Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Aυτός είναι ο πραγματικός Αρχηγός του ISIS: Οι τουρκοκρατούμενες περιοχές στη Συρία γίνονται ασφαλές καταφύγιο για τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους

Τρεις ανώτεροι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σκοτώθηκαν και ένας άλλος συνελήφθη τα τελευταία τρία χρόνια σε μια σειρά επιχειρήσεων π...



Τρεις ανώτεροι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σκοτώθηκαν και ένας άλλος συνελήφθη τα τελευταία τρία χρόνια σε μια σειρά επιχειρήσεων που τράβηξαν την προσοχή πολλών, καθώς όλες υλοποιήθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση που συνδέεται με αυτόν, δηλαδή της ισλαμιστικές φατρίες που βρίσκονται βορειοδυτική Συρία.

Οι ηγέτες στοχοποιήθηκαν ένας-ένας μέσω ειδικών επιχειρήσεων και εναέριων επιχειρήσεων, πρώτα το 2019 στην Ιντλίμπ όπου στοχοποιήθηκε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και ο τελευταίος στόχος ήταν ο Μαχέρ αλ Αγκάλ, ο οποίος σκοτώθηκε στην πόλη Αφρίν, στη βόρεια Συρία, την Τρίτη.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια γεωγραφία που διοικείται από μια δύναμη, τους φιλότουρκους ισλαμιστές, αποκαλύπτοντας κοινές ενδείξεις που τραβούν την προσοχή, σύμφωνα με αναλύσεις και απόψεις τοπικών και διεθνών παρατηρητών.

Την Τρίτη, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε τη δολοφονία ενός από τους πέντε κορυφαίους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους και του αρχηγού της ένοπλης οργάνωσης στη Συρία, του Maher al-Agal σε επίθεση στα βορειοδυτικά του Χαλεπίου.

Ο Αλ Αγκάλ ήταν επίσης υπεύθυνος για την «επιδίωξη της ανάπτυξης δικτύων του ISIS εκτός του Ιράκ και της Συρίας».
Στρατιωτικές επιχειρήσεις σε «απελευθερωμένες» περιοχές

Ο Αλ-Αγκάλ σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Τζιντίρες στhn Αφρίν και ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του τραυματίστηκε σοβαρά.

Η Τουρκία και οι συνδεδεμένες ισλαμιστικές νεο-οθωμανικές φατρίες της, γνωστές και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), κατέχουν το Αφρίν μαζί με την αλ Μπαμπ, την Τζαραμπλούς, τη βόρεια ύπαιθρο της Ιντλίμπ και άλλες περιοχές και ισχυρίζονται ότι απελευθέρωσαν αυτές τις περιοχές.

Το πρόσφατο χτύπημα των ΗΠΑ ήρθε πέντε μήνες μετά τη δολοφονία του ηγέτη του ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην πόλη Άτμε στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για το κυνήγι των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησαν με τη δολοφονία του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος κήρυξε το χαλιφάτο σε τεράστιες περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία το 2014, σε μια επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην επαρχία Ιντλίμπ το 2019.

Η δολοφονία του συνέπεσε με τη στρατιωτική κατάρρευση της εξτρεμιστικής ομάδας στη Συρία από τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε στο χωριό Μπαρίσα στη βόρεια ύπαιθρο της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, η οποία είναι επίσης μια περιοχή που κατέχεται από τις φατρίες της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Αχράρ αλ Σαμ (συριακή Αλ Κάιντα).

Στα μέσα Ιουνίου, οι δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού πραγματοποίησαν μια αερομεταφερόμενη επιχείρηση στην Τζαραμπλούς, στη βόρεια Συρία, η οποία είναι επίσης μια απελευθερωμένη περιοχή, όπως ισχυρίζονται η Τουρκία και οι φατρίες του SNA.

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός ανώτερου ηγέτη του ISIS, Hani Ahmed al-Kurdi, ο οποίος ήταν «έμπειρος κατασκευαστής βομβών και επιχειρησιακός διευκολυντής» του ISIS στη Συρία, σύμφωνα με τον Συνασπισμό.
Κοινή στρατηγική

Εκτός από τις αποδείξεις που αποκαλύπτουν τη σχέση της Τουρκίας με την παρουσία ηγετών του ISIS στις περιοχές ελέγχου της στη βορειοδυτική Συρία, ο Ιρακινός αναλυτής Ali al-Baydar είπε στο North Press ότι δεν είναι καλό για το μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία δηλαδή, να συνδέεται με το ISIS.

Αν και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους εξτρεμιστές ηγέτες υπάρχουν στην ίδια γεωγραφία που διοικείται από την ίδια Αρχή, ο Ιρακινός αναλυτής είπε ότι· «Είναι μια στρατηγική που ακολουθούσαν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις».

Οι περισσότεροι από τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ηγήθηκαν της Αλ Κάιντα, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, κρύβονταν, πριν από τη δολοφονία τους, σε μέρη που δεν προκαλούσαν υποψίες, καθώς και να τους έκαναν να αισθάνονται ασφαλείς.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ahmad Rahhal περιέγραψε τον al-Agal, ο οποίος σκοτώθηκε στην τελευταία επιχείρηση, ως τον εγκέφαλο της εξτρεμιστικής ομάδας και νέο διάδοχο της αναβίωσης του ISIS.

Μιλώντας για τη σχέση μεταξύ των μελών της οργάνωσης και τη φύση των δυνάμεων που ελέγχουν τη γεωγραφία στην οποία διεξήχθησαν οι επιχειρήσεις, ο Rahhal είπε «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, συγκεκριμένα, όπως, πώς έφτασε ο al-Agal σε περιοχές στα δυτικά του Ευφράτη;

»Πώς μπόρεσε να μείνει σε μια περιοχή που κατείχε η Τουρκία και μεταξύ των παρατάξεων που συνδέονται με αυτήν;

»Πώς ήταν κάτοχος άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας που είχε εκδώσει το τοπικό [φιλοτουρκικό] συμβούλιο στο Αφρίν;»

«Φαίνεται ότι το αμερικανικό σύστημα μπόρεσε να οικοδομήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο και ως εκ τούτου είναι σε θέση να επιτύχει οποιονδήποτε στόχο θέλει να στοχεύσει χωρίς να χρειάζεται να κινήσει δυνάμεις»



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.