Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου από την ΕΕ προς τη Ρωσία - «Είναι σημαντικ...









Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου από την ΕΕ προς τη Ρωσία - «Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου» τόνισε, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια

«Το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής που ξεκινά σε λίγο θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαΐκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ευρωπαΐκή ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Τιμές, οι οποίες όπως έχω πει πολλές φορές, δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουν προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η ευρωπαΐκή ένωση στα πλαίσια του νέου σχεδίου RePower EU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματων, της τιμής των υγρών καυσίμων αλλά και των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

«Σε κάθε περίπτωση να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, ώστε να συγκρατήσει στο μετρό του εφικτού τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρέμβαση στην χονδρική αγορά, ώστε να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογές και οι αυξήσεις τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χοντρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτή προσθέτοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής «για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας, τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας Δυνατότητα ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.