Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

GUANAJUATO: Το πιο μακάβριο και ανατριχιαστικό Μουσείο του κόσμου είναι στο Μεξικό... Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ αν αντέχετε...

Το μουσείο Guanajuato έχει γίνει γνωστό για τα μουμιοποιημένα ανθρώπινα πτώματα και για τη μικρότερη μούμια του κόσμου, ένα έμβρυο από ...



Το μουσείο Guanajuato έχει γίνει γνωστό για τα μουμιοποιημένα ανθρώπινα πτώματα και για τη μικρότερη μούμια του κόσμου, ένα έμβρυο από μια έγκυο γυναίκα που έπεσε θύμα της χολέρας.

Το Μουσείο της πόληςGuanajuato στο Μεξικό, δέχεται περισσότερους από 4.000 επισκέπτες την εβδομάδα. Πληρώνοντας εισιτήριο περίπου 2,5 ευρώ μπαίνουν στο μουσείο για να δουν πιθανώς τα πιο μακάβρια εκθέματα σε όλο τον κόσμο: περισσότερα από εκατό μουμιοποιημένα ανθρώπινα πτώματα- τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί ύστερα από εκταφή από το παρακείμενο νεκροταφείο!

Μέσα στις μακάβριες «βιτρίνες» του το Museo de las Momias de Guanajuato επιδεικνύει θύματα δολοφονιών, εγκληματίες που θάφτηκαν ζωντανοί και βρέφη που τάφηκαν ντυμένα ως άγιοι, καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως έτσι διευκολύνεται το πέρασμά τους στον παράδεισο.

«Είναι τρομακτικό, νιώθω ναυτία», εξομολογείται η Περουβιανή επισκέπτρια Maria Goncalves την ώρα της «ξενάγησής» της στο Μουσείο. «Είναι οι φρικτές εκφράσεις που έχουν οι μούμιες που το κάνουν τόσο τρομερό».


Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια άποψη. Το Museo de las Momias de Guanajuatoψηφίστηκε πρόσφατα ως μια από τις καλύτερες τουριστικές ατραξιόν του Μεξικού από τους χρήστες ενός από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σάιτ της χώρας.

Οι μούμιες έχουν χρώμα κίτρινο παλαιωμένο, σαν του πάπυρου, και το στεγνό πια δέρμα τους «περισσεύει» γύρω από τα κόκκαλά τους που διαφαίνονται από κάτω. Στα σημεία που το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως τα βλέφαρα, τα γεννητικά όργανα, τα μάγουλα και οι λοβοί των αυτιών η φθορά ήταν πιο γρήγορη κι έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απομένουν παρά φθαρμένα απομεινάρια ή τρύπες.


Παρά τα μακάβρια εκθέματα, οι ξεναγήσεις σε δεκαπενταμελή γκρουπ διαδέχονται η μία την άλλη κάθε περίπου δέκα λεπτά. «Τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος είναι ακόμα περισσότερος, συνήθως τα Σάββατα η αναμονή φτάνει τη μία ώρα», εξηγεί ο Jose Martínez, που ξεπερνά σε μακάβρια ιδέα ακόμα και το ίδιο το μουσείο καθώς πουλά ζαχαρωτά- ομοιώματα των μουμιών στην έξοδό του χώρου.


Οι σοροί έχουν διατηρηθεί χάρη στις μεθόδους ταφής που εφαρμόζονται στο κοιμητήριο Santa Paula που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Αντί να θάβονται στο έδαφος τα πτώματα σφραγίζονται σε αεροστεγείς κρύπτες όπου η έλλειψη οξυγόνου επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία της αποσύνθεσης.


«Οι σοροί περισσότερο αποξηραίνονται κι έτσι διατηρούνται σε αυτή την κατάσταση μουμιοποίησης», εξηγεί ο Jesús Saltillo, ξεναγός στο μακάβριο μουσείο. Πολλά από τα πτώματα διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση που τα φρύδια τους, το μούσι τους ή τα νύχια τους είναι άθικτα- προσθέτοντας έναν τόνο ακόμα μεγαλύτερης ανατριχίλας στο όλο θέαμα. Σχεδόν όλες οι μούμιες έχουν ανοιχτό το στόμα, καθώς η γλώσσα σκληραίνει μετά το θάνατο ενώ οι μύες της γνάθου χαλαρώνουν. «Έτσι μοιάζουν σαν να έχουν μια έκφραση φρικτού πόνου αν και η πλειονότητά τους είχε ειρηνικό θάνατο», προσθέτει.

Οι σοροί των ανθρώπων που δεν είχαν «άγιο θάνατο»- όπως περιγράφουν οι Μεξικανοί το θάνατο την ώρα του ύπνου- εκτίθενται σε άλλο χώρο. Σε μία από τις βιτρίνες του εκτίθενται τρεις μούμιες που ο χρόνος τις «πάγωσε» σε μια έκφραση που τις δείχνει να υποφέρουν. Είναι ένας άνδρας που δέχθηκε θανάσιμη μαχαιριά στην κοιλιά- και το κόψιμο είναι ακόμα ορατό στο αποξηραμένο δέρμα του. Δίπλα του είναι ένας άνδρας που βρέθηκε πνιγμένος και η νεκρική ακαμψία «πάγωσε» τα πόδια του σαν να είναι πόδια βατράχου. Τέλος είναι μια γυναίκα που έμεινε έγκυος εκτός γάμου και θάφτηκε ζωντανή από την ίδια την οικογένειά της. Η έκφραση του προσώπου της είναι σαν να ουρλιάζει ενώ καλύπτει το κεφάλι της με τα σκελετωμένα χέρια της.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.