Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επαυξάνουμε... «Με την Τουρκία απέναντί μας, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις γυναίκες στο στράτευμα, να θεσπιστεί και η θητεία των γυναικών»

Βρίσκονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία στο χειρότερο δυνατό σημείο; Το μόνο σίγουρο είναι πως ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος πως οι Τούρ...




Βρίσκονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία στο χειρότερο δυνατό σημείο; Το μόνο σίγουρο είναι πως ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος πως οι Τούρκοι έχουν εξαντλήσει την προκλητικότητά τους. Από την απέναντι πλευρά κυκλοφορούν χάρτες με το μισό Αιγαίο να τους… ανήκει ή τα 3/4 της Κρήτης να έχουν κόκκινη και όχι γαλανόλευκη σημαία. 

Σήμερα, αυτό το εκρηκτικό μείγμα φαίνεται ν’ απασχολεί τους πάντες. Η κρίση έχει πάψει να είναι διμερής και αν συνυπολογίσουμε τα όσα συμβαίνουν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν απέχει τόσο ώστε το πρόβλημά μας να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση.

Προσκαλέσαμε στο στούντιο του Newsbeast τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Βασίλη Ροζή και μιλήσαμε για όλες τις εξελίξεις. «Ξεκίνησαν με βραχονησίδες και έχουν φτάσει να μιλούν για “Γαλάζια Πατρίδα”. Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν είναι κάτι θεωρητικό, είναι κάτι μεγαλύτερο. Εννοούν τρεις θάλασσες: τον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», λέει ο κύριος Ροζής στο podcast του Newsbeast. 

Ο έμπειρος στρατιωτικός θεωρεί πως ο Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος. «Οι εκλογές που έρχονται. Τα όσα έχει πει. Θέλει κάτι μεγάλο να δείξει και να κάνει. Όλα αυτά προκαλούν μια ανησυχία».

Παρόλα αυτά, ο αντιστράτηγος πιστεύει πως η προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία θα μπορούσε να φέρει και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Άλλο είναι να έχει η Τουρκία άμεσα σύνορα με την Κύπρο και άλλο με την Ελλάδα. «Το σενάριο της προσάρτησης απομακρύνεται. Δε νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο, είχε παίξει και παλαιότερα», εξηγεί.

Ο κύριος Ροζής νιώθει πως η πιθανότητα για θερμό επεισόδιο απομακρύνεται. «Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις αντιρρήσεις που είχε ο Ερντογάν για τις Σκανδιναβικές χώρες, έχει ρίξει τη ρητορική του. Σίγουρα κάτι μπορεί να πήρε γιατί διαχρονικά είναι καλοί στα παζάρια», τονίζει. 

Ο Έλληνας στρατιωτικός ανήκει σε εκείνους που θα ήθελαν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ. «Θα ήταν ευχής έργο να μην ήταν η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, ο αμερικανικός παράγοντας θεωρούσε πως η Ελλάδα έπρεπε να τα βρει με την Τουρκία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε έναν αναθεωρητισμό. Όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν η Τουρκία ήταν εκτός ΝΑΤΟ, θα είχαμε όλη τη Δύση με το μέρος μας».

Ο κύριος Ροζής θεωρεί πως οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν ήδη και αυτά που έχουν εξαγγελθεί, δημιουργούν μια υπεροπλία υπέρ μας. «Αν συνεχίσουν οι ΗΠΑ να αποκλείουν την Τουρκία από τα εξοπλιστικά, θα αλλάξουν οι ισορροπίες πιο σύντομα απ’ ό,τι νομίζουμε», αναφέρει αλλά θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει αύξηση της θητείας. 

«Δεν είμαστε ούτε Λουξεμβούργο, ούτε Ελβετία. Με τον γείτονα που έχουμε, την Τουρκία, δε νοείται 9 μήνες θητεία. Τη θεωρώ λίγη. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις γυναίκες στο στράτευμα. Όχι μόνο ως μόνιμοι υπαξιωματικοί. Να θεσπιστεί και η θητεία των γυναικών, να υπάρξει στράτευση».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Βασίλη Ροζή στο podcast του Newsbeast.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.