Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βέροια: Θείος «άρπαξε» από τον ΑμεΑ ανιψιό του και τη μητέρα του 120.000 ευρώ

  Σοκ προκαλεί μία καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά έναν άνδρα που εξαπάτησε τον ΑμεΑ ανιψιό του και τη μητέρα του και...

 



Σοκ προκαλεί μία καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά έναν άνδρα που εξαπάτησε τον ΑμεΑ ανιψιό του και τη μητέρα του και τους άρπαξε 120.000 ευρώ. «Εμπιστευτήκαμε τον θείο μου για να μας εξυπηρετεί και εκείνος μας άδειασε τους λογαριασμούς στην τράπεζα» επισημαίνει ο 44χρονος Αντώνης ο οποίος είναι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες καθότι αντιμετωπίζει πρόβλημα σπαστικής τετραπληγίας, εξαιτίας εγκεφαλικής παραλύσεως.

«Μας έφερνε ρύζι για να κάνουμε οικονομία και εκείνος έκανε αγορές και τα σκορπούσε, ”ροκανίζοντας” τα δικά μας χρήματα», καταγγέλλει ο 44χρονος στο grtimes.gr ενώ ο δικηγόρος του, Στέφανος Χαντζιάρας αναφέρει: «Τους έφαγε πάνω από 120.000 ευρώ».


Ο 44χρονος

Το χρονικό της υπόθεσης

Μία μητέρα μεγάλης ηλικίας η οποία είναι χήρα ζει με το παιδί της το οποίο είναι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα σπαστικής τετραπληγίας, εξαιτίας εγκεφαλικής παραλύσεως.

Είναι τέλη Δεκεμβρίου του 2016, και σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο 44χρονος ΑμεΑ άνδρας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, τους πλησίασαν συγγενείς τους με το πρόσχημα να τους βοηθήσουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας τους. Όπως για παράδειγμα, αγορά προϊόντων και υλικών από καταστήματα super market, εξόφληση των τρεχούμενων λογαριασμών και γενικώς οποιαδήποτε συναλλαγή χρειαζόταν και τους ήταν απαραίτητη για τη διαβίωση τους, δεδομένου της δύσκολης καθημερινότητας που είχαν, λόγω των προβλημάτων υγείας τους.



Έτσι, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ δέχθηκαν τη βοήθεια που προσφέρθηκαν οι συγγενείς τους να παράσχουν και γι’ αυτόν τον λόγο τους παρέδωσαν τις τραπεζικές κάρτες ανάληψης, μαζί με τους κωδικούς PIN και τα βιβλιάρια των τραπεζών, ακόμη και τις ταυτότητες τους, ώστε να έχουν την δυνατότητα να προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην καταγγελία και μεταδίδει το grtimes.gr όσο περνούσε ο καιρός μητέρα και γιος διαπίστωσαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού οι αγορές προϊόντων για την καθημερινή διαβίωση τους περιορίζονταν στην αγορά μεμονωμένων ειδών πρώτης ανάγκης σε πολύ μικρή ποσότητα όπως για παράδειγμα ένα σακουλάκι ρύζι ή μισό κιλό πατάτες.

Μετά από αρκετά πολλά παρόμοια περιστατικά η μητέρα και ο γιος ζήτησαν να τους παραδοθούν πίσω τις τραπεζικές τους κάρτες, τα βιβλιάρια τραπέζης και τις ταυτότητες τους, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, οι συγγενείς τους έβρισκαν συνεχώς προφάσεις για να μην τους τα επιστρέψουν, επιδεικνύοντας μάλιστα πλαστά έγγραφα, δήθεν προερχόμενα από Τράπεζα, ώστε να τους πείσουν πως τα χρήματα τους είναι ασφαλή.

Αφού διαπίστωσαν πως πρόκειται για πλαστά έγγραφα, επικοινώνησαν με την τράπεζα, όπου τους ενημέρωσαν πως το υπόλοιπο του λογαριασμού τους ήταν μόλις 2 ευρώ και 5 λεπτά του ευρώ. Έτσι ζήτησαν αναλυτική κίνηση του λογαριασμού και διαπίστωσαν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών, μεγάλες καταθέσεις σε πρατήρια καυσίμων, γενικώς ύποπτες συναλλαγές και καταθέσεις εν αγνοία τους. Κατόπιν των ανωτέρω απευθύνθηκαν στην εισαγγελία της Βέροιας, όπου και κατέθεσαν έγκληση εις βάρος των συγγενών τους και πιο συγκεκριμένα του θείου του καταγγέλλοντα.

«Πέρασα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια»


Συγκίνηση προκαλούν τα λόγια του ο 44χρονου άνδρα που εξηγεί πως βρίσκεται σε κατάσταση σοκ καθώς ποτέ δεν περίμενε να πέσει θύμα απάτης από στενό άτομο του συγγενικού του περιβάλλοντος.

«Οι συγγενείς μας έδωσαν την χαριστική βολή»

Όπως ισχυρίζεται ο 44χρονος επρόκειτο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που τελικά είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν φτερά όλα τα χρήματα που ο ίδιος και η μητέρα του είχαν ενώ όπως σημειώνει σήμερα έχει στη άκρη μόλις… δύο ευρώ!.


