Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μετά τον θάνατο του πράκτορα τους οι τούρκοι θα αναμοχλεύσουν μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη...«Το κενό του «ψευδομουφτή» Ξάνθης και ο πειρασμός της Άγκυρας»

Στον πειρασμό να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αναμόχλευσης μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη μπαίνει η Τουρκία με αφορμή τον θάνατο του αυτοαπο...

Στον πειρασμό να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αναμόχλευσης μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη μπαίνει η Τουρκία με αφορμή τον θάνατο του αυτοαποκαλούμενου «μουφτή» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διεργασίες για τη δρομολόγηση διαδικασίας «εκλογής» του διαδόχου του, με τρόπο που είναι αντίθετος στην ελληνική νομοθεσία.

«Μεταφέρω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, στους οικείους του εκλιπόντος δασκάλου μας και σε όλα τα αδέρφια και τις αδερφές μου που ζουν στη Δυτική Θράκη» ανάρτησε στο twitter ο Ταγίπ Ερντογάν με το γραφείο της Τουρκικής Προεδρίας να μιλά για την απώλεια του «ηγετικού παράγοντα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Ο Αχμέτ Μετέ που έχασε τη μάχη που έδινε τους τελευταίους μήνες με τον καρκίνο, είχε αναδειχθεί σε πρωταγωνιστική μορφή της προώθησης του τουρκισμού στη Θράκη, είχε σπουδάσει στην Τουρκία και θεολογία στη Σ. Αραβία, είχε στενούς δεσμούς με το βαθύ κράτος της Άγκυρας, τους οποίους κατόρθωσε να διατηρήσει και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τ. Ερντογάν το 2016.

Ο Αχμέτ Μετέ «εξελέγη» το 2007 διαδεχόμενος τον Μεχμέτ Εμίν Αγά, μετά από μια όχι απλώς παράνομη, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, διαδικασία, αλλά και με μια εξαιρετικά προβληματική και διαβλητή διαδικασία την οποία προώθησε τότε το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε «εκλογή» με ανάταση χειρών στα τζαμιά στη διάρκεια της προσευχής. Τότε στη διαδικασία αυτή σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτών που την οργάνωσαν, είχαν συμμετάσχει 9.567 άρρενες πιστοί (καθώς οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί) από τους οποίους 5.137 είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Μετέ. Και οι υπόλοιποι τον ανθυποψήφιό του Αχμέτ Χραλόγλου.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα δεν είναι μόνο ποιον θα επιλέξει το Τουρκικό Προξενείο να διαδεχθεί τον Αχμέτ Μετέ. Το τουρκικό προξενείο είχε τον χρόνο, όλο το διάστημα της ασθένειάς του, να προετοιμάσει τα σενάριά του και βεβαίως έχει σημασία εάν θα επιλέξει έναν από τους ακραίους της μειονότητας δίνοντας σύνθημα σκλήρυνσης της στάσης στο μειονοτικό.

Η διαδικασία που θα επιλέξει να προωθήσει για την ανάδειξη νέου «εκλεγμένου μουφτή» είναι αυτή που δημιουργεί προβληματισμό στην Αθήνα καθώς εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει κινητοποίηση των ακραίων και «ξαναζέσταμα» μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη, σε μια περίοδο που, παρά κάποιες επιμέρους κραυγές, υπάρχει αρκετά ήπιο κλίμα.

Οι επιλογές που θα έχει το τουρκικό προξενείο που κινεί τα νήματα είναι είτε να επαναλάβει τη διαδικασία του 2007 δια ανατάσεως χειρών (που θα τεθεί θέμα όμως τόσο εγκυρότητας της «διαδικασίας» όπως και με τον αποκλεισμοί γυναικών) ή ακόμη και με το στήσιμο κάλπης σε τζαμιά (που ελέγχονται από την ψευδομουφτεία) και σε μειονοτικούς συλλόγους και φορείς, ώστε να δοθεί εικόνα μαζικότητας και κινητοποίησης.

Βεβαίως αυτό δεν αλλάζει τίποτε στη θέση που και πρόσφατα εξέφρασαν διπλωματικές πηγές που υπενθύμιζαν τη διαδικασία διορισμού και όχι εκλογής των μουφτήδων που ισχύει και στην ίδια την Τουρκία, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι είναι έτοιμη νέα νομοθετική παρέμβαση ως αποτέλεσμα και των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, που θεσπίζεται νέο σύγχρονο και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό σύστημα ανάδειξης των μουφτήδων στη Θράκη με τη συμμετοχή ιδιαίτερα διευρυμένου αριθμού εκπροσώπων της μειονότητας.

Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι θα επιχειρηθεί από την Τουρκία με αφορμή τη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Αχμέτ Μετέ, να επικαιροποίησει τη σκληρή ατζέντα της για τη Θράκη, να εγείρει και πάλι θέμα «εκλογής» των μουφτήδων, να συκοφαντήσει την Ελλάδα ως χώρα που παραβιάζει τις «θρησκευτικές ελευθερίες», αλλά και να δηλητηριάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές μουσουλμανικές χώρες […].

Από τα συλλυπητήρια μηνύματα εξάλλου είναι σαφές πως το τουρκικό πολιτικό σύστημα αποδίδει τιμές στον Αχμέτ Μετέ ως «ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στον άνθρωπο που «αφιέρωσε τη ζωή του στον δίκαιο αγώνα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μ. Σεντόπ στο twitter έγραψε ότι ο «αδάμαστος υπερασπιστής της υπόθεσης της Δυτικής Θράκης, θα έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας», ενώ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς στο συλλυπητήριο μήνυμά του τονίζει: «Ο Θεός να ελεήσει τον δάσκαλό μας Αχμέτ Μετέ, Μουφτή Ξάνθης, που έδωσε τον αγώνα για να κρατήσει ζωντανές τις εθνικές και πνευματικές μας αξίες και να μεταδώσει την αγάπη του Τουρκία στις νεότερες γενιές, υπομονή και υπομονή για την οικογένειά του και τους μουσουλμάνους Τούρκους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη...».

Συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ, η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θρακης», το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ αλλά και οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν. 

Νίκος Μελέτης
Διπλωματικός αναλυτής
xronos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.