Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η κατακτητική επιχείρηση της Τουρκίας επεκτείνεται και στις μέρες μας, λέει ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου

  Η κατακτητική επιχείρηση της Τουρκίας επεκτείνεται διαρκώς στις μέρες μας, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας...

 



Η κατακτητική επιχείρηση της Τουρκίας επεκτείνεται διαρκώς στις μέρες μας, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας την ανάγκη για ενότητα, ώστε μέσα από πολιτικό αγώνα να τερματίσουμε την κατοχή.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντάνασσας Καθολικής, στη Λεμεσό, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η Πολιτεία τιμά σήμερα τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής και καταδικάζει το πραξικόπημα και την προδοσία, σημειώνοντας πως τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 1974 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

«Η ύπουλη και καιροσκοπική εκείνη επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και η εξεζητημένη βία και τρομοκρατία, σε βαθμό βαρβαρότητας, που άσκησε για να καταλάβει εδάφη και να αποδιώξει τους νόμιμους από αιώνων κατοίκους, ήταν συνέχεια της προηγούμενης επίθεσης το 1964 και των βομβαρδισμών στην Τηλλυρία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα όσα είχαν γίνει το 1964 ήταν μέρος σχεδίου που επιζητούσε να αποσταθεροποιήσει και ν’ αλώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργώντας προϋποθέσεις και συνθήκες διχοτόμησης».

Το σχέδιο της Τουρκίας να βρεθεί η Κύπρος υπό τον έλεγχο της, εάν δεν παρέμεινε βρετανική, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αυτό το σχέδιο είναι που πρέπει τερματίσουμε, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ότι η κατακτητική επιχείρηση του 1974 συνεχίζεται στις μέρες μας και επεκτείνεται διαρκώς, είτε με απόπειρες σφετερισμού μέρους της ΑΟΖ και του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, είτε με τις απειλές και απόπειρες εποικισμού της Αμμοχώστου και περιφρόνηση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των τοποθετήσεων της ΕΕ και των ψηφισμάτων του ευρωκοινοβουλίου.

Απάντηση της Κύπρου στο επιθετικό παραλήρημα της Άγκυρας, υπογράμμισε ο ΥΠΑΝ, είναι οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

«Χρέος της Πολιτείας στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος και χρέος όλων μας και προς τους πεσόντες αλλά προς τις επόμενες γενιές, είναι να συνεχίσουμε αδιαλείπτως και πεισματικά τις προσπάθειες και τον πολιτικό αγώνα μέχρι να τερματιστεί η κατοχή, να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο και να αρθούν τα κατοχικά δεδομένα», συμπλήρωσε.

Στόχος μας, τόνισε, η δημιουργία μιας ενωμένης, ελεύθερης, δημοκρατικής χώρας, όπου θα συνυπάρχουν ειρηνικά και θα δημιουργούν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της, όλοι οι Κύπριοι, με πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες.

Για το σκοπό αυτό, υπέδειξε, «οφείλουμε πάνω από όλα να παραμείνουμε ενωμένοι, με δεδομένες τις αντικειμενικά πολύ μεγάλες δυσκολίες, απέναντι σε μια Τουρκία που επιδεικνύει όχι μόνο αδιαλλαξία αλλά και περαιτέρω επιθετικότητα σε ολόκληρη την περιοχή μας».

Οφείλουμε, πρόσθεσε, να επιδιώξουμε με πολιτικά μέσα τη σωτηρία του τόπου μας από την Τουρκία, τον τερματισμό της κατοχής και την άρση των τετελεσμένων, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού, ευρωπαϊκού κράτους, που θα κάνει την Κύπρο τόπο ειρήνης και δημιουργίας, ένα κοινό σπίτι για όλους τους Κυπρίους.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ευχήθηκε όπως το μεγαλείο της ψυχής, τα αποθέματα του φρονήματος και του ηρωισμού των αγωνιστών της ελευθερίας, η προσήλωση στις αρχές και αξίες που μας άφησαν ως παρακαταθήκη, να είναι οδηγός μας για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.