«Η ιστορία ξεκινάει από τον Μάιο του 2017 όταν δήθεν για να μην του πάρουν το διαμέρισμα που είναι στο όνομα της γυναίκας του στην Καλαμαριά για χρέος σε κάρτα μου ζήτησε και του έδωσα μέσα στην αφέλεια μου και στη χαρά μου 7.080 ευρώ. Από εκεί και πέρα όλα είναι στο δικόγραφο την μήνυση που συνέταξε ο δικηγόρος μου. Εμείς του δείξαμε εμπιστοσύνη έπαιρνε βιβλιάρια ταυτότητες και αλώνιζε εις βάρος μας. Μια φορά παγίδευσε την μητέρα μου να ξεχάσει βιβλιάριο και ταυτότητα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του. Το τελικό αποκορύφωμα από το 2020 που ξεκινάει η πανδημία που μας έφερνε μόνο πολύ λίγα πράγματα από το σουπερμάρκετ και πρωινό και ψωμιά αφού εμείς δεν βγαίναμε έξω. Το πιο τραγικό ότι από το φθινόπωρο του 2020 μέχρι την Άνοιξη του 2021 έφερνε πετρέλαιο θέρμανσης με το μπιτόνι. Και βεβαίως ήρθε κάποια στιγμή συνεργείο της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα για όφειλες…».

«Μου έλεγε ψέματα ότι έχει κάνει διακανονισμό με.. ανύπαρκτη υπάλληλο της εταιρείας παρόχου ρεύματος. Δεν είχαν πληρώσει ούτε ευρώ από το 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 έδινε μόνο μικροποσά έναντι για να μην γίνει διακοπή. Στην εταιρεία τηλεφωνίας τα ίδια πάλι, χρέη συσσωρευμένα, νερό τα ίδια… Δεν είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΑ για δύο χρόνια, δεν πλήρωνε φυσικά καν τη λογίστριά μας» σημειώνει ο 44χρονος Αντώνης.
«Μας άφησε στον…άσσο»

Ο 44χρονος λέει ότι τη μόνη του πια περιουσία είναι ότι απέμεινε στους τραπεζικούς λογαριασμού δηλαδή δύο ευρώ. «Δεν έχουμε πια τίποτα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης. Έμπαιναν οι συντάξεις και αυτός κάθε τέλος του μήνα τις τσέπωνε. Είμαι σίγουρος ότι το πολυτελές όχημα που κυκλοφορεί, το έχει αποκτήσει με δικά μου χρήματα καθώς και ένα σοβαρό πόσο για να στηθεί το κατάστημα που είχαν στο όνομα της γυναίκας του είναι με δικά μου χρήματα το οποίο βέβαια αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγο του σούσουρου που έγινε στο χωριό και για το γεγονός ότι δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα για επιδότηση νέων επιχειρήσεων όπως με ενημέρωσε η λογίστρια. Το μόνο που θέλω είναι να φύγω με αξιοπρέπεια ως το τέλος της ζωής μου» τονίζει.

«Τους έφαγαν πάνω από 120.000 ευρώ»

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Στέφανο Χαντζιάρα «πρόκειται από άποψη ουσιαστικού ποινικού δικαίου για μια ξεκάθαρη περίπτωση πλαστογραφίας, απάτης και υπεξαίρεσης εις βάρος των εντολέων μου, σε κακουργηματική μάλιστα μορφή, αφού η συνολική αξία των χρημάτων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ».

«Οι εντολείς μου, μία κυρία μεγάλης ηλικίας μαζί με τον γιό της, Άτομο με Ειδικές Ανάγκες και κινητικά προβλήματα, εμπιστεύτηκαν άτομα απ’ το συγγενικό τους περιβάλλον προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν στην κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Για τον σκοπό αυτό τους παρέδωσαν τις τραπεζικές τους κάρτες, τα βιβλιάρια τραπέζης και τις ταυτότητες τους» συμπληρώνει.

«Δυστυχώς εν συνεχεία διαπιστώθηκε πως αντί οι εγκαλούμενοι να προβαίνουν στην αγορά προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των εντολέων μου, όπως είχαν συμφωνήσει, εντούτοις δαπανούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για προσωπικό τους όφελος. Μάλιστα, ο ένας εκ των εγκαλούμενων δε δίστασε να τους παραδώσει πλαστά έγγραφα σε μια προσπάθεια να τους πείσει πως τα χρήματα που τους έδωσαν οι εντολείς μου είναι ασφαλή. Γι’ αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στην κατάθεση της έγκλησης, παρά την ύπαρξη συγγενικών δεσμών, προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια μέσα από την ποινική διαδικασία και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης» εξηγεί ο δικηγόρος.

«Τέλος ίσως είναι χρήσιμο να δούμε το ζήτημα για τη θέσπιση επιβαρυντικής περιστάσεως στα εν λόγω αδικήματα περιουσιακής φύσεως όταν ο δράστης εκμεταλλεύεται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του θύματος, όπως είναι η ύπαρξη αναπηρίας. Όπως γίνεται φανερό, στην εν λόγω υπόθεση οι εγκαλούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία εκ μέρους των εντολέων μου να αυτοεξυπηρετηθούν, με σκοπό να αποκομίσουν οι ίδιοι παράνομο περιουσιακό όφελος. Η υπόθεση μετά την άσκηση της εγκλήσεως βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Έχουν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες που προτείναμε και αφού συλλεχθεί όλο το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό και σταλεί στον εισαγγελέα πιστεύω πως θα ασκηθεί η ποινική δίωξη ούτως ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια», καταλήγει ο κ. Χαντζιάρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.