Στο Ισραήλ προσγειώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τετάρτης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός τ...
Στο Ισραήλ προσγειώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τετάρτης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμμετείχε στη δεύτερη εικονική συνάντηση του West Asia Quad, ή αλλιώς «I2U2». Οι ομόλογοι του Μπάιντεν από τις τρεις χώρες θα παραστούν επίσης στο φόρουμ.
Τα ακρογράμματα «I2U2» σημαίνουν «I» για την Ινδία και το Ισραήλ και «U» για τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ.
Το «I2U2» ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, για να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υποδομές και τις μεταφορές στην περιοχή.
Το Νέο Δελχί ανήκει επίσης στον όμιλο Quad με επικεφαλής τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Η Ινδία μοιράζεται ισχυρούς στρατηγικούς, ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τα κράτη του Κόλπου.
Ο Μόντι έχει ενισχύσει περαιτέρω τη συμμαχία μεταξύ Ινδίας και Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2014.
Μάλιστα για τις εξελίξεις είχαμε αναφερθεί πρώτοι, ενώ είχαμε μιλήσει και για την εμπλοκή της Ελλάδας, με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ να μας επιβεβαιώνει!
Τι αναφέρουν ινδικά και ισραηλινά ΜΜΕ:
”Ο σχηματισμός της νέας ομάδας I2U2 είναι μια σημαντική εξέλιξη όπου η εταιρική σχέση της Ινδίας μπορεί να αποδειχτεί ότι «αλλάζει το παιχνίδι»”, δήλωσε ένας πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ πριν από την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου του φόρουμ στην οποία θα παραστεί ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, στρατηγός Yaakov Amidor, ανέφερε ότι «η Ινδία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση και επέκταση του πεδίου εφαρμογής των συμφωνιών του Αβραάμ φέρνοντας νέες χώρες».
«Έχει την ικανότητα να πιέζει άλλους λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον του κόσμου», είπε ο Amidror, ο οποίος συνεχίζει να δραστηριοποιείται με πολλά think-tanks.
Ο δηλωμένος σκοπός της συνάντησης του φόρουμ I2U2, που ονομάστηκε επίσης το νέο Quad, είναι να συζητήσει «την κρίση της επισιτιστικής ασφάλειας και άλλους τομείς συνεργασίας σε όλα τα ημισφαίρια».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid και ο Biden στην Ιερουσαλήμ θα συναντηθούν μέσω βίντεο-κλήσης με τον πρωθυπουργό Modi και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohamed bin Zayed το απόγευμα της Πέμπτης για τις συζητήσεις.
Οι δηλώσεις των ηγετών στην αρχή της εκδήλωσης θα μεταδοθούν ζωντανά, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση την Τρίτη.
«Το εμπόριο, όπου το Ισραήλ μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα, η γεωργία, η επισιτιστική ασφάλεια και η εξελιγμένη τεχνολογία είναι πιθανό να κατέχουν εξέχουσα θέση στις συνομιλίες», είπε ο Αμίντορ.
Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ανέφερε επίσης ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν θα βοηθήσει σίγουρα να οικοδομηθεί μια θετική δυναμική μεταξύ των αραβικών κρατών που επιδιώκουν να ομαλοποιήσουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.
Και εδώ έρχεται το πιο σημαντικό
Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να θέτει νέες προκλήσεις στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, ο Amidror είπε ότι η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε έργα αγωγών φυσικού αερίου μπορεί να είναι μια σημαντική εξέλιξη και στο πλαίσιο των συζητήσεων I2U2.
«Προσθέστε την Ινδία σε αυτή τη νέα κατάσταση, όπου το Ισραήλ είναι μια γέφυρα με την Ευρώπη και η Ινδία ένας άλλος μεγάλος εμπορικός εταίρος σε όλο το πλαίσιο – θα αλλάξει το παιχνίδι», σημείωσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αναφορές, στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να τερματίσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027 λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ συμφώνησαν να κατασκευάσουν το μακρύτερο και βαθύτερο υποβρύχιο καλώδιο τροφοδοσίας στον κόσμο που θα διασχίζει τον βυθό της Μεσογείου και θα συνδέει τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας.”
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.