Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φεύγει μπροστά με 6+6 Γαλλικά επιθετικά H-145M Airbus η Εθνική Φρουρά και ξεμπερδεύει με τα ξεπερασμένα Mil Mi-35P

Το H145 μπήκε σε υπηρεσία το 2014. Μπορεί να μεταφέρει ατρακτίδιο πυροβόλου, κάλαθους ρουκετών ή κατευθυνόμενα βλήματα όπως SPIKE ER BlockI...

Το H145 μπήκε σε υπηρεσία το 2014. Μπορεί να μεταφέρει ατρακτίδιο πυροβόλου, κάλαθους ρουκετών ή κατευθυνόμενα βλήματα όπως SPIKE ER BlockII με ακτίνα δράσης 16 χιλιομέτρων!

Πιθανότατα η Κύπρος κινείται προς την απόκτηση αυτού του συνδυασμού οπλικών συστημάτων κάτι που θα ενισχύσει την δυνατότητα κρούσης της Εθνικής Φρουράς.

“Πράσινο φως” από την Βουλή

Στην ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της ΕΦ, με την αγορά έξι γαλλικών ελικοπτέρων ελαφρού τύπου, προχωρεί το Υπουργείο Άμυνας. Xθες, εξασφάλισε το πράσινο φως από τη Βουλή, για υπογραφή της συμφωνίας με την αποδέσμευση ποσού ύψους €53 εκατ. που προορίζεται να καταβληθεί ως προκαταβολή.

Για το θέμα αυτό συνήλθε εκτάκτως χθες το πρωί σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, όπου τα μέλη της έτυχαν ενημέρωσης για τα μαχητικά ελικόπτερα της εταιρείας Airbus Helicopters, που θα αγοράσει η ΕΦ. Οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας αποφάσισαν την αποδέσμευση των €53 εκατ. που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Οι υπογραφές της συμφωνίας αναμένεται να πέσουν εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», το συνολικό κόστος των ελικοπτέρων μαζί με τα πυρομαχικά, όπως πυροβόλα, καλάθους ρουκετών και κατευθυνόμενα βλήματα, θα ανέλθει στα €140 εκατ. Το ποσό θα εξοφληθεί με δόσεις έως το 2026. Το πλάνο που καταρτίστηκε σε βάθος δεκαετίας είναι η αγορά 12 συνολικά επιθετικών ελικοπτέρων σε δυο φάσεις (έξι συν έξι ελικόπτερα), καθώς πρόθεση του Υπουργείου Άμυνας είναι να πωλήσει τα 11 ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα Mi-35 που διαθέτει η ΕΦ στη Σερβία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αρχική προμήθεια έξι ελικοπτέρων εντός μίας πενταετίας, με τη δυνατότητα εξάσκησης δικαιώματος προαίρεσης για ακόμη έξι. Με την παραλαβή των νέων μαχητικών ελικοπτέρων, θα παραχωρηθούν τα ρωσικά Mi-35 στον σερβικό στρατό.

Tα είδαν από κοντά

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέας Π. Λουκά μαζί με αντιπροσωπεία στελεχών του ΓΕΕΦ και του υπουργείου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το νέο απόκτημα της ΕΦ στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «EUROSATORY 2022» στο Παρίσι, όπου ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας κ. Sebastien Lecornu. Προηγήθηκε συνάντηση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη με τον Γάλλο Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας 2022-23, το οποίο υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου 2022 και εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ΕΦ με τις ένοπλες δυνάμεις συμμαχικών χωρών. Το πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στη Γαλλία όσο και στην Κύπρο.

Δέον να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2020 τέθηκε σε εφαρμογή με την επικύρωσή της από την Κυπριακή Βουλή η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας. Η στρατιωτική συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.