουλτάνο Ερντογάν. Ντροπιαστικό!».


Η αναφορά της στον μεταναστευτικό εκβιασμό της Τουρκίας προς την Ελλάδα

Σε αυτή τη θέση η Τζόρτζια Μελόνι παρέμεινε σταθερή, όπως δείχνει και η τοποθέτησή της σε ομιλία της τον Απρίλιο του 2021.

Μια ομιλία, μέσω της οποίας η – εν αναμονή πρωθυπουργός της Ιταλίας πλέον – καλούσε την Ευρώπη να ακυρώσει οριστικά το στάτους της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μελόνι εξηγούσε αυτή τη στάση, λέγοντας πως το πρόβλημα, για παράδειγμα, δεν είναι το Ισλάμ, αλλά το γεγονός ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Ισλάμ για πολιτικούς λόγους.

Έκανε αναφορά στις όλο και λιγότερες ελευθερίες που υπήρχαν στην Τουρκία, μιλούσε για ένα καθεστώς που βυθίζει τη χώρα στο Ισλάμ, όχι όμως για θρησκευτικούς λόγους αλλά για πολιτικούς. Και αναφερόταν και στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μεταναστευτικό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας.

«Δεν μπορούμε, πλέον, να δεχθούμε τον μεταναστευτικό εκβιασμό προς ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα.

Η Ένωση θα πρέπει να δράσει ώστε οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να υπερασπιστεί τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση.

Δεν μπορούμε, πλέον, να δεχθούμε τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Κύπρου, την αποστολή μισθοφόρων τζιχαντιστών στο Αρτσάχ, την επεκτατική πολιτική στη Λιβύη»
, έλεγε τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.