Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το Politico λέει πως αυτό είναι το «σατανικό» σχέδιο του Πούτιν... «Θέλει να πεινάσει και να κρυώσει όλη η Ευρώπη»

Την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, αρχίζει να γίνεται αισθητός και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφί...





Την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, αρχίζει να γίνεται αισθητός και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, τους φόβους για έλλειψη φυσικού αερίου και τις ανησυχίες για την οικονομία, όπου όλα αποτελούν «όπλα» στα χέρια του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το Politico, o Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει τρόφιμα, καύσιμα και λιπάσματα ως όπλα πολέμου ενάντια στη Δύση που εξοπλίζει την Ουκρανία και επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα. Για αυτό και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα χειρότερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο σκληρός χειμώνας της Ρωσίας σταμάτησε τον Ναπολέοντα», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Ivan Krastev. «Ο σκληρός χειμώνας της Ρωσίας σταμάτησε τον Χίτλερ το 1941. Τώρα η ιδέα [του Πούτιν] είναι να κάνει αυτόν τον χειμώνα σκληρό και σε όλη την Ευρώπη».

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι όσο παρατείνεται ο πόλεμος τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δεχτούν οι κυβερνήσεις από τους ψηφοφόρους που έχουν επηρεαστεί απόλυτα από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, την κρίση στην ενέργεια αλλά και τις οικονομικές δυσχέρειες.

Μαζί με όλα αυτά, μια πιθανή απότομη εισροή προσφύγων από μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, τα κύματα καύσωνα που αποξήραναν εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ευρώπης, τον κίνδυνο νέων εξάρσεων της COVID-19 αλλά και των διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, αυξάνει την πίεση στη Δύση να απαντήσει στην ερώτηση πότε θα σταματήσει ο πόλεμος και πόσο θα μπορούν οι δυτικές χώρες να διατηρήσουν την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους.

Σημειώνεται ότι, σχεδόν το 60% των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων ή της ενέργειας ενώ περίπου το 59% συμφώνησε ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, ακόμα κι αν αυτό επηρεάζει τις τιμές και το κόστος ζωής», όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στην περασμένη Άνοιξη.

Άρα, τίθεται ένα ερώτημα. Σε ποιο βαθμό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αντέξουν μια ρωσική οικονομική επίθεση;
Η ενέργεια ως όπλο

Ως τεράστιος εξαγωγέας τροφίμων, λιπασμάτων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονο όταν πέσουν οι θερμοκρασίες τον ερχόμενο χειμώνα.

Ήδη, 12 χώρες της ΕΕ έχουν υποστεί πλήρη ή μερική διακοπή του ρωσικού αερίου. Και αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1 που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γερμανία, καθώς και τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία, ρίχνοντας στο… κενό τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη δημιουργία αποθεμάτων για το χειμώνα.

Η προγραμματισμένη συντήρηση υποτίθεται ότι θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ ότι η Μόσχα θα βρει μια δικαιολογία για να παρατείνει το κλείσιμο, ίσως επ’ αόριστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.